Monday, October 15, 2012

2007 and 2012 sama saja...

Saya jalan-jalan dalam internet, entah mcmna saya terjumpa 'group' yang pernah saya buat lama dulu pada tahun 2007 (waktu ni Facebook belum famous lagi..). Tertarik saya terbaca satu topic di mana ada seorang bertanya saya mengenai Herbalife dan jawapan saya sendiri kepada beliau. Ikuti dialogue:

Dear uncle allen,
Wish u n family a gud health, of course.. Ask u a quest, at present im
studyin at kedah so its hard 4 me 2 chex on email or do some promo
since da admin of my college prohibit their student from any way of
business.. Futhermore, i surely missin out a lot activity out there..
Yes, i wanna be a gr8 distrubutor but meanwhile i also wan 2
concentrate on studies.. Wats ur opinion on dis??
Besh wishes,
Zahir~
24/08/2007
Dan ini jawapan saya beri:
Salam Zahir,
Its ok to focus on your study. You have to that. What you can do is to
use the product. It helps you to stay focus in your studies. The
formula 1 with complete nutrition provides your body with the
nutrition it need. It makes your cells healthier and functioning well.
The Tea Mix cleans and give your body energy. You can take it to
replace coffee.
When you do that in front of friends, you are promoting. REMEMBER
Zahir, we do not PERSUADE. We only ATTRACT.
Sharing with your friends is like helping them. If they eat
continously roti canai or nasi lemak and teh tarik every morning,
don't you think you should advise them to eat food with good nutrition
such as protein, fibers, vitamins and other essential nutrients?
Take it naturally. Do it when you feel its right to do it. Enjoy it.
Thanks for asking my advice. Hope the above help you in any where.
Keep up your study.
Wassalam
Allen & Asriah
24/08/2007

There"s NO SECRET!!
Its always back to BASICS!! Use the products, Wear the Brand and Talk (Share) to people.
MasyaAllah. Bila saya terbaca apa yang saya jawab kepada saudara Zahir tadi, saya merasa selama ini apa yang saya 'pitch', just keep doing the basics, just do do do do, buat buat buat buat, dari World Team, lama2 jadi President Team, Alhamdulillah
Semuga menjadi pendorong kearah kejayaan.
Walahualam

Wednesday, October 10, 2012

Saya tak de masa buat Herbalife...

Ramai berminat nak buat Herbalife. Mereka teruja melihat kejayaan sesetengah orang yang dah berjaya dalam Herbalife. Mereka nak jadi one of them. Dalam masa yang sama, setengah dari orang ini sedang bekerja dan mungkin memegang tanggung jawab penting dalam career mereka. Mereka akan habiskan masa mereka bekerja, bukan saja masa kerja yang ditetapkan (9am-6pm), tetapi juga masa malam mereka dan masa weekend mereka. Yang anih, hakikat memberi masa 'percuma' kepada majikan sudah diterima sebagai 'adat' malah kalau tidak dibuat, ia seolah-olah kurang komitment terhadap kerja atau syarikat.
"Unpaid over-time" sudah menjadi adat dalam budaya kerja masa kini
Saya berkata sedemikian sebab saya juga pada satu ketika dulu berada dalam golongan orang sebegini. Saya kerja setiap hari sampai jam 11 malam. Saya kerja hari Sabtu... hari Ahad, untuk menyiapkan sebuah projek. Pada satu ketika saya digelar 'super engineer' oleh salah seorang dari Team Consultant dalam projek berkenaan. Apa tah nya, seorang je yang menyiapkan design sebuah projek besar dalam masa yang singkat. Luar biasa! 
Hakikatnya, walaupun saya bekerja keras, impian saya tidak mungkin tercapai selagi saya bergantung kepada majikan saya. Berapa banyak bonus boleh saya harapkan, berapa banyak gaji majikan sanggup bayar, semua terletak pada budi bicara beliau. Yang penting, dia tak kan dapat memberi saya kaya.
Bagi mereka yang menghadapi perkara yang sama, tentu sekali nak buat Herbalife sangat mencabar. Dah le bagi 'masa FREE' kepada majikan, bila masa plak nak buat Herbalife?
Saya sering mengingatkan kepada mereka yang baru nak joint Herbalife, sumber yang diperlukan untuk menjalankan business Herbalife ini hanyalah 
1) Produk 
2) MASA. 
Produk senang je. Beli je, dapatlah. Nak jadi Senior Consultant ke, Success Builder ke, atau nak jadi Supervisor terus. Mana-mana no problem! Tetapi yang mencabar sungguh-sungguh adalah masa. Cuba kita lihat kenapa masa itu begitu penting dalam Herbalife?

1. Masa untuk belajar. Tipulah kalau ada yang kata buat Herbalife tak payah belajar. Joint je terus boleh jalan dengan sendirinya. HELLO!! Ini bukan skim pelaburan tau! Herbalife ialah BUSINESS!! Tau business tu apa? Kena beri masa untuk jalankan business. Tapi kalau kita tak tahu nak jalankannya, then no choice! BELAJAR! So mcmna nak belajar? Tidur je, letak headphone kat telinga, 'on' MP3, sambil tidur boleh belajar ke? Lagi tipu! Nak berjaya dalam Herbalife mesti ADA MASA UNTUK BELAJAR!! So macamna nak belajar?
 a. Hadiri semua event Herbalife. HOM, STS, Distributor training, Supervisor training, focus group, Senior Consultant training, Spectacular, Extravaganza, Herbalife University, Dream Team Retreat, Zero2hero dan banyak lagi training yang ada. RAMAI orang kata, SAYA TAK DE MASA NAK PEGI TRAINING!! Orang ini sudah menutup peluangnya untuk belajar dan terus berjaya dalam Herbalife. I CAN'T HELP YOU in anywhere. Nak dapat sijil degree, kita sanggup pegi kelas hari hari selama 3 tahun. Dapat kerja tak tentu lagi, dan kalau dapat pun, gaji tak mencukupi. Nape tak nak ada SAME ATTITUDE bawa dalam Herbalife. Give yourself time to learn! 

Herbalife Opportunity Meeting (HOM) setiap minggu
dan special sharing oleh tetamu khas
Success Training Seminar (STS) hampir setiap minggu di sekitar Kuala Lumpur

Latihan Zero2hero

Herbalife University
b. FIELD WORK Level 1! Belajar sambil buat kerja. VERY EFFECTIVE!! GUARANTEE!! Apa dia cara ni plak? Haaa... caranya, bawa sponsor atau upline anda, pegi buat appointment dengan sesiapa je yang anda kenal, dan buat presentation bersama upline sponsor anda. Belajar dan lihat dia buat presentation. Belajar tau!! Bukan sponsor anda buat tu free free je. Dia buat untuk anda belajar. Sekali, dua kali dan 3 kali lepas tu, awak buat sendiri. Sponsor kena lepas tangan. Kalau tak, sampai mati awak bergantung dengan kita. Untuk cara ni, YOU KENA ADA MASA UNTUK BUAT APPOINTMENT! Kan masa lagi.... dah kalau orang tak de masa, dia akan punya alasan... "huhu saya tak de masa nak jumpa orang..." Apa boleh sponsor buat dengan orang macam ni? IMPOSSIBLE SITUATION!! So penting awak kena ada masa untuk berjumpa dengan orang bersama sponsor anda.
Memerhatikan sponsor anda membuat presentasi sebenarnya
cara tepat untuk belajar dalam Herbalife.
Ajak sponsor untuk datang ke rumah kawan untuk belajar buat
wellness evaluation dengan mereka. Banyak perkara boleh belajar dari sini.

c. FIELD WORK Level 2! Ada level plak tajuk Field Work ni. Apa dia level 2? Awak jumpa orang sendiri, buat presentation sendiri, closing sendiri, semua sendiri. JANGAN TAKUT. Jangan ada niat nak jual. Niat nya NAK PRAKTIS! Kan ini masih fasa belajar. Soalannya lagi, adakah masa kita untuk buat temu-janji dan presentation dengan orang? Bila nak buat? Malam lepas kerja? Sabtu? Ahad?
I can't help you...
Lagi sekali... alasan biasa... "saya tak de masa nak jumpa orang...saya banyak kerja office.." jawapan saya ..... I CAN'T HELP YOU!!
Formula untuk berjaya dalam Herbalife adalah 
menukarkan MASA kepada HASIL!!
2. Masa untuk buat kerja. Saperti juga diatas, Herbalife bayar kita untuk bercakap dengan orang. Tu je. Cakap cakap cakap cakap cakap cakap cakap..... sampai Pres Team.... lepas tu... cakap cakap cakap cakap cakap sampai Chairmans Club.... lepas tu cakap cakap cakap cakap cakap... sampai Founder Circle..... sampailah income kita RM1juta sebulan pun kita masih cakap cakap cakap untuk meningkatkan pendapatan kita 'to the next level'. So kalau you sibuk sangat dengan career sekarang, kemudian nak maju dalam Herbalife, tapi tak de masa nak belajar, tak de masa nak cakap dengan orang, APA BOLEH SAYA BUAT?? I cannot help you. I can only help you if you HELP YOURSELF!!
Rancanglah diri sendiri untuk memberi masa supaya Herbalife boleh berkembang dalam diri awak. It cannot grow by itself. It need your special attention and time to grow. Like baby, that need your special caring, passionate and love.
Baby need special caring. You need time for this.
Tahun pertama saya dalam perniagaan Herbalife, ketika Puan Kamilah kembali dari World Team School di Korea (ketika tu saya belum World Team lagi..) dia share dengan saya apa yang dia belajar di World Team School tadi. Saya fahami dan amalkannya dalam kehidupan saya. Dia kata:
Manusia tergolong dalam empat kumpulan.
1. Orang yang ada MASA dan ada WANG. Terbaek! Orang dalam golongan ini ada masa untuk belajar dan buat kerja, dan ada wang untuk beli produk, pergi training dan sebagainya.
2. Orang yang ada WANG tetapi tak de MASA. Golongan ini sukar buat Herbalife. Walaupun dia boleh jadi supervisor dengan mudah, tapi dia tak de masa untuk belajar, dan buat kerja. Kalau dia tidak juga mengadakan masa untuk Herbalife, dia akan give up.
3. Orang yang Tak de WANG tetapi ada MASA. BEST!! Sebab ia ada STRONG reason untuk kerja. Pasal dia tak de duit. And dia ada masa untuk belajar, dan buat kerja. Dia boleh menukar masanya tadi kepada kejayaan... Kalau dia bijak gunakan masanya dia, mempunyai impian untuk berubah, pasti dia boleh berjaya dalam Herbalife.
4. Orang yang takde MASA dan takde WANG! Ramai orang jatuh dalam golongan ini. Dia tak boleh buat apa2 dalam kehidupannya melainkan mengikuti arus suasana yang dia ikuti sekarang. Arus itu tidak akan membawa ia mencapai impiannya, malah arus itu membawa dia menolong mencapai impian orang lain. Dia terperangkap dalam arus itu. Tak boleh lari. Ta boleh buat apa. Pasal dia tak de wang dan dia tak de MASA. He bearly cannot do anything. Its a Rat Race. Golongan ini memang sukar untuk buat Herbalife. Nasihat saya kepada orang golongan ini, jika anda nak berubah, nak mencapai impian anda, KELUAR sekarang dari suasana ini. Pergilah cari kerja yang memberi masa untuk membuat kerja-kerja peribadi. Biarlah gaji agak kecil sedikit, Sebab, kalau anda percaya Herbalife dan anda percaya diri anda sendiri, insyaAllah imbuhan yang anda akan dapat lebih besar dari gaji yang anda kejar tadi.
Cuba lihat diatas. Di golongan mana kah anda berada sekarang?

Saperkara lagi nak beri peringatan buat mereka yang nak buat Herbalife, tetapi masih bekerja dengan majikan. Kalau Herbalife lah pilihan utama anda, pastikan anda tidak dinaikkan pangkat. Sebab bila anda naik pangkat, tanggung jawab bertambah, anda sudah tidak punya masa untuk memikirkan untuk diri sendiri. Pemerhatian saya, lebih tinggi anda berada dalam satu organisasi itu, samada kerajaan atau pun swasta, lebih sukar anda untuk keluar. Sekali lagi, ini hanya untuk orang yang memilih Herbalife sebagai pilihan utama mereka. Nasihat saya, jangan naik pangkat dalam kerja anda sekarang. Naiklah level dalam Herbalife... go for your President Team!!
Kelebihan berniaga Herbalife, masa dnegan anak-anak, kita sendiri yang
tentukan bagaimana kita mahu meluangkan masa dengan mereka.
Bagi ibu-ibu yang ada anak, tentu banyak alasan mengenai anak tak de siapa yang nak jaga, so tak de masa nak buat Herbalife. Tak de masa nak pegi training, suami tak de orang jaga, hari ahad kena pegi training. Sekali lagi saya nak kata sini, NOTHING CHANGE!! Tak de masa pegi training, tak de masa jumpa orang, makna tak de masa nak bina perniagaan Herbalife. Sama je. Yang herannya, kalau ibu tadi ditawarkan kerja di Petronas dengan gaji RM12,000 sebulan, pasti dia akan cari jalan uruskan anaknya tadi. Tetapi anehnya, bila dalam Herbalife, nak pendapatan RM50,000 sebulan, alasan-alasan tadi jadi penghalang! Apakah kita bersifat adil terhadap diri kita sendiri?
Masa adalah sangat penting dalam kehidupan. Allah sendiri bersumpah dengan Masa dalam surah Al-Asr. Digambarkan bertapa ruginya manusia yang tidak menggunakan masa dengan sebaik-baiknya. Kenapa Allah bersumpah dengan Masa kalau ianya tidak penting.
Semuga kita semua menggunakan masa kita untuk membina masa depan yang gemilang dunia dan akhirat. Saya akhiri entry saya dengan sepotong ayat bermaksud"
Firman Allah Taala: “Wahai orang-orang yang beriman! Bertaqwalah kepada Allah dan hendaklah tiap-tiap diri melihat dan memerhatikan apa yang ia telah sediakan (dari amal-amalnya) untuk hari esok (hari akhirat). Dan  Bertaqwalah kepada Allah, sesungguhnya Allah Amat Meliputi PengetahuanNya akan segala yang kamu kerjakan”. (Surah al-Hasyr:18).
Apakah yang kita buat sekarang untuk hari esok? Itu juga berkaitan dengan masa! Wallahualam.

PS/ Tulisan diatas adalah seikhlas-ikhlas sharing saya kepada semua orang berdasarkan kepada pengalaman saya dan tidak ada niat langsung penulisan ini di tuju kepada mana-mana individu. 


Disclaimer
***These results are not typical. Individual results will vary.
***Keputusan ini adalah tidak tipikal . Keputusan individu mungkin akan berbeza-beza

Wednesday, October 3, 2012

Kenapa ada yang tidak success dalam Herbalife

"Herbalife boleh ke buat kita kaya?"
"Nape tak? Alhamdulillah tgk apa yg dah jadi pada kami. MasyaAllah Alhamdulillah semua dari Allah."
"Habis nape ada orang buat Herbalife tak kaya2 pun?"

Haaa. itu adalah soalan cepumas yang sering di tanya oleh ramai orang.


Apa bezanya Bill Gates dengan orang biasa lain (macam saya diatas...hehe). Masing2 ada hidung. Masing2 ada telinga. Hidup dengan udara yang sama. Masing2 memerlukan kalori, protein dan khasiat lain yang sama bentuk kimianya, masing2 ada 24 jam bekerja, masing2 memerlukan tidur, masing2 menikmati matahari yang sama, masing2 berurusan dengan manusia yang dicipta oleh pencipta yang sama, semua sama!! Habis kenapa ia berbeda??

Haaaa.... ini dia yang beza.....

1. IMPIAN! Apakah kita punya impian yang sama? Bila saya naik stage, sering saya tanya soalan ini. Apa impian kalian? Apakah impian kalian mau menguasai pasaran DUNIA?? Atau cukup setakat berniaga pasar malam di Pokok Sena, Kepala Batas dan TIDAK MAHU lebih dari yang itu. Nampak tak bezanya... Bill Gates ingin menguasai pasaran dunia?
Sama juga dengan Mark Hughes, apabila dia berkata "WE ARE GOING TO CHANGE THE NUTRITIONAL HABITS OF THE WHOLE WORLD... PERSON TO PERSON, CITY BY CITY, COUNTRY BY COUNTRY..."
Nah... nampak sudah perbezaannya.. jelaskan?

Saya teringat masa anak2 kami masih kecil, Asriah selalu nyanyikan lagu untuk tidurkan anak...
buai laju-laju,
sampai balik sana,
hidup mesti maju,
sampai pimpin dunia.
Ameeen...

Meletakan impian pada diri sendiri tidak memerlukan wang dan harta.  Ianya FREE!! Gratis!! Tapi kenapa ramai orang takut meletakkan impian tinggi? Mungkin ini jawapannya:

2. KEYAKINAN DIRI SENDIRI. Yang menghalang diri kita maju ke depan, bahkan tidak mempunyai impian adalah KITA TIDAK YAKIN pada diri kita sendiri. Apabila dah ada perasaan sedemikian, hapus, punah segala masa depan. Gelap!! Kita takut berimpian pasal kita tidak yakin. Kita malu untuk berimpian. Seolah ada suara yang berkata...."eh eh muka macam hang ni nak pimpin dunia... piiiii lah!!" .... padahal suara kecil itu datang dari dirinya sendiri. Kita seolah-olah ada punyai dua personality. Sebahagian dari kita nak... dan sebahagian dari kita menghalang.
Siapa yang jelas, bersedia, sungguh-sungguh kuat kemahuannya, pasti boleh mengatasi suara kecil negatif tadi.
Untuk mengatasi perasan 'rendah diri' tak bertempat ini, saya sering katakan pada diri saya sendiri..
"Kalau aku buat kerja tu, hari-hari, sampai seribu kali, tak kan aku masih bodoh lagi"?
Manusia Allah jadikan berupaya untuk berubah. Kita bukan kucing atau kera. Kita MANUSIA tau!! 
Kenapa takut pada diri sendiri? Yakin dan perasaan takut ini datang dari minda masing-masing. Semua dari akal fikiran kita yang bermain-main di kepala. Di tambah pulak dengan kata-kata orang lain yang negatif, bertambahlah akal dan fikiran kita berpusing-pusing. 
Perkongsian mereka memberi inspirasi kepada ramai orang
Baru-baru ini Pak Fauzi dan Ibu Anita berbicara ketika menjadi tetamu khas di STS Pullman Hotel, dia berkata... buat je... buat je.. jangan fikir-fikir... TABRAK!! NGOTOT!!...
Banyak berfikir, tak buat apa, tak bawa kita kemana.
Dalam banyak latihan Herbalife sering kami diingatkan, "lagi banyak kita fikir, lebih tak berani kita buat apa-apa..." langsung diam aje...
Antara cara menambahkan keyakinan, adalah kemampuan kita melihat masa depan... teruskan membaca:

3. Melihat masa depan diri sendiri. Kalau saya bertemu dengan orang baru yang berminat membuat business Herbalife, saya tanyakan soalan ini:
"Apakah yang kamu nampak diri kamu dalam Herbalife 5 tahun akan datang?"
Ada yang jawab nak pendapatan RM20,000 sebulan, ada yang RM50,000 sebulan, ada yang tak tahu...
Kenapa soalan ini sering saya ajukan?
Ambil contoh: Katakan kita sekarang berada dalam kereta dan tengah memandu. Pasti kita ada tujuan kan? Takkan driving pusing-pusing tanpa tujuan? Mesti ada arah yang dituju. Katakanlah kita memandu bertujuan ke Kota Bahru. Pasti kita tahu berapa lama perjalanannya. Pasti kita tahu, bagaimana keadaan perjalanannya (naik bukit dan sebagainya), pasti kita tahu dimana tempat kita akan lalui (Bentong, Gua Musang...) WALAUPUN kita tak nampak lagi Kota Bahru tu sendiri depan mata kita, walaupun Kota Bahru tu makan masa 8 jam untuk sampai, dan disebabkan kita TAHU, sebab ada orang sebelum ini dah beri tahu, kita pandu kereta itu dengan penuh kesabaran.
Dalam Herbalife, inilah berlaku pada kami. ketika kami baru mula membuat Herbalife, kami tahu destinasi kami. kami tahu bagaimana rupa perjalanan yang harus kami lalui. Ungkapan "Talk to More People" itu bagaikan menekan minyak ketika memandu. Lagi ramai orang kita bercakap, seolah-olah lebih kuat kita tekan pedal minyak kereta kita untuk menambah kelajuan.
Kami nampak, kalau kami teruskan perjalanan, lalui semua kepayahan dan kesukaran (asam garam berniaga), pasti InsyaAllah, kami sampai juga arah tuju kami.
Mana kami tahu semua ini. Mana kami tahu masa depan kami? Siapa kah yang ajar?
Dulu suri-rumah, sekarang jutawan dengan Herbalife.
Ceritanya hanya boleh kita dengar dalam Herbalife event.
Jawapannya semua dari EVENT Herbalife!!
Disitu, orang yang berada dalam Herbalife 10 tahun, 20 tahun, 30 tahun akan berkongsi pengalaman mereka. Mereka yang menceritakan apa yang ada dihadapan. Bila saya mendengar kejayaan mereka, pengalaman kehidupan mereka, saya jadi LEBIH TERUJA untuk menjadi saperti mereka. Sebab saya NAMPAK, kalau saya buat apa yang mereka buat, jangan fikir, buat je, YAKIN, PERCAYA, pada diri sendiri, IMPIAN saya akan jadi kenyataan, dengan izin Allah.
Lepas itu apa??
4. BUAT BUAT BUAT!!! Dah ada impian, dah yakin, dah nampak masa depan, apa lagi. Buat je lah. Bercakap lah dengan orang diluar sana. Bukan kita nak tipu depa. Kita makan produk. Dapat hasil. Salahkah kalau kita BERKONGSI dengan orang lain? Kongsi je. Bukan nak paksa orang. KONGSI KONGSI KONGSI!! 
Tiada paksaaan dalam Herbalife!!! Jangan fikir fikir. Herbalife tak bayar orang untuk berfikir. Herbalife bayar untuk kita sampaikan produk luar biasa ini kepada masyarakat. PERSON TO PERSON, CITY BY CITY, COUNTRY BY COUNTRY!!
Kalau kita sanggup kerja gile-gile, 10-16 jam sehari, untuk mendapat pendapatan RM5,000 sebulan, bekerja untuk orang,  kenapa tak sanggup bekerja 10-16 jam sehari untuk menjana pendapatan Royalties dalam Herbalife, RM10k, RM30k, RM50k, RM80k dan terus naik... terus naik...
Kerja kita dalam Herbalife, buat je... buat je... hari hari... hari hari... hari-hari... hari-hari... insyaAllah satu hari akan berjaya. Bagaikan sepohon pokok, kerjanya mengeluarkan pucuk daun setiap hari. Mula dari sehelai daun, bertambah dan bertambah, keluar dahan untuk menyokong pertambahan daun tadi, pokok membesar, sebab dah banyak daun, diteruskan lagi, daun demi daun, daun demi daun, sehinggalah ia menjadi pokok yang besar.
Kerja pokok durian ini adalah untuk mengeluarkan daun SETIAP HARI.
Jadi, kalau orang tanya lagi, kenapa ada yang berjaya, dan ada yang tidak? Mungkin jawapannya ada diatas...

Bagi sesiapa yang belum mencuba perniagaan Herbalife lagi, dan berminat untuk melihat peluang perniagaan ini, jangan segan, jangan malu, jangan takut. Lakukan perubahan untuk diri anda sendiri. Masa depan anda terletak kepada KEPUTUSAN dan TINDAKAN anda sekarang. Call/SMS saya 0126181095 atau pm facebook allen peter atau email saya melalui laman http://allenpeter.com
Selamat Mengubah Masa Depan Anda!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...