Monday, February 27, 2012

Lagi pasal turun berat badan!!

Lagi cerita mengenai tips turunkan berat badan. Kali ni saya rujuk penulisan oleh Dr Kal dipetik dari blog beliau mengenai membakar lemak dan saya nak hubungkan dengan bagaimana Herbalife membantu saya dan keluarga saya sehingga mendapat hasil. 

Didalam artikel beliau, dia menceritakan bagaimana boleh kita tingkatkan kadar metabolisma dalam badan, yang akan meningkatkan juga kadar pembakaran kalori.

Disini, beliau mencadangkan 14 teknik untuk menaikkan kadar metabolisma.

How To Burn Belly Fat
by DR. KAL

You can burn belly fat 24 hours a day by boosting your metabolism. Your metabolism refers to the calories you burn without moving. These are the calories burned with your resting metabolism and the thermic effect of food. At least eighty percent of the calories you burn are burned with your metabolism.

It is possible to boost your metabolism. It is also very effective, because boosting your metabolism will increase the calories you burn twenty-four hours a day.

The fourteen metabolism boosting techniques in this post are either inexpensive or free. They will help you to burn more calories daily without going broke.

How to Boost Metabolism

1. Strength Train
You can boost your metabolism by building muscle. The more muscle you have the more calories you burn. You build muscles by strength training and eating an adequate amount of protein. Do a full body strength training workout at least twice weekly. The muscle you build will help you burn belly fat.


1. Membina otot. Lebih banyak otot (daging) kita ada, lebih banyak kalori kita bakar. Kita boleh membina otot dengan latihan berat saperti pergi gym sekurang2nya dua kali seminggu dan mengambil makanan yang cukup dengan protein yang diperlukan.
Saya juga ke Gym untuk membina otot dan Alhamdulillah saya guna Herbalife Formula 3 protein powder membantu saya bina otot. Formula 3 dalam Herbalife mengandungi protein dari soya dan susu yang menggalakan pembinaan otot tanpa pengambilan lemak dan kolesterol. Kalau kita berharap kepada makanan saperti daging, ikan dan sebagainya yang dimasak dengan minyak, garam dan gula berlebihan, matlamat nak kurangkan lemak tadi tidak tercapai. Formula 1 shake ditambah dengan Formula 3 sangat mudah dibancuh dan diambil. Try lah...


2. Don’t Starve Yourself
If you do not eat enough calories, your body will go into starvation mode. While in starvation mode, your resting metabolism slows down and you burn fewer calories.
You can prevent yourself from going into starvation mode by eating at least 1200 calories every day and never going more than twelve hours without eating. That twelve hours includes time spent sleeping. Keep your furnace burning and your furnace will burn belly fat.


2. Jangan Berlapar!! Kalau gula dalam darah menurun, badan akan berubah status ke mod kebuluran. Ketika ini, kadar metabolisma menurun dan kadar pembakaran juga menurun.
Elakkan dari berlaku sedemikian dengan mengambil kadar pemakanan sederhana dan elakan sama sekali tanpa makan melebihi 12 jam (termasuk masa tidur). 
Saya selalu membayangkan sebuah lokomotif yang memerlukan arang batu untuk membakar stim yang akan mengerakkan enjin keretapi tadi. Lebih banyak arang-batu kita masukkan, lebih  besar apinya dan lebih laju keretapi bergerak. Kalau kita berlapar, kita bagaikan menahan dari memasukkan arang baru tadi kedalam relau. Pembakaran menurun, dan pergerakkan keretapi itu juga menurun. Saranannya 1200 kcal itu adalah kadar yang mencukupi.
Program Herbalife 2 shakes dan 1 meal dengan 2 healthy snacking memenuhi kadar kalori seharian yang dimaksudkan. Alhamdulillah Herbalife memberi jalan penyelesaian kepada keluarga kami.


3. Eat More Protein
Eating more protein will boost your metabolism by helping you to build muscle. You build muscles by strength training and eating an adequate amount of protein.
Eating more protein also boosts the thermic effect of food. Your body spends more calories digesting proteins than it does carbohydrates or fats. At least twenty percent of your calories should come from proteins, and you should try to eat some protein with all meals and snacks.

3. Tambahkan Protein dalam pemakanan.
Menurut sains, meningkatkan pengambilan protein akan meningkatkan metabolisma (pembakaran) dan membantu anda membina otot. Disamping itu, badan akan menggunakan lebih banyak kalori untuk menghadam protein berbanding dengan karbohidrat atau lemak, Beliau menyarankan pengambilan protein di kesemua sarapan, makan tengah hari, makan malam dan bila mana ada snacking.
Waaa.... Alhamdulillah cocok sekali!! 
Sumber protein adalah dari ikan, ayam, telur, cheese, kekacang, daging..
Dari dulu lagi kalau saya coaching pelanggan, saya sentiasa galakan pengambilan protein pada semua pemakanan. 
Sarapan saperti roti canai, nasi lemak, mee goreng dan lain2 yang ada dipasaran sangat sedikit kandungan proteinnya (pasal itu makanan tu murah!!).
Herbalife shake mengandongi protein sihat (tanpa lemak atau minyak) dan saya mengambilnya sudah melebihi 5 tahun alhamdulillah.

4. Eat a Low Glycemic Load Diet
Insulin is a natural hormone that gives your body access to food. Insulin allows your body to absorb the glucose in food. Insulin slows your metabolism down. The lower your insulin levels, the faster your metabolism. To burn belly fat, you must prevent insulin spikes.  Keep your insulin levels low by eating low glycemic load meals and snacks. This will also prevent hunger.
Eat well balanced meals and snacks with lean proteins, good fats, and good carbs. Your good carbs are vegetables, fruits, whole grains, beans, other legumes, and low fat milk products.

4. Saya tak erti nak translate bahagian ni, tapi apa yang saya faham, jika kita mengambil pemakanan yang mengandongi gula dan karbohidrat tinggi (saperti nasi lemak dan teh tarik), kita akan menyebabkan kadar insulin meningkat secara mengejut (spike). Apabila insulin dalam badan meningkat, dia sebenarnya menurunkan kadar metabolisma dan pembakaran dalam badan.
Dengan erti lain, ramai orang kata nak tenaga kena makan gula atau makanan berkabohidrat tinggi. Masalahnya dia tak sedar yang dia ambil tu adalah gula ringkas (simple sugar) yang akan menyebabkan 'insulin spike'. Pembakaran akan menurun sambil kita akan terasa malas dan letih.
Lagi sekali, Herbalife shake mengandongi karbohidrat kompleks yang menghalang dari berlakunya 'insulin spike' dan sangat baik untuk mengawal kadar pengeluaran insulin. Tu pasal kita rasa bertenaga sepanjang hari menggunakan produk Herbalife.

5. Eat Frequently
Eating several small meals a day boosts your metabolism and prevents hunger. You need to continually stoke your body’s fireplace with logs in the form of food. Eat at least 100 calories every three to four hours without going over your daily calorie goal.

5. Makan kerap
Dalam program yang saya sarankan adalah makan 5 kali sehari. Itulah cara saya turun berat badan. (baca entry "turun berat badan insyaallah pasti")

6. Eat Breakfast
Eating breakfast kick starts your metabolism. “Breaking the fast” early boosts your metabolism and prevents hunger for the rest of the day. To burn belly fat throughout the day, eat at least 200 calories within two hours of waking up.

6. Makan Sarapan.
HAVE YOU HAD YOUR SHAKE TODAY??
Kami sangat menekankan mengambil sarapan sihat SETIAP HARI. Alhamdulillah saya tak perlu pening kepala nak sediakan sarapan sihat melalui memasak atau membelinya di kedai makan. Hampir MUSTAHIL saya nak sediakan makanan sihat ini SETIAP HARI selama-lamanya. Bukan sebulan atau dua, atau setahun atau dua atau 10 tahun akan datang. Tetapi SELAMA-LAMANYA. Apakah breakfast anda selama2nya?
Kami merasa sangat bertuah diperkenalkan dengan Herbalife kerana dengan Herbalife shake, saya akan mendapat 55 nutrisi, 18 amino asid dan dengan hanya 200 kcal, protein dan lain-lain khasiat yang diperlukan oleh badan. 
Apakah sarapan anda hari ini?

7. Drink Water
Dehydration can slow down your metabolism. Drink at least 8 eight ounce cups of water every day. Never allow yourself to get thirsty.

8. Minum Air!! 
Bahagian ni, bertubi-tubi dah kami ingatkan. Kering tekak! Nak turun berat badan kena minum banyak air.  8 eight ounce cups disini bermaksud 8 gelas yang saiznya 8 ounce iaitu 230ml. Jadi kalau 8 gelas tu lebih kurang 1.8 liter. 
Kita di Malaysia menyarankan untuk turunkan berat badan sekurang-kurangnya 3 liter air. Ada yang turun 9kg sebulan minum hampir 8 liter sehari... ha ambil engkau!!
Satu dunia dah kata minum minum minum air kosong. Bukan teh tarik, air gas, teh-o-kosong. Minum air kosong, air kosong,
air kosong, air kosong, air kosong..... masukkan dalam minda tu dalam-dalam... 
3 LITER AIR KOSONG sehari!!
(baca entry "saya-tak-suka-minum-air")


8. Drink Ice Water
Drinking ice water can boost your metabolism, because your body has to burn calories to warm the water. Whenever you are about to drink water, consider ice water instead.

9. Minum air ais.
Herbalife shake blended in ice
Ramai orang tua2 kata, kena pantang air ais. Dan ramai orang berkongsi dengan saya mengatakan punca utama ramai orang sakit masa kini adalah minum ais. Tetapi ramai tak ingat atau tak tahu sebenarnya punca utama sekarang adalah lebihan makanan proses, minyak, gula, pengawet, kimia dan kurang pengambilan air. Kenapa air ais pulak disalahkan? Disini, beliau pulak mencadangkan air ais akan meningkatkan pembakaran. 
Tu pasal kami bancuh Herbalife shake dalam air atau jus dengan ais. Sedap!!

9. Drink Green Tea
The phytochemicals, polyphenols and antioxidants in green tea can help to boost your metabolism. Drink 4 cups of brewed green tea every day or take 500mg of green tea extract (standardized for EGCG) once daily. When drinking tea, only add skim milk and/or artificial sweeteners.

10. Drink Coffee
The caffeine in coffee can help to boost your metabolism. You can also drink other caffeinated beverages, such as diet sodas. While it is okay to drink some diet soda do not overdo it as recent studies have shown they may contribute to cravings which can lead you to overeat.
Limit your daily caffeine consumption to 300 mg a day. That is equal to 3 cups of coffee. When drinking coffee, only add skim milk and/or artificial sweeteners. Beware of high calorie commercial coffee drinks!


9,10. Minum Kopi & Teh Hijau

Herbalife Tea-mix
Tepat sekali!! Saya suka minum Herbalife tea-mix. Bertenaga!! Nyah-toksik! Tingkatkan pembakaran lemak. Alhamdulillah.

Beliau menyarankan pengambilan kopi untuk mendapatkan 'caffeine' dalam kopi. Caffeine meningkatkan kadar metabolisma dan meningkatkan pembakaran. Dalam Herbalife Tea-mix kita memang ada natural caffeine. Bukan saja tu, Herbalife tea-mix kita ada kandungan anti-oksida yang tinggi, membuang toksik dalam badan, memberi kita kesegaran dan tenaga sepanjang hari. Luarbiasa! Alhamdulillah.!

11. Use Hot Sauce
The capsaicin in hot sauce can help to boost your metabolism. Use hot sauce on your foods, as tolerated.

12. Sleep More
Sleep deprivation slows down your metabolism. Get between seven to nine hours of sleep every night. You need your beauty rest to burn belly fat.

13. Stress Less
Stress causes an increase in stress related hormones, and these hormones can slow down your metabolism. Stress less to lose more.

12,13. Cukup tidur dan jauhi dari STRESS!!
Cukup tepat!! Masyarakat masa kini sudah hampir menerima hakikat bahawa mereka perlu kurangkan tidur dan tingkatkan stress untuk berjaya dalam hidup. Pekerjaan yang menuntut mereka untuk bekorban masa rehat mereka sudah menjadi perkara lumrah dan mustahil untuk diubah. Sebenarnya ini akan meragut kesenangan dan keriangan mereka di hari tua. Lifestyle sebegini akan menyebabkan mereka cepat tua, banyak penyakit dan kalau yang mengalami masalah lebihan berat badan akan menjadi sukar untuk menurunkannya.
Apa solution nya? Cari lah pekerjaan lain. Saya tahu bukannya mudah, tetapi anda harus perlu ingat, apakah majikan atau pelanggan mengambil berat kesihatan anda masa depan? Kalau diri kita sendiri tidak mengambil berat, siapa lagi jasad kita nak harapkan? 
Jasad kita adalah amanat dari Allah untuk kita jaga dan menentukan kesihatannya. Mungkin anda tidak sedar kalaulah jasad kita boleh berkata2, dia pasti akan bertanya "Which side are you on?" Seringkali kita akan memihak atau mendahului kepentingan orang lain dari jasad kita sendiri. Pepatah melayu, "Kera dihutan disusukan, anak rumah mati kelaparan". Kesihan badan kita...

14. Laugh More
Laughter decreases stress. Decreasing stress will boost your metabolism. Watch funny movies. Watch funny shows. Read funny books. Laugh at yourself as much as possible. Big belly laughs will help you to burn belly fat.



14. Sering bergembira
Pengalaman saya didalam perniagaan Herbalife adalah berbeza dengan perniagaan yang saya ceburi sebelum ini. Suasana kami lebih positive, gembira, recognition, harapan, visi... dan ini semua membuatkan kami gembira sentiasa. Tidak dinafikan ada masa2 kami berduka tetapi Alhamdulillah dalam event-event Herbalife yang ada banyak menyediakan ruangan bergembira. 
Herbalife sentiasa menyediakan event-event positive.
Kami bekerja keras, tetapi tidak dibawa tekanan orang. Tiada boss. Bebas menentukan masa bekerja, tempat bekerja, dengan siapa kami nak bekerja dan best adalah kami boleh tentukan berapa pendapatan yang kami nak. Ini semua membuatkan kami positive dan gembira.  Thank you Allah, Thank you Herbalife.


Event-event Herbalife menarik orang-orang yang nak kepada persekitaran positif.
Kami juga sentiasa mengadakan perjuampaan membina keperibadian
Keriangan dan suasana positif boleh dikongsi bersama dengan seluruh ahli keluarga

Disclaimer
***The above product results are not typical. Individual result may vary.
***Hasil produk diatas adalah tidak tipikal. Hasil individu mungkin berbeza-beza

4 comments:

ilham pres team 2013 said...

Alhamdulilah..syukran uncle ♡

cIk sEtia said...

wishing to see u one day :)

Wexeeda said...

Salam, wex suka point dimana 'starving condition', 'lower metabolism' and 'specific hormone released' terjadi bila kita miss meal, tak ambil kalori yang mencukupi, stress, tak cukup tidur akan membawa kepada pengurangan dan melambatkan pembakaran kalori. Semua keadaan ini dihadapi oleh orang yang mengalami masalah berat badan.

Pensyarah physiologi wex ada pesan, bila kita belajar pasal physiologi badan dan proses hormon, kita kena ingat balik asal usul badan kita dan peranan lelaki dan perempuan yang Allah cipta. Subhanallah.

Kita perlukan kalori untuk membuat kerja harian dan metabolism badan kita akan membantu pembakaran kalori. Hormon kita akan dirembes berdasarkan tindakbalas badan kita dgn persekitaran (stress, happy, fight or flight).

=) Salam ramadhan.

nii89 said...

mohon share uncle Allen...byk info,i like it!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...