Sunday, June 5, 2011

Saya Tak Suka Minum Air!

Saya nak cerita pasal air pulak!! Paling PENTING!! Paling murah... paling senang nak dapat... dan PALING SUSAH nak diambil setiap hari. Apa cerita ni?
Dalam Quran Allah pernah menyebut

  • Quran {21:30}- Dan Kami jadikan dari air, tiap-tiap benda yang hidup? ”and we created every living thing out of water”
  • Quran {24:45}- Dan Allah menciptakan tiap-tiap haiwan yang bergerak itu dari air ”and the God has created every animal from water”
  • Quran {25:54}- Dan Dia lah Tuhan yang menciptakan manusia dari air ”it is he who has created man from water”


Pedang plastik dan pedang besi

Kalau saya nak buat pedang besi, saya cari besi..... bukan cari plastik. Betul? Kalau saya guna plastik untuk buat pedang tadi, makna saya buat pedang plastik!!


Dah Allah swt pun CLEARLY sebut, kita dijadikan dari Air. Pasal apa kita tak mau minum air yang mencukupi? Ramai ramai ramai lah orang suka kata... "saya tak boleh air minum banyak..." Prinsip TAK MAU BERUBAH tu dari mana entah dia belajar. AJARAN SESAT!!
Bila awak ikut program Herbalife, awak MESTI minum sekurang-kurangnya 3 liter air. Itu WAJIB!! Tak mau minum air, JANGAN beli program kami. Gurantee tak berjaya.


Saya bekas kontraktor. Saya suka gambarkan sedemikian.... Kalau simen dan pasir digaul tanpa memberi air, boleh tak campuran itu keras jadi 'concrete' Kenapa kita perlu campur air pada simen dan pasir tadi? Pasal itu dah formula dia! Simen perlu air untuk bertindakbalas!! So Formula badan manusia supaya nutrisi bertindak dan memberi kesan pembakaran adalah AIR!!! NO WATER NO LOOSE!!
Campuran simen dan pasir diatas tak kan keras tanpa air
Kalaulah saya, orang yang suka memberi alasan, boleh terima tak kalau saya kata, "saya malas nak campur air kat simen tadi.... biarlah dia keras sendiri".... sama tak dengan "...saya tak suka lah minum air..." 
Robot tak perlu minum air
Sebenarnya awak TAK ADA PILIHAN. Sebab Allah yang cipta badan kita, perlu kepada air, kita akur je lah. Terima dan taat. Melainkan awak boleh cipta diri awak sendiri, "human body without water"!! Ikut suka hati lah...
Saya bukan doktor, atau pakar nutrisi. Tapi 'common sense', saya tau saya perlu kepada air untuk lebih effisien dalam menjalankan kehidupan seharian.

So Berapa banyak air kita perlu? 

http://www.who.int/water_sanitation_health/dwq/nutwaterrequir.pdf
Diatas adalah keperluan yang di keluarkan oleh WHO. Perhati dewasa, antara 2.7L ke 3.7L sehari.
Makna setiap individu perlu minum 2 botol 1L diatas ATAU sepasang suami isteri harus menghabiskan LEBIH dari 1 botol 5.5L diatas SETIAP HARI!!
Beberapa fakta yang bermanfaat untuk dibaca diambil dari sini

  • A human is about 67% water.
  • A chicken is about 75% water.
  • A pineapple is about 80% water.
  • The human brain is about 85% water.
  • Human blood is about 79% water.
  • Human teeth contain about 10% water.
  • Every cell needs water.
  • Adults need 8 to 12 glasses of drinking water daily.
  • In the U.S., 75% of us are chronically dehydrated.
  • A 2 percent drop in body water can cause fuzzy short-term memory, trouble with basic math, and trouble focusing on your computer screen or a printed page.
  • Losing 4 to 5 percent of your body’s water makes your work performance drop by 20 to 30 percent.
  • Lack of water is the #1 cause of daytime tiredness.
  • Dehydration can occur in any season.
  • Older bodies have proportionately less water than younger bodies.
  • Children lose proportionately more water sweating than do adults.
  • Athletes can lose 4 or 5 quarts of water in one practice session.
  • Drinking water is non-fattening.
  • Small sips of water over your day are better than drinking down a whole glass or two at one time.
  • Too much water in too short a time can cause illness or death.
  • Water absorbs shock to vital organs in the human body.
  • Water protects human eyes.
  • Travel increases your need for drinking water.
  • Exercise increases your need for drinking water.
  • Your food can provide about 3 cups of water daily.
  • Over an average lifespan, a human takes in more than 16,000 gallons of water.
  • If you are dieting, you can stop midnight hunger pangs with one glass of water instead of food.
Setakat ini dulu sharing pasal Air.... entry selanjutnya saya akan share mengenai "banyak pegi bilik air....."

Friday, June 3, 2011

Bukan nasi putih yang buat aku gemuk!!

Saya nak share pengalaman snacking pulak!! Ramai orang takut terlebih makan nasi putih. Diaorang ingat nasi putih tu menggemukkan. Ada yang kata... "Akak tak makan banyak pun, tapi badan akak naik, nasi sikit je" ada pulak yang kata... "memang dah badan akak macam ni, makan sedikit pun badan naik". Malah ada yang ber-ye-ye nak control makan sampai breakfast pagi skip, makan tengah hari skip. Tapi ada benda yang tak skip.... Apa dia tu?
Sepanjang pengalaman saya, ramai juga yang tak turun berat badan. Alasan 'easy way out' mereka sering.... "produk tak serasi..." "badan saya tak boleh turun..."  hah!! Give up lah tu... cepat sangat lah mereka nak give up.
Actually banyak sebab kenapa tak turun. Posting kali ini saya nak share mengenai snacking. Actually, ramai orang tak perasan makan cebis2 ni, sedikit sini, sedikit sana yang sebenarnya menggemukkan. Contoh:
Goreng pisang, kuih muih, apa2lah yang bergoreng (makanan hidangan petang), BISCUIT!, kacang, keropok, maruku. pendek kata... apa2 makanan yang berasaskan TEPUNG, LEMAK (MENTEGA) DAN GULA... ini adalah menggemukkan. kalau makan sedikit tak pe, ni kalau sambil nonton tv, atau sembang2, semangkuk habis. Tu dia!! Hari2 pulak tu. Saya ambil contoh biscuit. 
ramai orang skip lunch tapi ambil biscuit
3 keping biscuit 28g menghasilkan 114kcal
Cuba perhati, kalau kita ambil 3 keping je, kita dah masuk 114kcal. Saya nak tanya, berapa keping biscuit selalu kita makan? Saya rasa paling kurang 9 keping. Berapa kcal? 345kcal.
Cuba perhati aktiviti yang perlu membakar 345kcal tadi... Awak kena main tenis 1 jam.... untuk bakar 9 keping biscuit tadi. ATAU jogging 50 MINIT tanpa berhenti. Aaahhh... fikir-fikir sebelum makan. Tanya diri sendiri, boleh ke aku bakar carbo tu bila aku makan nanti. Kalau kita ni jenis duduk opis, atau jenis tak begerak whole day, memang susah.
Itu baru cerita makan biscut!! Belum air manisnya, kacangnya, dan banyak lagi makanan luar biasa di Malaysia ni..... SEPANAJANG HARI..... 24 jam pulak tu!!




Percaya tak? Kalau saya tinggalkan awak di satu pulau di tengah lautan, tak wujud makanan proses, tepung, gula, pengawet dan ape2lah makanan murah yang moden ni, GUARANTEE!! badan awak pasti turun. Makanlah ikan, pisang, dan pelbagai herba yang secara aslinya yang ada di pulau tersebut. Tak kiralah awak keturunan gemuk kah, keturunan kencing manis kah, insyaAllah berkesan!! Nak cuba?
Ramai tak sedar bahawa snacking lah yg mengagalkan sesuatu program menurunkan berat badan.
Snacking saya pulak bagaimana? Ini saya nak share...
Semasa turunkan berat badan... saya amalkan...
telur 'hard boil'
Ikan (bakar) atau tempe
Almond (Roasted) tanpa gula, garam atau madu
Sayur dan buah2an boleh dibuat snacking
Saya tak ambil snacking bila2 masa je. Ada time dia. Saya akan ambil in-between meals. Spt, antara breakfast dan lunch, agak jam 10 pagi. Saya akan amalkan ambil snacking. Then antara lunch dan dinner, agak jam 3-4 petang. Makna disini, 2 shakes, 2 healthy snacking dan 1 regular meal. 5 kali makan sehari!! Mana ada program turun berat badan boleh makan 5 kali sehari? 
Saya sedih, bila orang bertanya pada saya... "makna kalau saya nak turun, saya terpaksa tinggalkan burger atau nasi lemak saya hari-hari?" Saya kata kat mereka, dah itu yang menjadi pasal awak tak sihat, lebihan berat badan, tinggalkan je lah. Serious ke nak turun berat badan ni?
Herbalife luarbiasa!! Pasal dengan program turun berat badan ikut Herbalife, awak akan mendapat ilmu baru... iaitu ilmu makanan sihat. Dulu semua pun belasah!! Pisang goreng, roti canai, nasi lemak, teh tarik, rojak... sekarang selepas dah ikut program Herbalife ini, baru saya tau semua itu (yang sedap dimulut) akan memberi kesan negatif kepada kesihatan.
Lengkapkan diri dgn ilmu. Ilmu tu penting. Beramal tanpa ilmu... sesat!! 



Disclaimer
***The above product results are not typical. Individual result may vary.
***Hasil produk diatas adalah tidak tipikal. Hasil individu mungkin berbeza-beza

Wednesday, June 1, 2011

Nak ke tak nak? Call sekarang!!

Saya dah buat bisnis Herbalife hampir 5 tahun. Ramai yang saya dah cakap pasal produk, pasal bisnis. Memang betul orang kata, manusia ni berbagai2 perangai. Haha.. tu cabarannya.


Saya buat iklan dalam internet. Ada yang baca dan ada beri matlumat kepada saya untuk dihubungi. Tapi yang aneh aneh sekali, bila kita call dia, dia tak jawab atau bila jawab pun bunyi macam tak nak tahu dan seolah-olah saya pulak yang ambil telepon nombor dia dari mana2 and 'cold calling'. Dia lupa ke yang dia yang beri talipon no tu kat saya? Tu heran tu...


Kalau ada sesisapa yang ingin selesai masalah kesihatan termasuk lebihan berat badan, saya nasihat:


1. Beranikan diri untuk mendengar apa orang itu nak sampaikan. INFO itu penting!! Tanpa info mencukupi, fikiran kita KOSONG!!
2. Beranikan diri membuat appointment dengan org tersebut untuk mendengar sendiri apa yang dia nak cakap. Kan lebih jelas lagi bila kita bertemu semuka. Boleh membantu kita buat decision. Boleh nampak air muka dia. Boleh agaklah dia tu penipu ke atau memang ikhlas nak tolong awak...
3. Buat keputusan... YA atau TIDAK. keputusan ditangan awak!! Bukan dia. Senang je...


Tugas kami nak menyampaikan je apa yang kami dah ambil, keluarga kami ambil, dan orang2 yang kami dah tolong. Kami akan kongsi bagaimana kami buat. Kami bukan doktor, atau juru jual. Kami hanya kongsi apa kami makan dan hasil yang kami dapat. Awak cuma nak caya ke tidak! Kalau caya, jawab 'YA'. Kalau tidak jawab 'TIDAK'.


Jangan lah sampai awak takut nak dapat info, awak HALANGI diri dari mendapat manfaat, untuk diri sendiri.


INGAT!! Ramai orang kata... "dah lama nak turun berat badan"...."macam2 dah saya cuba"... "badan saya naik mendadak"...


Engko orang ada solution tak? Kalau tak dak, nape berdiam aja, nak terus je makan nasi lemak, roti canai tu hari hari? 
Kata nak BERUBAH! Tapi takut nak menerima 'PERUBAHAN'


INGAT!! AWAK HANYA AKAN BERUBAH BILA AWAK BERANI MEMBUAT SESUATU YANG BARU DAN BERANI UNTUK BERUBAH!!


Nak berubah tak? Nak lebih sihat tak? Nak ke tak nak?
Fikir2lah sendiri ya..
Haaa... kalau nak, amek talipon tu, call sekarang orang yang buat iklan tu, dan kata kat dia, 
"BOLEH TAK SAYA BUAT APPOINTMENT UNTUK JUMPA....."

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...