Thursday, November 24, 2011

Tahniah Harimau Malaya!!

Panas panas juga baru-baru ini tengok pasukan harimau kita melawan Indonesia di perlawanan akhir SEA Games 2011. Saya yang dah lama tak tengok bola juga terpanggil untuk menyaksikan detik yang bersejarah ni. Saya mengaku melihat prestasi pasukan Malaysia, memang sangat banyak improvement. Luarbiasa!! 
Tahniah Harimau! 
Tahniah juga kepada coach kita Ong Kim Swee.
Satu kepuasan yang luar biasa bila mendapat hasil dari usaha luar biasa!

Kepuasan dari seorang coach, hanya dia seorang yang tahu
Saya percaya seorang coach apabila bekerja bertungkus lumus untuk memenangkan pasukannya, bukan imbuhan kewangan yang dicari. Tetapi kepuasan dari kejayaan yang dimenangi bersama, yang mengharumkan nama negara. Itu adalah kepuasan yang tak boleh dinilai dalam bentuk wang dan ringgit. Coach dan pasukannya mesti bekerjasama dan berusaha bersama untuk mendapat kemenangan tersebut.
Kami sebagai coach dalam Herbalife pun begitu. Walaupun tak glamour saperti Ong Kim Swee, tetapi apabila kami dapat menolong seseorang itu merubah kehidupannya dari tak sihat kepada sihat, dari tak tau kepada tau, dari tak yakin kepada yakin dan dari tak ada duit kepada ada duit, kepuasan apabila mereka puas, sukar untuk digambarkan.
Alhamdulillah kami ingin berkongsi kepuasan kami sebagai coach dapat membantu beberapa pelanggan kami di Kelab kami di NutriCity Taman Melawati. Mereka sangat happy, kami lagiiiii happy. Bukan lah kami happy pasal dapat untung, tetapi kerana mereka dapat result. 

Wellness Coach Ismail  bersama club member Salina dan Sofia



Nazirah mengambil Herbalife untuk menurunkan lemak dan tambah otot. 
Kejayaan mereka diatas, bukanlah sepenuhnya hasil dari kami sebagai coach, tetapi juga dari hasil usaha diri mereka sendiri. Samalah saperti Coach Ong Kim Swee, tanpa ahli pasukan harimau yang bekerja keras bertungkus lumus, kejayaan Malaysia tidak akan dicapai.

Tahniah Salina, Sofia dan Nazirah. 
Terima kasih kerana membuatkan kami happy!!


Disclaimer
***The above product results are not typical. Individual result may vary.
***Hasil produk diatas adalah tidak tipikal. Hasil individu mungkin berbeza-beza


Monday, November 7, 2011

AWAK SERIOUS KE?

Setiap pagi saya bangun, saya perlu SARAPAN. Apa yang harus saya ambil? 
Saya tak rajin masak. Pagi lagi saya dah sibuk nak pergi kerja. Bangun cukup-cukup masa untuk bersiap, mandi, bersolek... nak kena cepat pulak. Nanti kena traffic jam!! 
Ramai orang tak sempat sarapan setiap hari
Jawapanya Herbalife Shake!! Sekejap je siap. Berkhasiat. Kenyang. Bertenaga. Ringan badan. Tak mengantuk. LUARBIASA!!!
Shake senang dibuat dimana-mana
Apa susahnya ambil shake? Saya rasa kalau buat shake yang begitu mudah pun tak dapat, eh eh Serious ke nak berubah? "Tolong lah aku".. "Aku nak kurus ni".. "Boleh tak aku kurus tapi tak perlu semua ni? Tak perlu excercise... tak perlu diet... semua tak perlu..." ..pandai-pandai lah nak hidup... buatlah apa yang patut...Semuga berjaya..
Point is:
Saya tak mampu bantu kalau anda sendiri tidak bersedia untuk melakukan perubahan!
Boleh ke, masuk University, nak DEGREE, tapi tak mau masuk kelas. Tak masuk akal kan?
I LOOK FOR SERIOUS PEOPLE....
I LOVE PEOPLE WHO ARE SERIOUS...
Apa kah tanda-tanda customer yang serious?
1. Mereka selalu positive!
Dari wajah mereka kita dah tahu mereka serious. Riang bila berjumpa. Exited bila jumpa dengan coach. Mereka dah tanamkan BELIEVE pada produk. Dari mana datangnya believe ini? Dari testimonial coach dan pelanggan-pelanggan yang lain. Mereka percaya dan mengatakan "kalau orang lain boleh, PASTI aku pun boleh".
2. Exited nak timbang setiap minggu.
Haaa... ni yang best!! Kadang coach sendiri pun terlalu sibuk, ter-miss juga nak buat appointment  untuk timbang.  Tau apa yang serious customer buat? Dia akan call atau SMS coach "BILA NAK TIMBANG"... Aaaaa.... best betul kalau dapat customer macam ni. Ni'mat turun dari langit...
3. Selalu bertanya coach.
Customer yang serious akan SERING BERHUBUNG dengan coach samada SMS atau Call. Mereka akan selalu bertanya dan merujuk makanan yang mereka makan setiap hari. Ramai customer tak tahu banyak perkara mengenai makanan setiap hari. Ada yang tak tau pun biskut, kacang tanah,  tak boleh makan semasa program. Atau sop ekor...byk lemak tu... mereka akan menjadikan coach teman mereka. 
Orang yang serious akan faham bahawa setiap KEJAYAAN itu memerlukan kepada USAHA.
Nothing is free!!
Kenapa kita lebih berat badan? Apa yang kita makan setiap hari selama 10 tahun lepas. Nak budget makan, pasal nak beli baju baru, telefon baru, kasut baru... korban lah khasiat dalam makanan. Ambil makanan yang tak bernilai kesihatan. Selepas 10 tahun, badan dah tak sihat, kini sampai masanya, kita mesti BAYAR BALIK!! 
Orang yang serious akan faham, setiap perubahan yang perlu dibuat itu memerlukan kepada kos. Nak repair kereta boleh free kah? Ni kan nak 'repair badan'..
Nak pebaiki kereta kena pakai duit... nak pebaiki badan asyik aja nak free... 
Kami selalu berdoa, bukan dapat jualan tertinggi, tetapi dapat customer yang serious yang luar biasa. Tak perlu ramai. Hanya segelintir sahaja yang serious, boleh bawa perubahan yang luarbiasa kepada kerja-kerja kami.
Soalan bagi orang yang berniat nak ambil Herbalife untuk program menurunkan berat badan mereka atau program kesihatan mereka:
ARE YOU SERIOUS?

Disclaimer
***The above product results are not typical. Individual result may vary.
***Hasil produk diatas adalah tidak tipikal. Hasil individu mungkin berbeza-beza

Monday, October 24, 2011

Kenapa tidak berhasil dengan Herbalife?

Pernah ke anda berjumpa dengan orang yang berkata "Herbalife tak bagus... saya tak turun pun.." Ada juga yang nak marah bila ada yang offer untuk ditimbang atau nak diterang tentang produk Herbalife. Macam menyampah pun ada. 
Rata-rata ramai orang sebenarnya belum jumpa jalan penyelesaian kepada masalah kegemukan mereka sendiri. Frust punya pasal agaknya, duit dah banyak habis, kita pun kena marah. Sabar je lah...
Menurut pengalaman saya, ramai yang tak dapat hasil adalah samada dia beli dari pengedar yang tak serious, ataupun dia sendiri tak serious.
Baru-baru ini dalam perjalanan saya dari Kuantan ke Kuala Lumpur, kami berhenti di R&R Termeloh dan kami ternampak gerai jual benda macam-macam, antaranya product Herbalife. 

Memang baik boleh susun sekali dengan produk lain

Ahah!! Ini sudah salah disisi undang-undang. Saya terus bertanya dan secara tegas memberi tahu kepada penjaga tempat tu, 'SALAH' tak boleh jual macam ni. Dia siap bertanya kepada saya 'ada surat tak' lucu juga dia ni. Saya dengan serious ambil gambar dari pelbagai sudut. Bukanlah saya ni dengki tengok orang lain berniaga. Tapi, ini sudah keluar etika. Orang ni dah salah. Tulah agaknya, TAK PERNAH IKUT TRAINING. Nak jual je.
Persoalannya, kalau ada orang yang beli, siapa nak terang macamna nak guna produk? Siapa nak buat follow up? Orang yang jual tu ke? Pernah ke dia sendiri guna produk? Siapa nak monitor setiap minggu? Habis kalau tak dapat hasil, SALAHKAN siapa? Dah tahu beli dari orang tak tahu... salah siapa?
Kita adalah pengedar Herbalife, BUKAN juru jual. Kami adalah 'coach' yang membantu orang lain mendapat hasil saperti mana kami juga mendapat hasil.
Alhamdulillah kami sendiri telah gunakan produk Herbalife dan mendapat hasil. Kami ikuti latihan. Kami bergaul dengan ramai orang yang juga telah mendapat hasil dan kami belajar dari mereka juga. Masing-masing mempunyai cerita mereka yang tersendiri.
Saya dan keluarga saya Alhamdulillah telah lama gunakkan
produk Herbalife dengan mendapat hasil yang memuaskan.
Jadi sedikit nasihat kepada orang yang nak penyelesaian kepada masalah lebihan berat badan mereka, CARI COACH!! Produk ada sana sini. COACH akan membantu kita guna produk dengan cara yang betul.


Sunday, October 23, 2011

Allen Peter dulu dan sekarang....

Kami buat keputusan berniaga Herbalife pada Okt tahun 2006 selepas 7 bulan Asriah pertama kali mengambil produk. Sepanjang tahun 2007, saya aktif di HOM Lim Foo Yong belajar dari pelbagai distributor dari dalam dan luar negara terutamanya yang sudah lama membuat Herbalife dari luar negara. Alhamdulillah di sana saya banyak belajar. Walaupun ketika umur saya 43 tahun, saya rendahkan diri saya untuk belajar dari orang yang lebih muda. 


Semalam sambil menunggu kapal terbang mendarat dari KL di Kota Bahru, saya browse internet dan terjumpa artikle yang saya pernah post dalam satu group pada awal 2008. Saya baca artikle ini, tersenyum, dan nyata apa yang saya pegang sekarang mengenai perniagaan Herbalife sama, tak berubah, saperti 4 tahun yang lalu. 


Kesimpulan, just go to BASICS, do it over and over and over...


Saya kongsi artikle dibawah:


14 Januari 2008


Salam,

Terpanggil pulak nak contribute bahagian ini.

Ada lebih dari 700 syarikat jualan langsung di Malaysia. Negara kita adalah tempat lahirnya dan berkuburnya syarikat jualan langsung. Suburnya lah Malaysia ini. Tapi tak berbaja.

My advice is

1. Do your homework! Baca banyak buku pasal MLM. Jangan baca "manual" syarikat je. Even buku terbaru Donald Trump dan Robert Kiyosaki bertajuk "Why We Want You To Be Rich" juga ada menyentuh mengenai MLM. Malah mereka berdua menyokong industri MLM.

2. Apabila hendak menceburkan diri dalam MLM, pastikan 2 perkara
a. Produk yang bermutu tinggi dan mempunyai "demand" yang tinggi dalam masyarakat. Tetapi ini yang menjadi masalah kepada ramai orang. Kita tidak tahu menilai sesuatu produk tersebut. Bagi saya, cara yang paling berkesan, ialah, GUNA produk itu dulu. Adakah kita sendiri selesa dengan produk tersebut? Atau kita sendiri tak selesa, tapi "buat-buat" selesa hanya semata-mata untuk "business". Dan apa kesannya kita guna produk tersebut? Hubungan 'intim' kita dengan produk tersebut akan membuatkan kita dapat 'share' dengan prospect dengan lebih ikhlas dan berkesan.
b. Syarikat tersebut mesti kukuh dan mempunyai pengalaman yang lama. Jika ianya syarikat RM2 ..... LARI selaju-lajunya dari syarikat tersebut. Satu garis panduan am ialah: Syarikat mesti sekurang-kurangnya 5 tahun pengalaman, minima US$100 juta jualan tahunan, disokong oleh kajian sains yang boleh dipercayai (biasanya attached dengan University yang terkenal) dan Mempunyai Pelan Pemasaran yang TIDAK berubah-ubah.

3. Berniaga dalam MLM ini adalah mudah (simple) tetapi memerlukan usaha yang gigih dan berterusan. Mudah kerana seorang itu hanya perlu menyampaikan, BUKAN memujuk, atau merayu. Kita hanya perlu mencari orang yang MAHU bukan yang nak 'try-try'. As simple as that. Dan untuk berjaya dalam MLM, kita hanya perlu 5 orang yang MAHU tersebut. HANYA 5 ORANG sahaja. Thats all.

4. TIDAK ADA kegagalan dalam MLM. Hanya mereka yang MENGALAH! Untuk berjaya dalam MLM, seorang mesti sabar dalam menabur benih, membaja, menjaga hinggalah sampai masa untuk menuai. Ramai orang 'kalah' dan berundur, 'give up' sebelum buah masak. Amat menyedihkan! !

5. EGO, SOMBONG dan DEGIL juga antara punca kegagalan dalam MLM. Mereka enggan pergi mengikuti training yang dikendalikan oleh kalangan pengedar atau yang dikendalikan oleh syarikat itu sendiri. Umpamanya: Sebelum kita boleh bekerja sebagai Engineer, kita perlu melalui pengajian di university. Dah keluar 'U' pun kena pergi training lagi. Kenapa hal demikian tak ada complain?? Bila training dalam MLM, kenapa seseorang itu merasa ??buang masa??. Alasan yang selalu di utarakan adalah "oh! semua ini saya dah pandai. Saya boleh buat tanpa latihan". atau "saya tak ada masa".

6. PLUG INTO THE SYSTEM. Itu adalah antara tuntutan dalam MLM. Hasil dari pengalaman dari orang yang dah berjaya, kita hanya perlu mengikuti apa yang telah mereka lakukan. Itu je. Just Follow and Duplicate. Kuncinya adalah "Copy". Jangan create jalan baru. Jalan dah ada sudah boleh menjamin kejayaan seseorang itu. Ikut je.

Kelebihan Perniagaan Dalam MLM antaranya

1. Modal Rendah. Saya adalah seorang peniaga. Saya tidak mendapati satu perniagaan pun yang tidak perlu kepada modal awal. Nak buka gerai jual burger pun kena duit. Nak buka saloon gunting rambut ..... 10 ribu?? 20 ribu ?? Cuba fikir?? Kita bercakap mengenai perniagaan. Siapa kata berniaga biasa tak ada hilang duit? Kalau dalam MLM hanya ribu-ribu (itu yang Hamdy kata). Tau tak dalam construction saya hilang RM300,000.!! ! Siapa tahu? Kita bukan cerita makan gaji. Kita cerita BERNIAGA. Tapi hanya dalam MLM, kita tak perlu invest ribu-ribu. Banyak caranya. Buat Homework. Fokus. Cari jalan. Allah dah janji, akan mendatangkan jalan yang mudah, bagi mereka yang mencari dan berdoa.

2. Overhead rendah. Boleh bekerja dari rumah. Tak perlu sewa kedai. Tak perlu sewa office. Tak ada staff. No Traffic Jam. Kalau kita nak buka kedai repair computer, tentu sekali kita perlu sewa kedai. Boleh ke jadi kaya dengan business tersebut?

3. Semua inventory, accounts, tax, hal-hal dengan authority, ware house, kastam, transport, stock, storage adalah tanggungan syarikat. BUKAN tanggungan pengedar. Pengedar hanya perlu jumpa orang dan SHARE the product. Itu je. Orang nak, ok. Orang tak nak pun ok. No pressure!! NEXT!!

4. BE YOUR OWN BOSS. Kita kerja, kita dapat. Kita untung. Kita tak kerja, ...... complain je. Memang duit tak masuk. Pasal kita tak kerja. Ingat!! MLM DOES NOT ATTRACT LAZY PEOPLE.

Akhir sekali : Saya telah melalui perniagaan biasa. Sekarang saya dalam bidang MLM. Jadi, pasti kata-kata saya diatas adalah dari pengalaman saya sendiri. Buat masa ini, saya masih lagi membaja benih yang saya tanam. Saya masih belajar dan tidak berhenti akan terus belajar insyaAllah. Saya yakin, insyaAllah benih yang saya tanam dan baja pasti akan berbuah. Robert kata dalam buku diatas antaranya, jika kita hendak menceburkan dalam sesuatu perniagaan / investment, pastikan ianya "predictable" . Saperti seorang peladang buah. Dia tahu jika dia menanam dan mengikuti kaedah dan langkah yang ditetapkan dalam skill pertanian, pasti (insyaAllah) ia akan mendapat hasilnya. Just follow the plan.

Bagi yang nak tahu apa yang saya buat, sila lawati
http://nutrition- you-need. com

Mohon Maaf jika terkasar bahasa atau menyinggung mana-mana pihak.

Wallahu alam

Allen Peter

Wednesday, July 27, 2011

Ramadhan Mubarak

Kita ada 4 hari lagi sebelum Ramadhan. Bulan penuh baraqah! Setiap orang Islam harus membuat persiapan dan berusaha sedaya upaya untuk menghadapi bulan yang penuh mulia ini. 
  • 10 hari pertama, membina momentum, menyesuaikan diri dengan berpuasa dan solat di malam hari. 
  • 10 hari kedua, meneruskan momentum ibadah tadi dengan mengukuhkannya. 
  • 10 hari ketiga, FINAL SPRINT! Merebut Malam Lailatul Qadr. Malam sama dengan 1000 bulan. (bukan final sprint buat kuih raya tau!). 

Kalau nak mendapat yang terbaik dalam 10 malam terakhir ini, momentum harus dibina dari awal lagi, bukan last minit!




Dalam bulan inilah, kita mendekatkan diri pada Allah, memohon apa saja yang diinginkan dan berjanji untuk berubah, untuk menjadi orang yang lebih baik. Di bulan inilah pelbagai perkara luar jangka boleh berlaku kepada kehidupan masing2. Mohonlah kepada yang Esa apa saja terdetik di hati. Mohon di malam hari yang sepi, tanpa kehadiran sesiapa. Hanya kita dengan Allah. Bersungguh2 meminta. Pasti Allah mendengar dan mengetahui. Allah bersama orang yang Sabar.


Di bulan ini juga, eloklah kalau kita mulakan mengubah cara pemakanan kita yang selama ini membuatkan kita kurang cergas, berlebihan berat badan dan mempunyai penyakit yang disebabkan pemakanan dan gaya hidup yang kurang baik
Islam menganjurkan kita untuk makan makanan sihat. Tapi bagaimana cara mendapatkan makanan sihat sekarang? Semua kalau boleh nak instant!! Juadah pasar ramadhan menjadi tempat kunjungan.

Disini ada beberapa tips dalam menggunakan produk Herbalife di bulan yang penuh mulia ini. Ini apa yang saya dan keluarga saya amalkan. Lain orang, lain caranya ye. Buat 'homework'. tengok pulak orang lain buat macamna dan anda sendiri buat keputusan.


Bersahur
Bagi sesiapa yang nak melakukan solat awal pagi (tahjud), boleh minum tea-mix secawan untuk memberi kesegaran ketika melakukan solat. Pengalaman saya, solat dan membaca Quran ketika ini, Alhamdulillah dalam keadaan penuh kesegaran.


Ketika bersahur, saya akan mulakan dengan 400ml air dicampur Aloe. Selepas itu, 400ml air dicampur tea-mix dan yang akhir, saya akan ambil Herbalife shake campuran F1 dan F3. Sebelum masuk waktu Subuh, saya akan minum air kosong seberapa banyak yang boleh.


Berbuka
Ketika berbuka, mulakan dengan menyebut nama Allah dan berdoa. Mulakan dengan makan 3-5 biji buah korma. Selepas itu, saya akan mengambil 400ml air dan 400ml tea-mix. 
(Badan ketika ini sangat memerlukan air. Air dalam badan telah banyak hilang sepanjang hari kita berpuasa. Badan juga memerlukan banyak air untuk melakukan proses penghadaman dan pembuangan toksik. keletihan dibulan Ramadhan banyak juga berpunca dari kekurangan air).
Selepas mengambil air, bolehlah mengambil sedikit makanan - nasi sedikit dan perbanyakkan lauk dan sayur. BERHENTI SEBELUM KENYANG! 
Selepas itu, bersiap untuk ke Masjid untuk lakukan solat terawih berjemaah (sebenarnya bulan Ramadhan agak sibuk juga, sibuk ibadah Alhamdulillah).
Selepas solat terawih pulak, balik ke rumah, boleh lah mengambil shake dan bersiap untuk beristirihat. Malam di bulan Ramadhan, eloklah kalau kita tidur awal untuk membuat persiapan bangun awal di pagi esok untuk melakukan solat tahjud. (Ini adalah malam 'promosi' dari Allah Pencipta kita semua. Rebutlah, mohonlah apa saja).
Dan Tuhan kamu berfirman: “Berdoalah kamu kepadaKu nescaya Aku perkenankan doa permohonan kamu. (Al-Ghaffir 60) 

Bagi setengah orang, ada yang suka ambil Shake ketika berbuka dan selepas terawih mereka akan mengambil nasi, sayur dan lauk.


Ini adalah cara saya dan Ramadhan akan datang merupakan Ramadhan ke-6 saya menggunakan produk Herbalife. Luarbiasa hasilnya. 


Kami ingin mengambil kesempatan mengucapkan
Selamat Melakukan Ibadah di bulan Ramadhan 
bulan yang penuh baraqah ini, bulan promosi bagi setiap umat Islam. Rebut lah peluang saperti mana kita juga merebut peluang percutian Herbalife di Gold Coast, Caribbean Cruise vacation, ClubMed dan sebagainya. Promosi Allah adalah kekal. Wallahuaalam.


Disclaimer
***The above product results are not typical. Individual result may vary.
***Hasil produk diatas adalah tidak tipikal. Hasil individu mungkin berbeza-beza
*statement has not been evaluated by Ministry of Health. Product is not intended to cure treat diagnose prevent diseases.


Sunday, June 5, 2011

Saya Tak Suka Minum Air!

Saya nak cerita pasal air pulak!! Paling PENTING!! Paling murah... paling senang nak dapat... dan PALING SUSAH nak diambil setiap hari. Apa cerita ni?
Dalam Quran Allah pernah menyebut

  • Quran {21:30}- Dan Kami jadikan dari air, tiap-tiap benda yang hidup? ”and we created every living thing out of water”
  • Quran {24:45}- Dan Allah menciptakan tiap-tiap haiwan yang bergerak itu dari air ”and the God has created every animal from water”
  • Quran {25:54}- Dan Dia lah Tuhan yang menciptakan manusia dari air ”it is he who has created man from water”


Pedang plastik dan pedang besi

Kalau saya nak buat pedang besi, saya cari besi..... bukan cari plastik. Betul? Kalau saya guna plastik untuk buat pedang tadi, makna saya buat pedang plastik!!


Dah Allah swt pun CLEARLY sebut, kita dijadikan dari Air. Pasal apa kita tak mau minum air yang mencukupi? Ramai ramai ramai lah orang suka kata... "saya tak boleh air minum banyak..." Prinsip TAK MAU BERUBAH tu dari mana entah dia belajar. AJARAN SESAT!!
Bila awak ikut program Herbalife, awak MESTI minum sekurang-kurangnya 3 liter air. Itu WAJIB!! Tak mau minum air, JANGAN beli program kami. Gurantee tak berjaya.


Saya bekas kontraktor. Saya suka gambarkan sedemikian.... Kalau simen dan pasir digaul tanpa memberi air, boleh tak campuran itu keras jadi 'concrete' Kenapa kita perlu campur air pada simen dan pasir tadi? Pasal itu dah formula dia! Simen perlu air untuk bertindakbalas!! So Formula badan manusia supaya nutrisi bertindak dan memberi kesan pembakaran adalah AIR!!! NO WATER NO LOOSE!!
Campuran simen dan pasir diatas tak kan keras tanpa air
Kalaulah saya, orang yang suka memberi alasan, boleh terima tak kalau saya kata, "saya malas nak campur air kat simen tadi.... biarlah dia keras sendiri".... sama tak dengan "...saya tak suka lah minum air..." 
Robot tak perlu minum air
Sebenarnya awak TAK ADA PILIHAN. Sebab Allah yang cipta badan kita, perlu kepada air, kita akur je lah. Terima dan taat. Melainkan awak boleh cipta diri awak sendiri, "human body without water"!! Ikut suka hati lah...
Saya bukan doktor, atau pakar nutrisi. Tapi 'common sense', saya tau saya perlu kepada air untuk lebih effisien dalam menjalankan kehidupan seharian.

So Berapa banyak air kita perlu? 

http://www.who.int/water_sanitation_health/dwq/nutwaterrequir.pdf
Diatas adalah keperluan yang di keluarkan oleh WHO. Perhati dewasa, antara 2.7L ke 3.7L sehari.
Makna setiap individu perlu minum 2 botol 1L diatas ATAU sepasang suami isteri harus menghabiskan LEBIH dari 1 botol 5.5L diatas SETIAP HARI!!
Beberapa fakta yang bermanfaat untuk dibaca diambil dari sini

  • A human is about 67% water.
  • A chicken is about 75% water.
  • A pineapple is about 80% water.
  • The human brain is about 85% water.
  • Human blood is about 79% water.
  • Human teeth contain about 10% water.
  • Every cell needs water.
  • Adults need 8 to 12 glasses of drinking water daily.
  • In the U.S., 75% of us are chronically dehydrated.
  • A 2 percent drop in body water can cause fuzzy short-term memory, trouble with basic math, and trouble focusing on your computer screen or a printed page.
  • Losing 4 to 5 percent of your body’s water makes your work performance drop by 20 to 30 percent.
  • Lack of water is the #1 cause of daytime tiredness.
  • Dehydration can occur in any season.
  • Older bodies have proportionately less water than younger bodies.
  • Children lose proportionately more water sweating than do adults.
  • Athletes can lose 4 or 5 quarts of water in one practice session.
  • Drinking water is non-fattening.
  • Small sips of water over your day are better than drinking down a whole glass or two at one time.
  • Too much water in too short a time can cause illness or death.
  • Water absorbs shock to vital organs in the human body.
  • Water protects human eyes.
  • Travel increases your need for drinking water.
  • Exercise increases your need for drinking water.
  • Your food can provide about 3 cups of water daily.
  • Over an average lifespan, a human takes in more than 16,000 gallons of water.
  • If you are dieting, you can stop midnight hunger pangs with one glass of water instead of food.
Setakat ini dulu sharing pasal Air.... entry selanjutnya saya akan share mengenai "banyak pegi bilik air....."

Friday, June 3, 2011

Bukan nasi putih yang buat aku gemuk!!

Saya nak share pengalaman snacking pulak!! Ramai orang takut terlebih makan nasi putih. Diaorang ingat nasi putih tu menggemukkan. Ada yang kata... "Akak tak makan banyak pun, tapi badan akak naik, nasi sikit je" ada pulak yang kata... "memang dah badan akak macam ni, makan sedikit pun badan naik". Malah ada yang ber-ye-ye nak control makan sampai breakfast pagi skip, makan tengah hari skip. Tapi ada benda yang tak skip.... Apa dia tu?
Sepanjang pengalaman saya, ramai juga yang tak turun berat badan. Alasan 'easy way out' mereka sering.... "produk tak serasi..." "badan saya tak boleh turun..."  hah!! Give up lah tu... cepat sangat lah mereka nak give up.
Actually banyak sebab kenapa tak turun. Posting kali ini saya nak share mengenai snacking. Actually, ramai orang tak perasan makan cebis2 ni, sedikit sini, sedikit sana yang sebenarnya menggemukkan. Contoh:
Goreng pisang, kuih muih, apa2lah yang bergoreng (makanan hidangan petang), BISCUIT!, kacang, keropok, maruku. pendek kata... apa2 makanan yang berasaskan TEPUNG, LEMAK (MENTEGA) DAN GULA... ini adalah menggemukkan. kalau makan sedikit tak pe, ni kalau sambil nonton tv, atau sembang2, semangkuk habis. Tu dia!! Hari2 pulak tu. Saya ambil contoh biscuit. 
ramai orang skip lunch tapi ambil biscuit
3 keping biscuit 28g menghasilkan 114kcal
Cuba perhati, kalau kita ambil 3 keping je, kita dah masuk 114kcal. Saya nak tanya, berapa keping biscuit selalu kita makan? Saya rasa paling kurang 9 keping. Berapa kcal? 345kcal.
Cuba perhati aktiviti yang perlu membakar 345kcal tadi... Awak kena main tenis 1 jam.... untuk bakar 9 keping biscuit tadi. ATAU jogging 50 MINIT tanpa berhenti. Aaahhh... fikir-fikir sebelum makan. Tanya diri sendiri, boleh ke aku bakar carbo tu bila aku makan nanti. Kalau kita ni jenis duduk opis, atau jenis tak begerak whole day, memang susah.
Itu baru cerita makan biscut!! Belum air manisnya, kacangnya, dan banyak lagi makanan luar biasa di Malaysia ni..... SEPANAJANG HARI..... 24 jam pulak tu!!




Percaya tak? Kalau saya tinggalkan awak di satu pulau di tengah lautan, tak wujud makanan proses, tepung, gula, pengawet dan ape2lah makanan murah yang moden ni, GUARANTEE!! badan awak pasti turun. Makanlah ikan, pisang, dan pelbagai herba yang secara aslinya yang ada di pulau tersebut. Tak kiralah awak keturunan gemuk kah, keturunan kencing manis kah, insyaAllah berkesan!! Nak cuba?
Ramai tak sedar bahawa snacking lah yg mengagalkan sesuatu program menurunkan berat badan.
Snacking saya pulak bagaimana? Ini saya nak share...
Semasa turunkan berat badan... saya amalkan...
telur 'hard boil'
Ikan (bakar) atau tempe
Almond (Roasted) tanpa gula, garam atau madu
Sayur dan buah2an boleh dibuat snacking
Saya tak ambil snacking bila2 masa je. Ada time dia. Saya akan ambil in-between meals. Spt, antara breakfast dan lunch, agak jam 10 pagi. Saya akan amalkan ambil snacking. Then antara lunch dan dinner, agak jam 3-4 petang. Makna disini, 2 shakes, 2 healthy snacking dan 1 regular meal. 5 kali makan sehari!! Mana ada program turun berat badan boleh makan 5 kali sehari? 
Saya sedih, bila orang bertanya pada saya... "makna kalau saya nak turun, saya terpaksa tinggalkan burger atau nasi lemak saya hari-hari?" Saya kata kat mereka, dah itu yang menjadi pasal awak tak sihat, lebihan berat badan, tinggalkan je lah. Serious ke nak turun berat badan ni?
Herbalife luarbiasa!! Pasal dengan program turun berat badan ikut Herbalife, awak akan mendapat ilmu baru... iaitu ilmu makanan sihat. Dulu semua pun belasah!! Pisang goreng, roti canai, nasi lemak, teh tarik, rojak... sekarang selepas dah ikut program Herbalife ini, baru saya tau semua itu (yang sedap dimulut) akan memberi kesan negatif kepada kesihatan.
Lengkapkan diri dgn ilmu. Ilmu tu penting. Beramal tanpa ilmu... sesat!! 



Disclaimer
***The above product results are not typical. Individual result may vary.
***Hasil produk diatas adalah tidak tipikal. Hasil individu mungkin berbeza-beza

Wednesday, June 1, 2011

Nak ke tak nak? Call sekarang!!

Saya dah buat bisnis Herbalife hampir 5 tahun. Ramai yang saya dah cakap pasal produk, pasal bisnis. Memang betul orang kata, manusia ni berbagai2 perangai. Haha.. tu cabarannya.


Saya buat iklan dalam internet. Ada yang baca dan ada beri matlumat kepada saya untuk dihubungi. Tapi yang aneh aneh sekali, bila kita call dia, dia tak jawab atau bila jawab pun bunyi macam tak nak tahu dan seolah-olah saya pulak yang ambil telepon nombor dia dari mana2 and 'cold calling'. Dia lupa ke yang dia yang beri talipon no tu kat saya? Tu heran tu...


Kalau ada sesisapa yang ingin selesai masalah kesihatan termasuk lebihan berat badan, saya nasihat:


1. Beranikan diri untuk mendengar apa orang itu nak sampaikan. INFO itu penting!! Tanpa info mencukupi, fikiran kita KOSONG!!
2. Beranikan diri membuat appointment dengan org tersebut untuk mendengar sendiri apa yang dia nak cakap. Kan lebih jelas lagi bila kita bertemu semuka. Boleh membantu kita buat decision. Boleh nampak air muka dia. Boleh agaklah dia tu penipu ke atau memang ikhlas nak tolong awak...
3. Buat keputusan... YA atau TIDAK. keputusan ditangan awak!! Bukan dia. Senang je...


Tugas kami nak menyampaikan je apa yang kami dah ambil, keluarga kami ambil, dan orang2 yang kami dah tolong. Kami akan kongsi bagaimana kami buat. Kami bukan doktor, atau juru jual. Kami hanya kongsi apa kami makan dan hasil yang kami dapat. Awak cuma nak caya ke tidak! Kalau caya, jawab 'YA'. Kalau tidak jawab 'TIDAK'.


Jangan lah sampai awak takut nak dapat info, awak HALANGI diri dari mendapat manfaat, untuk diri sendiri.


INGAT!! Ramai orang kata... "dah lama nak turun berat badan"...."macam2 dah saya cuba"... "badan saya naik mendadak"...


Engko orang ada solution tak? Kalau tak dak, nape berdiam aja, nak terus je makan nasi lemak, roti canai tu hari hari? 
Kata nak BERUBAH! Tapi takut nak menerima 'PERUBAHAN'


INGAT!! AWAK HANYA AKAN BERUBAH BILA AWAK BERANI MEMBUAT SESUATU YANG BARU DAN BERANI UNTUK BERUBAH!!


Nak berubah tak? Nak lebih sihat tak? Nak ke tak nak?
Fikir2lah sendiri ya..
Haaa... kalau nak, amek talipon tu, call sekarang orang yang buat iklan tu, dan kata kat dia, 
"BOLEH TAK SAYA BUAT APPOINTMENT UNTUK JUMPA....."

Wednesday, May 25, 2011

Turun berat badan..... insyaAllah pasti boleh!!

Saya sangat heran kenapa ada orang dapat good result dan ada yang tak dapat good result bila guna produk Herbalife. Ada pulak kata dia tak serasi guna produk Herbalife... macam2 komen. Bila saya mula makan produk dulu, TAK PERNAH  terlintas dalam fikiran saya yang produk ni tak serasi ke, tak berkesan ke, atau pendek kata kegagalan TAK PERNAH terlintas dalam fikiran saya.
ALL THE TIME bila saya start program, saya TAHU dan YAKIN saya akan turun berat badan. Agaknya tulah formula saya dapat kuruskan berat badan ... hehe. Yakin dan Percaya!


Bagaimana saya buat? Okey... gini cara saya buat. Ini saya tau!! Bukan orang lain. Ini cara saya turun berat badan..... Senang je...


Breakfast : HERBALIFE SHAKE!!
10pagi : Snacking - 2 biji telur rebus dan minum teh-0-kosong... (saja minum dgn kawan2)
Lunch : HERBALIFE SHAKE!!
3-4ptg: SHAKE lagi.... (2 scoop F1 saja... tak ada F3's)
Dinner : Sejemput nasi, lauk dan sayur.
Sepanjang hari minum secukup 3 liter air campur tea-mix.
minum 2 botol (2x1.5L )
Aaahhh itu saja cara saya. Tak susah pun. Waktu dalam program, 
NO UNHEALTHY SNACKING!!
Makna: No Biscuit! No Curry-puff!! No Pisang-goreng!! No Mee goreng!! No Nasi goreng!! No Burger!! No fries!! No Teh tarik!! No No No tepung, minyak and gula.


Sekali sehari je saya makan REGULAR HEALTHY MEAL. Colourful meal. nasi skit, sayur warna warni dan lauk (protein).
Ikan bakar dan sayur pelbagai warna... terbaek!!
Bagaimana saya bancuh shake: 2 sudu bukit Formula 1, 2 sudu rata Formula 3 dicampur dalam 100ml susu rendah lemak dan 200ml air sejuk (ais) dan blend...



Tea-mix: satu sudu teh tea-mix dalam air panas atau sejuk. minum 3 kali sehari. Power!!

Shake boleh dibancuh dimana2 dengan mudah. Jangan senang ada alasan!!
Susah ke diatas? kalau dibuat betul dan tiada ciluk ciluk, dan timbang dengan coach anda SEMINGGU SEKALI, InsyaAllah ada result. Saya yakin. Itu cara saya buat, itu cara saya ajar customer, itu cara saya ajar downline saya. Wallahualam!!


Disclaimer
***The above product results are not typical. Individual result may vary.
***Hasil produk diatas adalah tidak tipikal. Hasil individu mungkin berbeza-beza

Thursday, May 19, 2011

Awak nak berjaya... tetapi takut!!

Semua orang nak berjaya. Semua nak senang. Semua orang pernah terbayang kesenangan yang akan dikecapi dalam impian masing2. Tetapi apabila jalan yang perlu dilalui, penuh dengan dugaan, ranjau dan duri, impian tadi berkecai menjadi debu.

Baru berdepan dengan halangan, impian tadi sudah berkecai. Belum lagi jalan itu betul2 dilalui. Mmmm...

Inilah yang selalu berlaku. Tambah2 golongan muda-muda yang baru nak membina kehidupan masing2. 

Saya suka mengambil contoh, Rasulullah saw pernah menyebut lebih kurang bermaksud, 9/10 rezki adalah dari perniagaan. Mengambil hadith ini buta2, mereka menyangka bila berniaga je dapat 9/10 rezki. Tetapi mereka lupa bahawa ada 9 ladang yang perlu mereka kerjakan sebelum mendapat hasil.

Apa yang saya maksudkan adalah orang yang mengambil upah atau gaji adalah bak mengusahakan 1 bahagian ladang. Jadi kerjanya tak banyak. Tanggung jawabnya kurang. 1 ladang je kan. Orang yang berniaga pulak, adalah bak mengusahakan 9 bahagian ladang. Bermulalah dari membersihkan semak samun, membajak, menanam, membaja, menyiram, meracun dan banyak lagi tanggung jawab untuk memastikan 9 ladang tersebut akan membawa hasil. 

Bukan senang nak usahakan 9 ladang tadi. Betul tak?


Jadi bila seorang itu membuat keputusan nak buat business, berjumpa dengan seorang yang boleh membuka peluang kepadanya. Lalu orang ini membawa dia ke 9 ladang yang perlu dia usahakan.
Ladang itu sememangnya belum diusahakan lagi. Penuh dengan semak samun. Dan diberi kepadanya parang, cangkul, dan pelbagai alat untuk bermula. Betapa beratnya kerja nak mulakan. Baru pandangan mata, dah nak pengsan!! 
Betapa terbayang dalam fikirannya "habislah masa aku nak bersuka2, tengok TV, main video game atau habislah masa tidur ku."


Urgggg... bila boleh dapat hasil nie.... lepas ni kena tanam pulak... lepas ni kena baja pulak... kena tunggu pulak... sampai bila??

Orang yang tiada kesabaran dan visi akan menggugurkan peralatan di tangan dan kembali kepada kehidupan asal. Impian tadi berkecai menjadi debu. Hanya disebabkan dia tidak sanggup melalui proses mengusahakan ladang yang diberikan kepadanya....


Harapan setinggi gunung... berkecai menjadi debu.... (Black Dog Bone)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...