Sunday, June 5, 2011

Saya Tak Suka Minum Air!

Saya nak cerita pasal air pulak!! Paling PENTING!! Paling murah... paling senang nak dapat... dan PALING SUSAH nak diambil setiap hari. Apa cerita ni?
Dalam Quran Allah pernah menyebut

  • Quran {21:30}- Dan Kami jadikan dari air, tiap-tiap benda yang hidup? ”and we created every living thing out of water”
  • Quran {24:45}- Dan Allah menciptakan tiap-tiap haiwan yang bergerak itu dari air ”and the God has created every animal from water”
  • Quran {25:54}- Dan Dia lah Tuhan yang menciptakan manusia dari air ”it is he who has created man from water”


Pedang plastik dan pedang besi

Kalau saya nak buat pedang besi, saya cari besi..... bukan cari plastik. Betul? Kalau saya guna plastik untuk buat pedang tadi, makna saya buat pedang plastik!!


Dah Allah swt pun CLEARLY sebut, kita dijadikan dari Air. Pasal apa kita tak mau minum air yang mencukupi? Ramai ramai ramai lah orang suka kata... "saya tak boleh air minum banyak..." Prinsip TAK MAU BERUBAH tu dari mana entah dia belajar. AJARAN SESAT!!
Bila awak ikut program Herbalife, awak MESTI minum sekurang-kurangnya 3 liter air. Itu WAJIB!! Tak mau minum air, JANGAN beli program kami. Gurantee tak berjaya.


Saya bekas kontraktor. Saya suka gambarkan sedemikian.... Kalau simen dan pasir digaul tanpa memberi air, boleh tak campuran itu keras jadi 'concrete' Kenapa kita perlu campur air pada simen dan pasir tadi? Pasal itu dah formula dia! Simen perlu air untuk bertindakbalas!! So Formula badan manusia supaya nutrisi bertindak dan memberi kesan pembakaran adalah AIR!!! NO WATER NO LOOSE!!
Campuran simen dan pasir diatas tak kan keras tanpa air
Kalaulah saya, orang yang suka memberi alasan, boleh terima tak kalau saya kata, "saya malas nak campur air kat simen tadi.... biarlah dia keras sendiri".... sama tak dengan "...saya tak suka lah minum air..." 
Robot tak perlu minum air
Sebenarnya awak TAK ADA PILIHAN. Sebab Allah yang cipta badan kita, perlu kepada air, kita akur je lah. Terima dan taat. Melainkan awak boleh cipta diri awak sendiri, "human body without water"!! Ikut suka hati lah...
Saya bukan doktor, atau pakar nutrisi. Tapi 'common sense', saya tau saya perlu kepada air untuk lebih effisien dalam menjalankan kehidupan seharian.

So Berapa banyak air kita perlu? 

http://www.who.int/water_sanitation_health/dwq/nutwaterrequir.pdf
Diatas adalah keperluan yang di keluarkan oleh WHO. Perhati dewasa, antara 2.7L ke 3.7L sehari.
Makna setiap individu perlu minum 2 botol 1L diatas ATAU sepasang suami isteri harus menghabiskan LEBIH dari 1 botol 5.5L diatas SETIAP HARI!!
Beberapa fakta yang bermanfaat untuk dibaca diambil dari sini

  • A human is about 67% water.
  • A chicken is about 75% water.
  • A pineapple is about 80% water.
  • The human brain is about 85% water.
  • Human blood is about 79% water.
  • Human teeth contain about 10% water.
  • Every cell needs water.
  • Adults need 8 to 12 glasses of drinking water daily.
  • In the U.S., 75% of us are chronically dehydrated.
  • A 2 percent drop in body water can cause fuzzy short-term memory, trouble with basic math, and trouble focusing on your computer screen or a printed page.
  • Losing 4 to 5 percent of your body’s water makes your work performance drop by 20 to 30 percent.
  • Lack of water is the #1 cause of daytime tiredness.
  • Dehydration can occur in any season.
  • Older bodies have proportionately less water than younger bodies.
  • Children lose proportionately more water sweating than do adults.
  • Athletes can lose 4 or 5 quarts of water in one practice session.
  • Drinking water is non-fattening.
  • Small sips of water over your day are better than drinking down a whole glass or two at one time.
  • Too much water in too short a time can cause illness or death.
  • Water absorbs shock to vital organs in the human body.
  • Water protects human eyes.
  • Travel increases your need for drinking water.
  • Exercise increases your need for drinking water.
  • Your food can provide about 3 cups of water daily.
  • Over an average lifespan, a human takes in more than 16,000 gallons of water.
  • If you are dieting, you can stop midnight hunger pangs with one glass of water instead of food.
Setakat ini dulu sharing pasal Air.... entry selanjutnya saya akan share mengenai "banyak pegi bilik air....."

1 comment:

NURUL AIN said...

sangat berguna...mohon share..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...