Saturday, December 29, 2012

Resolusi Tahun Baru 2013 - Turun Berat Badan!



Salam Spectacular! Kini tinggal beberapa hari lagi sebelum berakhir tahun 2012. Aduh! Cepatnya masa berlalu. Bulan depan 25-27Januari adalah Spectacular kami yang ke-7. Dan ini ini adalah Spectacular pertama kami hadir sebagai President Team. Alhamdulillah.

Ok! Balik cerita pasal hujung tahun 2012. Pada kebiasanya, hujung tahun ni meriah. Pasal cuti sekolah. Ditambah pulak dengan cuti Krismas dan cuti awal tahun baru. Masa ini lah ramai orang mengambil kesempatan untuk 'relax', sebelum memulakan tahun baru. Ada yang bercuti keluar negara, bercuti dalam negara, balik kampung, pergi kenduri kahwin,  dan ada yang tak buat apa langsung, memang sengaja nak relax kat rumah. 
Apa pun aktiviti anda lakukan, makanan selalu menjadi agenda utama.
Dalam suasana apa pun, makanan selalunya merupakan agenda penting semasa bercutiSiapa pulak yang sanggup ber'diet' ketika bercuti. Masa ni lah rasa nak belasah. Masa ni lah nak relax dari stress, nak bebas. Nak buat apa saja yang suka. 
Jom kita perhati beberapa situasi:
1. Menjamu anak-anak di rumah.
Bagi kaum ibu, semasa anak-anak cuti ini lah, mereka akan memberi perhatian lebih sikit. Ibu tadi akan pastikan makanan tambahan sentiasa ada di rumah. Kuih, ais kerim, coklat. Peti ais pun sentiasa penuh. Tin biskut pasti sentiasa berisi. Kaum ibu bertambah rajin memasak untuk menjamu anak-anak di rumah. Dah kalau makanan sentiasa ada je kat rumah, ibu atau bapa tadi besar kemungkinan akan tumpang sekaki. Ikut je lah makan. Memeriahkan majlis lah katakan. 
Peti ais selalu penuh dengan barang makanan semasa cuti anak sekolah.
2. Bercuti.
Tak kira lah bercuti dalam negara atau luar negara. Makanan pasti menjadi agenda penting. Betul? Ambil contoh kalau bercuti keluar negara saperti Australia. Masa belum berangkat lagi, kat  KLIA dah mula pikir pasal makanan. Mungkin MacD menjadi pilihan, atau KFC. Dalam flight, makan lagi. Turun flight, check-in kat hotel, bila dah selesai, "Jom kita pi cari makan...". Malam pun makan lagi. Lepas tu, beli pulak makanan bawa masuk bilik hotel. Penuh susun atas bar dalam bilik. Lumayan. Esok pulak, pagi dah set kat mana breakfast. Lepas tu lunch pulak. Snacking! Ada saja makanan yang enak-enak kita jumpa tepi-tepi jalan yang menarik. Kebab, Ais kerim, Candy. Semuanya menyelerakan. Mana nak fikir diet masa ni. This is the time to enjoy! Kalau cuti 10 hari, bayangkan, bertapa fiestanya percutian ini. 
Tempat persinggahan biasa sebelum menaiki flight keluar negara.
Agenda dinanti-nanti semasa dalam penerbangan.. Memang sedap!
Percutian Herbalife kami di Gold Coast Australia lumayan dengan makanan. Alhamdulillah.
Percutian Herbalife: Makanan memang best gile!!
Tak cukup! Beli pulak kat mana2 supermarket,
stock snacking dalam bilik hotel. Satu perkara biasa.
Tak kurangnya percutian dalam negara. Ambil contoh bercuti kat Cherating, Pahang. Masa bertolak dari KL dah ada bekal makanan dalam kereta. Keropok, biskut, coklat. Berhenti jap isi minyak kat Petronas. Singgah pulak Mesra, ambil lah kacang ke, coklat ke. Sampai ke Cherating, check-in bilik hotel. Pastu nak buat apa? Jom cari keropok leko... Mmmm. Lepas tu makan malam, sure lah nak makan ramai2, ikan bakar. Order macam2, teh tarik, fresh oren. Begitu lah halnya, makanan pasti menjadi agenda utama semasa bercuti.
Sandwich bekal makanan dalam kereta.
Zaman sekarang, stesen minyak bukan jual minyak kereta je,
jual minyak untuk badan orang lagi banyak untung! Hoho
Tempat singgah menjamu selera.
Sentiasa memanggil. Biar perut masih kenyang,
inilah masanya.. berhenti jap.
Seronok dapat makan macam2 masa bercuti.
Saya tak kata makan-makan masa bercuti itu salah! Seronok tu. Dah bercuti namanya. It's ok. Have fun everyone. Enjoy!

3. Kenduri
Hujung tahun, terkenal dengan musim kenduri. Kita lihat senario mereka yang terlibat dalam mengendalikan kenduri samada anak kita sendiri kahwin atau kita tolong kenduri saudara mara kita. Dalam hal kita terlibat dalam kenduri tu, makanan lagi menjadi 'minyak' penggerak kenduri. Tuan rumah pasti sentiasa menyediakan air manis, teh-o manis, dan banyak lagi makanan ringan untuk menjamu saudara-mara yang datang membantu. Takkan lah dah datang tolong, tak hidang apa2 kan? Mesti nak bagi mereka 'senang hati'. Betul tak? 
Makanan kenduri - Berapa kalorie nie? 
Masa ini, kita tak pernah 'audit' berapa banyak makanan dan air manis masuk dalam mulut. Bersembang, ketawa, suap.... bersembang ketawa suap... sedar-sedar dah kenyang. Tak pe. Kenduri nak bersuka ria. 
4. Balik Kampung.
Tidak kurang juga, bila balik kampung menziarahi ibu-bapa, makanan juga menjadi agenda utama. Ibu-bapa yang di ziarahi pasti tidak akan senang melihat anak-anak dan cucu-cucu mereka tidak dijamu dengan makanan bila sampai di rumah. Ini adalah perkara biasa bagi semua orang. Tak cukup yang dimasak di rumah, di beli pulak segala macam makanan diluar. Kena rai tetamu lah katakan...
5. Saja-saja tak buat apa kat rumah.
Disini saya nak share entry dari http://kisah-najwa.blogspot.com/2012/01/cuti-cuti-makan.html
Bulan 1 2012 nie, ada banyak Public Holiday... sungguh bahaya tau...Bahaya bukan sebab banyak kreta atas jalan raya....Bahaya bila hanya duduk rumah... dan mula makan setiap 2 jam sekali... sungguh bahaya kan...Cuti tahun baru semalam... Pagi( bukan pagi sgt lah... bngun pun dah kul 11....new year eve layan movie sampai kul 3.30pagi).... makan roti canai sekeping....Tengahhari ..... (12.30tghhari) makan nasi + gulai daging + sayur kacang goreng campur ikan bilis goreng + bawang besar goreng.....Tup tap tup tap... tengok Movie, Terra Novva.... terkenang pulak bubur santan durian dalam peti ais... ambil lah setengah mangkuk cecah ngan roti gardenia sekeping....heaven (2.00pm)Layan balik ombak rindu buat kali ke-4, goreng pulak burger oblong ramly.... pergh.... itu baru siang... belum malam lagi.....Petang.... bakar kalori sikit dengan cycling and walking.... itu pun 60 kalori jer yang burn... makan nyer beribu kalori.... hahaha....Ini baru duduk rumah, belum keluar jalan2 lagi.... lepas New year nie, lagi 2 minggu cuti Hari Yam Tuan pulak, then selang seminggu CNY...aduh... mungkinkah akan bertambah kalori + berat badan nie....Kita tunggu dan saksikan....
Apa pun keadaan,  especially di Malaysia, negara makmur,  kita tak boleh lari dari fiesta makanan sebagai agenda utama dalam kehidupan. 

Yang menjadi perkara yang ketara kesannya adalah naik berat badan. Itu sudah pasti. Hujung tahun boleh dikatakan musim naik berat badan. Haha. Saya sendiri tidak dikecualikan. Baru-baru ini, saya tempah nak buat suit baru. Selepas 3 minggu, tailor panggil untuk buat fitting, dan semasa mencuba suit yang belum siap tadi, dia tanya, "ada naik sikit berat badan?" Haha Saya mengaku. Apa tak nya, Fiesta hujung tahun.

Naik berat badan no problem. Asal kita tahu kenapa berat badan kita naik. Kita sedar kita makan berlebihan. Kita tahu kesannya dan akibatnya. Yang menjadi masalah kepada ramai orang ialah mereka tak tahu bagaimana nak turunkan semula berat badan tadi? 


Resolusi Tahun Baru


Resolusi turun berat badan


Bila tiba tahun baru, ramai yang membuat resolusi nak turunkan berat badan samada dalam diam atau terbuka. Semangat membara. Taubat 'nasuha'. Tau dosa-dosa yang silam. Bertaubat tak mau buat lagi. Malangnya ilmu cara nak turunkan berat badan sangat cetek.  Selalunya buat ikut dan, ikut rasa hati, tahan makan sini, tahan makan sana. Beli obat sini, beli obat sana. Beli mesin. Joint Fitness Center. 

Kalau kita tidak punya ilmu dan info yang betul cara-cara nak turunkan berat badan, dan kita buat je ikut rasa hati, besar kemungkinan kita akan gagal. Setiap tahun kita gagal. Sehinggalah sampai satu fasa iaitu fasa "GIVE UP". Jangan sampai kita sampai fasa itu. 


Ini saranan saya bagi siapa yang membuat resolusi nak turunkan berat badan. Resolusi tahun 2013.

1. Anda perlu betul-betul buat KEPUTUSAN (DECIDE) anda nak turunkan berat badan. Bukan sikap saja-saja, cuba-cuba, try-try. Tak de orang berjaya dengan hanya try-try. So, DECIDE! Putuskan betul2. Tak de main-main. YES! SAYA NAK TURUNKAN BERAT BADAN SAYA. PASTI! TIADA ORANG BOLEH MENGHALANG, INSYAALLAH.

2. Tambah ILMU pasal nak turunkan berat badan. Keluarlah duit sikit untuk beli buku. Google, cari point dalam internet, beli majallah kesihatan. Belajar! Belajar! Belajar! Bukan apa, ini penting supaya kalau ada orang datang kat kite, nak jual obat nak turunkan berat badan, sekurang-kurangnya kita ada ilmu nak menilai baik buruk produk tu. Ini main bedal je. Beli je. Cubalah.. mana tahu... Orang yang mempunyai sikap ini adalah antara sebab utama GAGAL. Sikap amal tanpa ilmu.

3. Perhati dan kaji cara orang lain yang sudah berjaya menurunkan berat badan mereka. Perhati apa cara mereka guna? Ada produk tak? Dia makan apa? Diet tak? Mudah tak diikuti? Logic tak? Kaji.. kaji. kaji.. Itu pasal saya minta anda timba ilmu dulu. Tanpa ilmu, macam mana nak nilai seseorang itu?

4. Kalau dah minat dengan satu cara tu, cari orang lain yang dah berjaya menggunakan teknik yang sama tadi. Ini kita panggil 'testimonial'. Berapa ramai orang yang berjaya menggunakan teknik tu. Sihat ke orang-orang tu? Handsome tak? Kulit ok tak? Nampak lebih muda atau nampak tua? Nampak sakit tak? Kalau ramai orang guna, berjaya, sihat, nampak lebih muda, mungkin itulah caranya. Anda pilih.

5. Kalau teknik turunkan berat badan itu menggunakan produk. Kaji produk tu dalam aspek dibawah.

a. Berapa tahun dah produk tu di pasaran. Mana lagi anda percaya? Produk umur 5 tahun atau produk umur 30 tahun. Tentu lebih lama produk itu di pasaran, lebih meyakinkan. Betul?

b. Syarikat. Berapa umur syarikat tersebut? Siapa CEOnya? Siapa doktor dan ahli sains disebalik produk tersebut.

c. Kajian sains untuk menghasilkan produk. Adakah ia produk kaki lima? Atau produk yang melalui kajian sains yang mendalam untuk keberkesanan dan keselamatan pengguna.

d. Berapa ramai dah orang menggunakan produk tersebut. Adakah dia digunakkan diseluruh dunia? Atau di Malaysia sahaja?

Kalau anda punya ilmu, pasti soalan diatas akan membantu anda menilaikan sesuatu.

6. Pilih lah mentor atau coach untuk membantu anda sepanjang program menurunkan berat badan tadi. Bekerja seorang mengundang kepada kegagalan. Ada orang mempunyai personaliti yang kuat. Dia boleh bertindak seorang. Tetapi ada orang pulak perlu kepada coaching and mentoring. Nilai diri anda sendiri. Kalau rasa perlu kepada bantuan orang lain, maka wajib bagi anda mencari coach untuk membantu anda. Ingat, sedangkan Tiger Wood memerlukan coach untuk membantu ia berada di kedudukan teratas dalam dunia golf.
Sedangkan Pemain No1 dunia memerlukan coach.

7. Akhir sekali, bila anda sudah bermula dengan program, PASTIKAN JANGAN BERHENTI SEHINGGA MENCAPAI KEMENANGAN. Kalau ia memerlukan masa 12 bulan sekali pun, terus terus terus. Jangan berhenti langsung. Ada orang, bila dah turun 5kg, dia rasa nak celebrate. Dia mula balik ke gaya hidupnya yang asal. Disitu dia gagal. ADALAH SANGAT SUSAH UNTUK MEMULAKAN SEMULA SESUATU PERJUANGAN SELEPAS ANDA BERHENTI. 

BERJUANG BERHABIS HABISAN SEHINGGA MENCAPAI KEMENANGAN!!

Saya, isteri dan seluruh keluarga sudah lebih 6 tahun menggunakan produk Herbalife untuk membantu kami turunkan berat badan dan kekal memberi nutrisi harian. Kami sangat bersyukur kami diketemukan dengan Herbalife. Alhamdulillah.



Jika anda berminat nak tahu lebih lanjut mengenai bagaimana kami turunkan berat badan menggunakan produk Herbalife, sila hubungi kami. InsyaAllah kami berusaha membantu.

Bacaan tambahan
http://allen-peter.blogspot.com/2011/05/turun-berat-badan-insyaallah-pasti.html
http://allen-peter.blogspot.com/2012/02/lagi-pasal-turun-berat-badan.html
http://allen-peter.blogspot.com/2012/01/loose-weight-no-excercise-coach.html
http://allen-peter.blogspot.com/2008/04/how-much-healthy-meal-cost-you.html
http://allen-peter.blogspot.com/search/label/Testimonial

Saya dan Keluarga ingin mengambil peluang mengucapkan Selamat Menyambut Tahun Baru 2013.
Disclaimer
***These results are not typical. Individual results will vary.
***Keputusan ini adalah tidak tipikal . Keputusan individu mungkin akan berbeza-beza


Monday, December 3, 2012

Tangisan Seorang Ayah...

Macam baru je rasanya Extravaganza di Singapore June lepas, sekarang dah sampai ke penghujung tahun 2012. Aduh cepatnya masa berlalu. Apakah detik memori yang special di Singapore tu? Recognition kami sebagai President Team dalam Herbalife. 

Enam tahun lama kami mengikuti event Herbalife merata Asia Pacific, yang disertai oleh lebih 15,000-20,000 distributor, pasti keadaan sesak dan berebut untuk mendapatkan tempat duduk selesa semasa training itu satu cabaran. 
Sebagai President Team, Herbalife menyediakan tempat yang mudah untuk masuk, duduk dan pelbagai. Kami diberi sarapan shake, makan tengah hari dan boleh bercampur dengan President Team dari negara lain. Semasa pendaftaran, kami juga ada ruangan khas untuk mendaftar dan ruangan membeli 'merchandise'. Ini kami terasa amat selesa sekali. Terasa sangat berbeza sekali peningkatan dan layanan yang diberi oleh Herbalife apabila seseorang itu berubah menjadi President Team. 
Sewaktu saya dari World Team ke GET dan dari GET ke Millionaire Team, walaupun ada terasa perubahannya, tetapi jauh tidak sama apabila seseorang itu berubah dari Millionaire Team ke President Team.
Semasa kami mendaftar, kami tak perlu que panjang. Sangat selesa.
Kami banyak masa nak pilih merchadise, boleh fitting, dan bila-bila masa ke kaunter untuk membayar.
Setiap hari kami di President Team lounge disediakan dengan Shake dan makan tengah hari
Tempat training yang selesa
Tempat duduk kawasan President Team semasa training biasanya dipagar untuk memisahkan dengan peserta lain. Ini mungkin untuk mengelakkan kesesakan peserta masuk ke ruangan President Team untuk mengambil gambar. Bayangkan kalau ada 400 President Team di dalam dewan yang dipenuhi oleh 20,000 peserta, pasti President Team tak ada kerja lain selain senyum sepanjang masa semasa mengambil photo oleh peserta yang mencari inspirasi dari mereka.
Biasanya lagi, pagar kawasan President Team ini bersebelahan dengan peserta-peserta yang berkualifikasi VIP. Disinilah peserta VIP tadi berpeluang mengambil gambar dengan President Team dengan mudah.
Zul ketika VIP di Extravaganza Singapore mengambil peluang bergambar
dengan President Team dari pelbagai negara
Kami sekeluarga dari mula lagi ketika Extravaganza 2007 di Singapore, kami duduk bersama dalam ruang training, kami naik bus bersama, kami beratur bersama, kami berebut kerusi bersama dan kami makan dan berehat bersama sekeluarga. Tahun ini, saya dan Asriah mula mendapat layanan khas sebagai President Team sementara Amalina dan Abqari masih terpaksa melalui keadaan yang sama bersama 20,000 peserta lain.
Extravaganza pertama kami 2007 Singapore, kami datang sekeluarga. 
Tahun kedua Extravaganza di Bangkok.
Yang amat menyedihkan apabila mereka datang kepada kami dari 'kandang' VIP memanggil kami untuk mengambil gambar. 
Ketika ini, kami amat terasa terpisah sebab tahap President Team sangat berbeza sekali.
Disebabkan mereka duduk VIP, Asiyah sempat kami bawa masuk kandang President Team

Episod Sedih..
Saya tak boleh lupa, semasa training berjalan, Amalina datang kepada saya, terpisah dengan pagar tadi, menangis sambil berkata "Ina nak President Team Abah...." Masih terang lagi ingatan itu dalam memori saya. Tak tahan saya menahan emosi semasa itu,  satelah ia kembali ke tempat duduknya, saya terpaksa mencari seseorang untuk meluahkan rasa sedih saya tadi. Saya tak tahu kenapa, dalam ramai-ramai President Team masa itu, saya memilih Pak Fauzi untuk saya luahkan kesedihan saya tadi. Pak Fauzi duduk selang 5 meja dari kami. Saya terus pergi kearah tempat duduknya, dan terus memeluknya sambil berkata dalam tangisan "tolong kami... tolong kami agar Amalina Abqari jadi President Team". Pak Fauzi ketika itu terkejut sekali sambil melayan kesedihan saya ketika itu. Puas saya luahkan, saya kembali ke tempat duduk saya dengan tenang dan berdoa "Ya Allah, permudahkan lah urusan kami..."
Selepas dari event di Singapore tersebut, kami saperti biasa bekerja untuk mencapai impian masing-masing. Alhamdulillah kami mempunyai team yang sangat berdedikasi, yakin, bekerja keras untuk mencapai impian masing-masing. Setiap orang membuat keputusan untuk berubah. Kami lalui Zero2hero pada bulan July, Herbalife University bulan September dan Amalina Abqari 'hit' Pres 1 mereka bulan September itu juga.
Pada waktu 2nd cut Pres Team mereka bulan Oktober, Pak Fauzi dijemput datang ke Malaysia untuk menjadi Guest Speaker Putrajaya STS. Ketika kami bersama beliau, dia menyebut semula apa yang berlaku ketika di Singapore lalu. Katanya "Saya terkejut Pak Allen datang kepada saya menangis... saya pun menangis juga selepas itu"... SubhaAllah begitu indah nikmat Allah diberi didalam suasana Herbalife, satu persahabatan yang amat unik terhasil. Bagaimana saya boleh berkawan rapat dengan Pak Fauzi dan Ibu Anita? Mereka dari Solo Indonesia. Tak pernah berjumpa melainkan di event Herbalife. Tapi terasa persahabatan yang sungguh unik sekali. Alhamdulillah terima kasih Allah. Terima kasih Allah.
Persahabatan kami dengan President Team Member Pak Fauzi dan Ibu Anita dari Solo
bermula dalam Herbalife
Pak Fauzi dan Ibu Anita sewaktu di Kuala Lumpur sangat membantu Amalina dan Abqari dalam pencapaian PresTeam 2nd cut mereka. Saya amat berterima kasih atas segala pertolongan dan doa mereka kepada kejayaan kami di Malaysia.
Apa yang saya nak sampaikan disini, perjalanan ke President Team memerlukan kepada kehendak yang tinggi, dengan tangisan, berharap kepada Allah, bekerja keras untuk membantu orang lain untuk sama-sama berjaya. Ianya bukan satu yang kita kata "InsyaAllah masa saya akan tiba". Saya tidak pernah nampak, atau saksikan, tahap ke President Team beraku secara sambil lewa. Sesiapa yang nak sangat President team, naaaak sangat untuk berjaya, buanglah sikap acu tak acu tu, buanglah sikap rasa 'tak pe', buang lah sikap rasa "my time will come", you got to work hard to make things happen.
Ia bagaikan sebuah pesawat, untuk ke ketinggian 1,000 meter, mudah je, pesawat kipas memadai. Untuk ke ketinggian 10,000 meter, memerlukan pesawat 'jet turbine'. Tetapi untuk sebuat pesawat menebusi angkasa, memerlukan satu 'booster' yang sangat kuat supaya pesawat itu mempuyai kuasa melawan kuasa graviti dan apabila pesawat itu di angkasa, ia tidak lagi memerlukan kuasa yang banyak untuk bergerak. 
Untuk menjadi President Team, anda perlu kepada 'booster engine' tadi.
Tangisan itu tanda bersungguh-sungguh. Tangisan tadi bukannya kesengsaraan. Tangisan yang berupa semangat yang tinggi untuk berubah, semangat yang amat luar biasa. Kalau saya tidak menangis berdepan Pak Fauzi, mungkin dia juga tidak dapat merasa apa yang saya cuba sampaikan. Tetapi dengan tindakan saya tadi, Pak Fauzi langsung faham apa saya maksudkan. Mungkin dia juga berdoa kejayaan kami.
Untuk team saya, Musab and Qurratu Ain, Maryam and Hafiz, Wan Anuar and Rafiah, Farah Syahirah dan Aziz, Ismail Jaafar dan Ayu, dan ramai lagi, believe me, WORK HARDER, say you really want it, you meant it, cry if you have to, feel the pain if you have to, the journey to President Team is a journey worth striving for. InsyaAllah everyone of you can do it If ONLY you believe you can do it. May Allah ease your journey to success in a very short time from now.



Disclaimer
***These results are not typical. Individual results will vary.
***Keputusan ini adalah tidak tipikal . Keputusan individu mungkin akan berbeza-beza

Monday, October 15, 2012

2007 and 2012 sama saja...

Saya jalan-jalan dalam internet, entah mcmna saya terjumpa 'group' yang pernah saya buat lama dulu pada tahun 2007 (waktu ni Facebook belum famous lagi..). Tertarik saya terbaca satu topic di mana ada seorang bertanya saya mengenai Herbalife dan jawapan saya sendiri kepada beliau. Ikuti dialogue:

Dear uncle allen,
Wish u n family a gud health, of course.. Ask u a quest, at present im
studyin at kedah so its hard 4 me 2 chex on email or do some promo
since da admin of my college prohibit their student from any way of
business.. Futhermore, i surely missin out a lot activity out there..
Yes, i wanna be a gr8 distrubutor but meanwhile i also wan 2
concentrate on studies.. Wats ur opinion on dis??
Besh wishes,
Zahir~
24/08/2007
Dan ini jawapan saya beri:
Salam Zahir,
Its ok to focus on your study. You have to that. What you can do is to
use the product. It helps you to stay focus in your studies. The
formula 1 with complete nutrition provides your body with the
nutrition it need. It makes your cells healthier and functioning well.
The Tea Mix cleans and give your body energy. You can take it to
replace coffee.
When you do that in front of friends, you are promoting. REMEMBER
Zahir, we do not PERSUADE. We only ATTRACT.
Sharing with your friends is like helping them. If they eat
continously roti canai or nasi lemak and teh tarik every morning,
don't you think you should advise them to eat food with good nutrition
such as protein, fibers, vitamins and other essential nutrients?
Take it naturally. Do it when you feel its right to do it. Enjoy it.
Thanks for asking my advice. Hope the above help you in any where.
Keep up your study.
Wassalam
Allen & Asriah
24/08/2007

There"s NO SECRET!!
Its always back to BASICS!! Use the products, Wear the Brand and Talk (Share) to people.
MasyaAllah. Bila saya terbaca apa yang saya jawab kepada saudara Zahir tadi, saya merasa selama ini apa yang saya 'pitch', just keep doing the basics, just do do do do, buat buat buat buat, dari World Team, lama2 jadi President Team, Alhamdulillah
Semuga menjadi pendorong kearah kejayaan.
Walahualam

Wednesday, October 10, 2012

Saya tak de masa buat Herbalife...

Ramai berminat nak buat Herbalife. Mereka teruja melihat kejayaan sesetengah orang yang dah berjaya dalam Herbalife. Mereka nak jadi one of them. Dalam masa yang sama, setengah dari orang ini sedang bekerja dan mungkin memegang tanggung jawab penting dalam career mereka. Mereka akan habiskan masa mereka bekerja, bukan saja masa kerja yang ditetapkan (9am-6pm), tetapi juga masa malam mereka dan masa weekend mereka. Yang anih, hakikat memberi masa 'percuma' kepada majikan sudah diterima sebagai 'adat' malah kalau tidak dibuat, ia seolah-olah kurang komitment terhadap kerja atau syarikat.
"Unpaid over-time" sudah menjadi adat dalam budaya kerja masa kini
Saya berkata sedemikian sebab saya juga pada satu ketika dulu berada dalam golongan orang sebegini. Saya kerja setiap hari sampai jam 11 malam. Saya kerja hari Sabtu... hari Ahad, untuk menyiapkan sebuah projek. Pada satu ketika saya digelar 'super engineer' oleh salah seorang dari Team Consultant dalam projek berkenaan. Apa tah nya, seorang je yang menyiapkan design sebuah projek besar dalam masa yang singkat. Luar biasa! 
Hakikatnya, walaupun saya bekerja keras, impian saya tidak mungkin tercapai selagi saya bergantung kepada majikan saya. Berapa banyak bonus boleh saya harapkan, berapa banyak gaji majikan sanggup bayar, semua terletak pada budi bicara beliau. Yang penting, dia tak kan dapat memberi saya kaya.
Bagi mereka yang menghadapi perkara yang sama, tentu sekali nak buat Herbalife sangat mencabar. Dah le bagi 'masa FREE' kepada majikan, bila masa plak nak buat Herbalife?
Saya sering mengingatkan kepada mereka yang baru nak joint Herbalife, sumber yang diperlukan untuk menjalankan business Herbalife ini hanyalah 
1) Produk 
2) MASA. 
Produk senang je. Beli je, dapatlah. Nak jadi Senior Consultant ke, Success Builder ke, atau nak jadi Supervisor terus. Mana-mana no problem! Tetapi yang mencabar sungguh-sungguh adalah masa. Cuba kita lihat kenapa masa itu begitu penting dalam Herbalife?

1. Masa untuk belajar. Tipulah kalau ada yang kata buat Herbalife tak payah belajar. Joint je terus boleh jalan dengan sendirinya. HELLO!! Ini bukan skim pelaburan tau! Herbalife ialah BUSINESS!! Tau business tu apa? Kena beri masa untuk jalankan business. Tapi kalau kita tak tahu nak jalankannya, then no choice! BELAJAR! So mcmna nak belajar? Tidur je, letak headphone kat telinga, 'on' MP3, sambil tidur boleh belajar ke? Lagi tipu! Nak berjaya dalam Herbalife mesti ADA MASA UNTUK BELAJAR!! So macamna nak belajar?
 a. Hadiri semua event Herbalife. HOM, STS, Distributor training, Supervisor training, focus group, Senior Consultant training, Spectacular, Extravaganza, Herbalife University, Dream Team Retreat, Zero2hero dan banyak lagi training yang ada. RAMAI orang kata, SAYA TAK DE MASA NAK PEGI TRAINING!! Orang ini sudah menutup peluangnya untuk belajar dan terus berjaya dalam Herbalife. I CAN'T HELP YOU in anywhere. Nak dapat sijil degree, kita sanggup pegi kelas hari hari selama 3 tahun. Dapat kerja tak tentu lagi, dan kalau dapat pun, gaji tak mencukupi. Nape tak nak ada SAME ATTITUDE bawa dalam Herbalife. Give yourself time to learn! 

Herbalife Opportunity Meeting (HOM) setiap minggu
dan special sharing oleh tetamu khas
Success Training Seminar (STS) hampir setiap minggu di sekitar Kuala Lumpur

Latihan Zero2hero

Herbalife University
b. FIELD WORK Level 1! Belajar sambil buat kerja. VERY EFFECTIVE!! GUARANTEE!! Apa dia cara ni plak? Haaa... caranya, bawa sponsor atau upline anda, pegi buat appointment dengan sesiapa je yang anda kenal, dan buat presentation bersama upline sponsor anda. Belajar dan lihat dia buat presentation. Belajar tau!! Bukan sponsor anda buat tu free free je. Dia buat untuk anda belajar. Sekali, dua kali dan 3 kali lepas tu, awak buat sendiri. Sponsor kena lepas tangan. Kalau tak, sampai mati awak bergantung dengan kita. Untuk cara ni, YOU KENA ADA MASA UNTUK BUAT APPOINTMENT! Kan masa lagi.... dah kalau orang tak de masa, dia akan punya alasan... "huhu saya tak de masa nak jumpa orang..." Apa boleh sponsor buat dengan orang macam ni? IMPOSSIBLE SITUATION!! So penting awak kena ada masa untuk berjumpa dengan orang bersama sponsor anda.
Memerhatikan sponsor anda membuat presentasi sebenarnya
cara tepat untuk belajar dalam Herbalife.
Ajak sponsor untuk datang ke rumah kawan untuk belajar buat
wellness evaluation dengan mereka. Banyak perkara boleh belajar dari sini.

c. FIELD WORK Level 2! Ada level plak tajuk Field Work ni. Apa dia level 2? Awak jumpa orang sendiri, buat presentation sendiri, closing sendiri, semua sendiri. JANGAN TAKUT. Jangan ada niat nak jual. Niat nya NAK PRAKTIS! Kan ini masih fasa belajar. Soalannya lagi, adakah masa kita untuk buat temu-janji dan presentation dengan orang? Bila nak buat? Malam lepas kerja? Sabtu? Ahad?
I can't help you...
Lagi sekali... alasan biasa... "saya tak de masa nak jumpa orang...saya banyak kerja office.." jawapan saya ..... I CAN'T HELP YOU!!
Formula untuk berjaya dalam Herbalife adalah 
menukarkan MASA kepada HASIL!!
2. Masa untuk buat kerja. Saperti juga diatas, Herbalife bayar kita untuk bercakap dengan orang. Tu je. Cakap cakap cakap cakap cakap cakap cakap..... sampai Pres Team.... lepas tu... cakap cakap cakap cakap cakap sampai Chairmans Club.... lepas tu cakap cakap cakap cakap cakap... sampai Founder Circle..... sampailah income kita RM1juta sebulan pun kita masih cakap cakap cakap untuk meningkatkan pendapatan kita 'to the next level'. So kalau you sibuk sangat dengan career sekarang, kemudian nak maju dalam Herbalife, tapi tak de masa nak belajar, tak de masa nak cakap dengan orang, APA BOLEH SAYA BUAT?? I cannot help you. I can only help you if you HELP YOURSELF!!
Rancanglah diri sendiri untuk memberi masa supaya Herbalife boleh berkembang dalam diri awak. It cannot grow by itself. It need your special attention and time to grow. Like baby, that need your special caring, passionate and love.
Baby need special caring. You need time for this.
Tahun pertama saya dalam perniagaan Herbalife, ketika Puan Kamilah kembali dari World Team School di Korea (ketika tu saya belum World Team lagi..) dia share dengan saya apa yang dia belajar di World Team School tadi. Saya fahami dan amalkannya dalam kehidupan saya. Dia kata:
Manusia tergolong dalam empat kumpulan.
1. Orang yang ada MASA dan ada WANG. Terbaek! Orang dalam golongan ini ada masa untuk belajar dan buat kerja, dan ada wang untuk beli produk, pergi training dan sebagainya.
2. Orang yang ada WANG tetapi tak de MASA. Golongan ini sukar buat Herbalife. Walaupun dia boleh jadi supervisor dengan mudah, tapi dia tak de masa untuk belajar, dan buat kerja. Kalau dia tidak juga mengadakan masa untuk Herbalife, dia akan give up.
3. Orang yang Tak de WANG tetapi ada MASA. BEST!! Sebab ia ada STRONG reason untuk kerja. Pasal dia tak de duit. And dia ada masa untuk belajar, dan buat kerja. Dia boleh menukar masanya tadi kepada kejayaan... Kalau dia bijak gunakan masanya dia, mempunyai impian untuk berubah, pasti dia boleh berjaya dalam Herbalife.
4. Orang yang takde MASA dan takde WANG! Ramai orang jatuh dalam golongan ini. Dia tak boleh buat apa2 dalam kehidupannya melainkan mengikuti arus suasana yang dia ikuti sekarang. Arus itu tidak akan membawa ia mencapai impiannya, malah arus itu membawa dia menolong mencapai impian orang lain. Dia terperangkap dalam arus itu. Tak boleh lari. Ta boleh buat apa. Pasal dia tak de wang dan dia tak de MASA. He bearly cannot do anything. Its a Rat Race. Golongan ini memang sukar untuk buat Herbalife. Nasihat saya kepada orang golongan ini, jika anda nak berubah, nak mencapai impian anda, KELUAR sekarang dari suasana ini. Pergilah cari kerja yang memberi masa untuk membuat kerja-kerja peribadi. Biarlah gaji agak kecil sedikit, Sebab, kalau anda percaya Herbalife dan anda percaya diri anda sendiri, insyaAllah imbuhan yang anda akan dapat lebih besar dari gaji yang anda kejar tadi.
Cuba lihat diatas. Di golongan mana kah anda berada sekarang?

Saperkara lagi nak beri peringatan buat mereka yang nak buat Herbalife, tetapi masih bekerja dengan majikan. Kalau Herbalife lah pilihan utama anda, pastikan anda tidak dinaikkan pangkat. Sebab bila anda naik pangkat, tanggung jawab bertambah, anda sudah tidak punya masa untuk memikirkan untuk diri sendiri. Pemerhatian saya, lebih tinggi anda berada dalam satu organisasi itu, samada kerajaan atau pun swasta, lebih sukar anda untuk keluar. Sekali lagi, ini hanya untuk orang yang memilih Herbalife sebagai pilihan utama mereka. Nasihat saya, jangan naik pangkat dalam kerja anda sekarang. Naiklah level dalam Herbalife... go for your President Team!!
Kelebihan berniaga Herbalife, masa dnegan anak-anak, kita sendiri yang
tentukan bagaimana kita mahu meluangkan masa dengan mereka.
Bagi ibu-ibu yang ada anak, tentu banyak alasan mengenai anak tak de siapa yang nak jaga, so tak de masa nak buat Herbalife. Tak de masa nak pegi training, suami tak de orang jaga, hari ahad kena pegi training. Sekali lagi saya nak kata sini, NOTHING CHANGE!! Tak de masa pegi training, tak de masa jumpa orang, makna tak de masa nak bina perniagaan Herbalife. Sama je. Yang herannya, kalau ibu tadi ditawarkan kerja di Petronas dengan gaji RM12,000 sebulan, pasti dia akan cari jalan uruskan anaknya tadi. Tetapi anehnya, bila dalam Herbalife, nak pendapatan RM50,000 sebulan, alasan-alasan tadi jadi penghalang! Apakah kita bersifat adil terhadap diri kita sendiri?
Masa adalah sangat penting dalam kehidupan. Allah sendiri bersumpah dengan Masa dalam surah Al-Asr. Digambarkan bertapa ruginya manusia yang tidak menggunakan masa dengan sebaik-baiknya. Kenapa Allah bersumpah dengan Masa kalau ianya tidak penting.
Semuga kita semua menggunakan masa kita untuk membina masa depan yang gemilang dunia dan akhirat. Saya akhiri entry saya dengan sepotong ayat bermaksud"
Firman Allah Taala: “Wahai orang-orang yang beriman! Bertaqwalah kepada Allah dan hendaklah tiap-tiap diri melihat dan memerhatikan apa yang ia telah sediakan (dari amal-amalnya) untuk hari esok (hari akhirat). Dan  Bertaqwalah kepada Allah, sesungguhnya Allah Amat Meliputi PengetahuanNya akan segala yang kamu kerjakan”. (Surah al-Hasyr:18).
Apakah yang kita buat sekarang untuk hari esok? Itu juga berkaitan dengan masa! Wallahualam.

PS/ Tulisan diatas adalah seikhlas-ikhlas sharing saya kepada semua orang berdasarkan kepada pengalaman saya dan tidak ada niat langsung penulisan ini di tuju kepada mana-mana individu. 


Disclaimer
***These results are not typical. Individual results will vary.
***Keputusan ini adalah tidak tipikal . Keputusan individu mungkin akan berbeza-beza

Wednesday, October 3, 2012

Kenapa ada yang tidak success dalam Herbalife

"Herbalife boleh ke buat kita kaya?"
"Nape tak? Alhamdulillah tgk apa yg dah jadi pada kami. MasyaAllah Alhamdulillah semua dari Allah."
"Habis nape ada orang buat Herbalife tak kaya2 pun?"

Haaa. itu adalah soalan cepumas yang sering di tanya oleh ramai orang.


Apa bezanya Bill Gates dengan orang biasa lain (macam saya diatas...hehe). Masing2 ada hidung. Masing2 ada telinga. Hidup dengan udara yang sama. Masing2 memerlukan kalori, protein dan khasiat lain yang sama bentuk kimianya, masing2 ada 24 jam bekerja, masing2 memerlukan tidur, masing2 menikmati matahari yang sama, masing2 berurusan dengan manusia yang dicipta oleh pencipta yang sama, semua sama!! Habis kenapa ia berbeda??

Haaaa.... ini dia yang beza.....

1. IMPIAN! Apakah kita punya impian yang sama? Bila saya naik stage, sering saya tanya soalan ini. Apa impian kalian? Apakah impian kalian mau menguasai pasaran DUNIA?? Atau cukup setakat berniaga pasar malam di Pokok Sena, Kepala Batas dan TIDAK MAHU lebih dari yang itu. Nampak tak bezanya... Bill Gates ingin menguasai pasaran dunia?
Sama juga dengan Mark Hughes, apabila dia berkata "WE ARE GOING TO CHANGE THE NUTRITIONAL HABITS OF THE WHOLE WORLD... PERSON TO PERSON, CITY BY CITY, COUNTRY BY COUNTRY..."
Nah... nampak sudah perbezaannya.. jelaskan?

Saya teringat masa anak2 kami masih kecil, Asriah selalu nyanyikan lagu untuk tidurkan anak...
buai laju-laju,
sampai balik sana,
hidup mesti maju,
sampai pimpin dunia.
Ameeen...

Meletakan impian pada diri sendiri tidak memerlukan wang dan harta.  Ianya FREE!! Gratis!! Tapi kenapa ramai orang takut meletakkan impian tinggi? Mungkin ini jawapannya:

2. KEYAKINAN DIRI SENDIRI. Yang menghalang diri kita maju ke depan, bahkan tidak mempunyai impian adalah KITA TIDAK YAKIN pada diri kita sendiri. Apabila dah ada perasaan sedemikian, hapus, punah segala masa depan. Gelap!! Kita takut berimpian pasal kita tidak yakin. Kita malu untuk berimpian. Seolah ada suara yang berkata...."eh eh muka macam hang ni nak pimpin dunia... piiiii lah!!" .... padahal suara kecil itu datang dari dirinya sendiri. Kita seolah-olah ada punyai dua personality. Sebahagian dari kita nak... dan sebahagian dari kita menghalang.
Siapa yang jelas, bersedia, sungguh-sungguh kuat kemahuannya, pasti boleh mengatasi suara kecil negatif tadi.
Untuk mengatasi perasan 'rendah diri' tak bertempat ini, saya sering katakan pada diri saya sendiri..
"Kalau aku buat kerja tu, hari-hari, sampai seribu kali, tak kan aku masih bodoh lagi"?
Manusia Allah jadikan berupaya untuk berubah. Kita bukan kucing atau kera. Kita MANUSIA tau!! 
Kenapa takut pada diri sendiri? Yakin dan perasaan takut ini datang dari minda masing-masing. Semua dari akal fikiran kita yang bermain-main di kepala. Di tambah pulak dengan kata-kata orang lain yang negatif, bertambahlah akal dan fikiran kita berpusing-pusing. 
Perkongsian mereka memberi inspirasi kepada ramai orang
Baru-baru ini Pak Fauzi dan Ibu Anita berbicara ketika menjadi tetamu khas di STS Pullman Hotel, dia berkata... buat je... buat je.. jangan fikir-fikir... TABRAK!! NGOTOT!!...
Banyak berfikir, tak buat apa, tak bawa kita kemana.
Dalam banyak latihan Herbalife sering kami diingatkan, "lagi banyak kita fikir, lebih tak berani kita buat apa-apa..." langsung diam aje...
Antara cara menambahkan keyakinan, adalah kemampuan kita melihat masa depan... teruskan membaca:

3. Melihat masa depan diri sendiri. Kalau saya bertemu dengan orang baru yang berminat membuat business Herbalife, saya tanyakan soalan ini:
"Apakah yang kamu nampak diri kamu dalam Herbalife 5 tahun akan datang?"
Ada yang jawab nak pendapatan RM20,000 sebulan, ada yang RM50,000 sebulan, ada yang tak tahu...
Kenapa soalan ini sering saya ajukan?
Ambil contoh: Katakan kita sekarang berada dalam kereta dan tengah memandu. Pasti kita ada tujuan kan? Takkan driving pusing-pusing tanpa tujuan? Mesti ada arah yang dituju. Katakanlah kita memandu bertujuan ke Kota Bahru. Pasti kita tahu berapa lama perjalanannya. Pasti kita tahu, bagaimana keadaan perjalanannya (naik bukit dan sebagainya), pasti kita tahu dimana tempat kita akan lalui (Bentong, Gua Musang...) WALAUPUN kita tak nampak lagi Kota Bahru tu sendiri depan mata kita, walaupun Kota Bahru tu makan masa 8 jam untuk sampai, dan disebabkan kita TAHU, sebab ada orang sebelum ini dah beri tahu, kita pandu kereta itu dengan penuh kesabaran.
Dalam Herbalife, inilah berlaku pada kami. ketika kami baru mula membuat Herbalife, kami tahu destinasi kami. kami tahu bagaimana rupa perjalanan yang harus kami lalui. Ungkapan "Talk to More People" itu bagaikan menekan minyak ketika memandu. Lagi ramai orang kita bercakap, seolah-olah lebih kuat kita tekan pedal minyak kereta kita untuk menambah kelajuan.
Kami nampak, kalau kami teruskan perjalanan, lalui semua kepayahan dan kesukaran (asam garam berniaga), pasti InsyaAllah, kami sampai juga arah tuju kami.
Mana kami tahu semua ini. Mana kami tahu masa depan kami? Siapa kah yang ajar?
Dulu suri-rumah, sekarang jutawan dengan Herbalife.
Ceritanya hanya boleh kita dengar dalam Herbalife event.
Jawapannya semua dari EVENT Herbalife!!
Disitu, orang yang berada dalam Herbalife 10 tahun, 20 tahun, 30 tahun akan berkongsi pengalaman mereka. Mereka yang menceritakan apa yang ada dihadapan. Bila saya mendengar kejayaan mereka, pengalaman kehidupan mereka, saya jadi LEBIH TERUJA untuk menjadi saperti mereka. Sebab saya NAMPAK, kalau saya buat apa yang mereka buat, jangan fikir, buat je, YAKIN, PERCAYA, pada diri sendiri, IMPIAN saya akan jadi kenyataan, dengan izin Allah.
Lepas itu apa??
4. BUAT BUAT BUAT!!! Dah ada impian, dah yakin, dah nampak masa depan, apa lagi. Buat je lah. Bercakap lah dengan orang diluar sana. Bukan kita nak tipu depa. Kita makan produk. Dapat hasil. Salahkah kalau kita BERKONGSI dengan orang lain? Kongsi je. Bukan nak paksa orang. KONGSI KONGSI KONGSI!! 
Tiada paksaaan dalam Herbalife!!! Jangan fikir fikir. Herbalife tak bayar orang untuk berfikir. Herbalife bayar untuk kita sampaikan produk luar biasa ini kepada masyarakat. PERSON TO PERSON, CITY BY CITY, COUNTRY BY COUNTRY!!
Kalau kita sanggup kerja gile-gile, 10-16 jam sehari, untuk mendapat pendapatan RM5,000 sebulan, bekerja untuk orang,  kenapa tak sanggup bekerja 10-16 jam sehari untuk menjana pendapatan Royalties dalam Herbalife, RM10k, RM30k, RM50k, RM80k dan terus naik... terus naik...
Kerja kita dalam Herbalife, buat je... buat je... hari hari... hari hari... hari-hari... hari-hari... insyaAllah satu hari akan berjaya. Bagaikan sepohon pokok, kerjanya mengeluarkan pucuk daun setiap hari. Mula dari sehelai daun, bertambah dan bertambah, keluar dahan untuk menyokong pertambahan daun tadi, pokok membesar, sebab dah banyak daun, diteruskan lagi, daun demi daun, daun demi daun, sehinggalah ia menjadi pokok yang besar.
Kerja pokok durian ini adalah untuk mengeluarkan daun SETIAP HARI.
Jadi, kalau orang tanya lagi, kenapa ada yang berjaya, dan ada yang tidak? Mungkin jawapannya ada diatas...

Bagi sesiapa yang belum mencuba perniagaan Herbalife lagi, dan berminat untuk melihat peluang perniagaan ini, jangan segan, jangan malu, jangan takut. Lakukan perubahan untuk diri anda sendiri. Masa depan anda terletak kepada KEPUTUSAN dan TINDAKAN anda sekarang. Call/SMS saya 0126181095 atau pm facebook allen peter atau email saya melalui laman http://allenpeter.com
Selamat Mengubah Masa Depan Anda!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...