Saturday, December 29, 2012

Resolusi Tahun Baru 2013 - Turun Berat Badan!



Salam Spectacular! Kini tinggal beberapa hari lagi sebelum berakhir tahun 2012. Aduh! Cepatnya masa berlalu. Bulan depan 25-27Januari adalah Spectacular kami yang ke-7. Dan ini ini adalah Spectacular pertama kami hadir sebagai President Team. Alhamdulillah.

Ok! Balik cerita pasal hujung tahun 2012. Pada kebiasanya, hujung tahun ni meriah. Pasal cuti sekolah. Ditambah pulak dengan cuti Krismas dan cuti awal tahun baru. Masa ini lah ramai orang mengambil kesempatan untuk 'relax', sebelum memulakan tahun baru. Ada yang bercuti keluar negara, bercuti dalam negara, balik kampung, pergi kenduri kahwin,  dan ada yang tak buat apa langsung, memang sengaja nak relax kat rumah. 
Apa pun aktiviti anda lakukan, makanan selalu menjadi agenda utama.
Dalam suasana apa pun, makanan selalunya merupakan agenda penting semasa bercutiSiapa pulak yang sanggup ber'diet' ketika bercuti. Masa ni lah rasa nak belasah. Masa ni lah nak relax dari stress, nak bebas. Nak buat apa saja yang suka. 
Jom kita perhati beberapa situasi:
1. Menjamu anak-anak di rumah.
Bagi kaum ibu, semasa anak-anak cuti ini lah, mereka akan memberi perhatian lebih sikit. Ibu tadi akan pastikan makanan tambahan sentiasa ada di rumah. Kuih, ais kerim, coklat. Peti ais pun sentiasa penuh. Tin biskut pasti sentiasa berisi. Kaum ibu bertambah rajin memasak untuk menjamu anak-anak di rumah. Dah kalau makanan sentiasa ada je kat rumah, ibu atau bapa tadi besar kemungkinan akan tumpang sekaki. Ikut je lah makan. Memeriahkan majlis lah katakan. 
Peti ais selalu penuh dengan barang makanan semasa cuti anak sekolah.
2. Bercuti.
Tak kira lah bercuti dalam negara atau luar negara. Makanan pasti menjadi agenda penting. Betul? Ambil contoh kalau bercuti keluar negara saperti Australia. Masa belum berangkat lagi, kat  KLIA dah mula pikir pasal makanan. Mungkin MacD menjadi pilihan, atau KFC. Dalam flight, makan lagi. Turun flight, check-in kat hotel, bila dah selesai, "Jom kita pi cari makan...". Malam pun makan lagi. Lepas tu, beli pulak makanan bawa masuk bilik hotel. Penuh susun atas bar dalam bilik. Lumayan. Esok pulak, pagi dah set kat mana breakfast. Lepas tu lunch pulak. Snacking! Ada saja makanan yang enak-enak kita jumpa tepi-tepi jalan yang menarik. Kebab, Ais kerim, Candy. Semuanya menyelerakan. Mana nak fikir diet masa ni. This is the time to enjoy! Kalau cuti 10 hari, bayangkan, bertapa fiestanya percutian ini. 
Tempat persinggahan biasa sebelum menaiki flight keluar negara.
Agenda dinanti-nanti semasa dalam penerbangan.. Memang sedap!
Percutian Herbalife kami di Gold Coast Australia lumayan dengan makanan. Alhamdulillah.
Percutian Herbalife: Makanan memang best gile!!
Tak cukup! Beli pulak kat mana2 supermarket,
stock snacking dalam bilik hotel. Satu perkara biasa.
Tak kurangnya percutian dalam negara. Ambil contoh bercuti kat Cherating, Pahang. Masa bertolak dari KL dah ada bekal makanan dalam kereta. Keropok, biskut, coklat. Berhenti jap isi minyak kat Petronas. Singgah pulak Mesra, ambil lah kacang ke, coklat ke. Sampai ke Cherating, check-in bilik hotel. Pastu nak buat apa? Jom cari keropok leko... Mmmm. Lepas tu makan malam, sure lah nak makan ramai2, ikan bakar. Order macam2, teh tarik, fresh oren. Begitu lah halnya, makanan pasti menjadi agenda utama semasa bercuti.
Sandwich bekal makanan dalam kereta.
Zaman sekarang, stesen minyak bukan jual minyak kereta je,
jual minyak untuk badan orang lagi banyak untung! Hoho
Tempat singgah menjamu selera.
Sentiasa memanggil. Biar perut masih kenyang,
inilah masanya.. berhenti jap.
Seronok dapat makan macam2 masa bercuti.
Saya tak kata makan-makan masa bercuti itu salah! Seronok tu. Dah bercuti namanya. It's ok. Have fun everyone. Enjoy!

3. Kenduri
Hujung tahun, terkenal dengan musim kenduri. Kita lihat senario mereka yang terlibat dalam mengendalikan kenduri samada anak kita sendiri kahwin atau kita tolong kenduri saudara mara kita. Dalam hal kita terlibat dalam kenduri tu, makanan lagi menjadi 'minyak' penggerak kenduri. Tuan rumah pasti sentiasa menyediakan air manis, teh-o manis, dan banyak lagi makanan ringan untuk menjamu saudara-mara yang datang membantu. Takkan lah dah datang tolong, tak hidang apa2 kan? Mesti nak bagi mereka 'senang hati'. Betul tak? 
Makanan kenduri - Berapa kalorie nie? 
Masa ini, kita tak pernah 'audit' berapa banyak makanan dan air manis masuk dalam mulut. Bersembang, ketawa, suap.... bersembang ketawa suap... sedar-sedar dah kenyang. Tak pe. Kenduri nak bersuka ria. 
4. Balik Kampung.
Tidak kurang juga, bila balik kampung menziarahi ibu-bapa, makanan juga menjadi agenda utama. Ibu-bapa yang di ziarahi pasti tidak akan senang melihat anak-anak dan cucu-cucu mereka tidak dijamu dengan makanan bila sampai di rumah. Ini adalah perkara biasa bagi semua orang. Tak cukup yang dimasak di rumah, di beli pulak segala macam makanan diluar. Kena rai tetamu lah katakan...
5. Saja-saja tak buat apa kat rumah.
Disini saya nak share entry dari http://kisah-najwa.blogspot.com/2012/01/cuti-cuti-makan.html
Bulan 1 2012 nie, ada banyak Public Holiday... sungguh bahaya tau...Bahaya bukan sebab banyak kreta atas jalan raya....Bahaya bila hanya duduk rumah... dan mula makan setiap 2 jam sekali... sungguh bahaya kan...Cuti tahun baru semalam... Pagi( bukan pagi sgt lah... bngun pun dah kul 11....new year eve layan movie sampai kul 3.30pagi).... makan roti canai sekeping....Tengahhari ..... (12.30tghhari) makan nasi + gulai daging + sayur kacang goreng campur ikan bilis goreng + bawang besar goreng.....Tup tap tup tap... tengok Movie, Terra Novva.... terkenang pulak bubur santan durian dalam peti ais... ambil lah setengah mangkuk cecah ngan roti gardenia sekeping....heaven (2.00pm)Layan balik ombak rindu buat kali ke-4, goreng pulak burger oblong ramly.... pergh.... itu baru siang... belum malam lagi.....Petang.... bakar kalori sikit dengan cycling and walking.... itu pun 60 kalori jer yang burn... makan nyer beribu kalori.... hahaha....Ini baru duduk rumah, belum keluar jalan2 lagi.... lepas New year nie, lagi 2 minggu cuti Hari Yam Tuan pulak, then selang seminggu CNY...aduh... mungkinkah akan bertambah kalori + berat badan nie....Kita tunggu dan saksikan....
Apa pun keadaan,  especially di Malaysia, negara makmur,  kita tak boleh lari dari fiesta makanan sebagai agenda utama dalam kehidupan. 

Yang menjadi perkara yang ketara kesannya adalah naik berat badan. Itu sudah pasti. Hujung tahun boleh dikatakan musim naik berat badan. Haha. Saya sendiri tidak dikecualikan. Baru-baru ini, saya tempah nak buat suit baru. Selepas 3 minggu, tailor panggil untuk buat fitting, dan semasa mencuba suit yang belum siap tadi, dia tanya, "ada naik sikit berat badan?" Haha Saya mengaku. Apa tak nya, Fiesta hujung tahun.

Naik berat badan no problem. Asal kita tahu kenapa berat badan kita naik. Kita sedar kita makan berlebihan. Kita tahu kesannya dan akibatnya. Yang menjadi masalah kepada ramai orang ialah mereka tak tahu bagaimana nak turunkan semula berat badan tadi? 


Resolusi Tahun Baru


Resolusi turun berat badan


Bila tiba tahun baru, ramai yang membuat resolusi nak turunkan berat badan samada dalam diam atau terbuka. Semangat membara. Taubat 'nasuha'. Tau dosa-dosa yang silam. Bertaubat tak mau buat lagi. Malangnya ilmu cara nak turunkan berat badan sangat cetek.  Selalunya buat ikut dan, ikut rasa hati, tahan makan sini, tahan makan sana. Beli obat sini, beli obat sana. Beli mesin. Joint Fitness Center. 

Kalau kita tidak punya ilmu dan info yang betul cara-cara nak turunkan berat badan, dan kita buat je ikut rasa hati, besar kemungkinan kita akan gagal. Setiap tahun kita gagal. Sehinggalah sampai satu fasa iaitu fasa "GIVE UP". Jangan sampai kita sampai fasa itu. 


Ini saranan saya bagi siapa yang membuat resolusi nak turunkan berat badan. Resolusi tahun 2013.

1. Anda perlu betul-betul buat KEPUTUSAN (DECIDE) anda nak turunkan berat badan. Bukan sikap saja-saja, cuba-cuba, try-try. Tak de orang berjaya dengan hanya try-try. So, DECIDE! Putuskan betul2. Tak de main-main. YES! SAYA NAK TURUNKAN BERAT BADAN SAYA. PASTI! TIADA ORANG BOLEH MENGHALANG, INSYAALLAH.

2. Tambah ILMU pasal nak turunkan berat badan. Keluarlah duit sikit untuk beli buku. Google, cari point dalam internet, beli majallah kesihatan. Belajar! Belajar! Belajar! Bukan apa, ini penting supaya kalau ada orang datang kat kite, nak jual obat nak turunkan berat badan, sekurang-kurangnya kita ada ilmu nak menilai baik buruk produk tu. Ini main bedal je. Beli je. Cubalah.. mana tahu... Orang yang mempunyai sikap ini adalah antara sebab utama GAGAL. Sikap amal tanpa ilmu.

3. Perhati dan kaji cara orang lain yang sudah berjaya menurunkan berat badan mereka. Perhati apa cara mereka guna? Ada produk tak? Dia makan apa? Diet tak? Mudah tak diikuti? Logic tak? Kaji.. kaji. kaji.. Itu pasal saya minta anda timba ilmu dulu. Tanpa ilmu, macam mana nak nilai seseorang itu?

4. Kalau dah minat dengan satu cara tu, cari orang lain yang dah berjaya menggunakan teknik yang sama tadi. Ini kita panggil 'testimonial'. Berapa ramai orang yang berjaya menggunakan teknik tu. Sihat ke orang-orang tu? Handsome tak? Kulit ok tak? Nampak lebih muda atau nampak tua? Nampak sakit tak? Kalau ramai orang guna, berjaya, sihat, nampak lebih muda, mungkin itulah caranya. Anda pilih.

5. Kalau teknik turunkan berat badan itu menggunakan produk. Kaji produk tu dalam aspek dibawah.

a. Berapa tahun dah produk tu di pasaran. Mana lagi anda percaya? Produk umur 5 tahun atau produk umur 30 tahun. Tentu lebih lama produk itu di pasaran, lebih meyakinkan. Betul?

b. Syarikat. Berapa umur syarikat tersebut? Siapa CEOnya? Siapa doktor dan ahli sains disebalik produk tersebut.

c. Kajian sains untuk menghasilkan produk. Adakah ia produk kaki lima? Atau produk yang melalui kajian sains yang mendalam untuk keberkesanan dan keselamatan pengguna.

d. Berapa ramai dah orang menggunakan produk tersebut. Adakah dia digunakkan diseluruh dunia? Atau di Malaysia sahaja?

Kalau anda punya ilmu, pasti soalan diatas akan membantu anda menilaikan sesuatu.

6. Pilih lah mentor atau coach untuk membantu anda sepanjang program menurunkan berat badan tadi. Bekerja seorang mengundang kepada kegagalan. Ada orang mempunyai personaliti yang kuat. Dia boleh bertindak seorang. Tetapi ada orang pulak perlu kepada coaching and mentoring. Nilai diri anda sendiri. Kalau rasa perlu kepada bantuan orang lain, maka wajib bagi anda mencari coach untuk membantu anda. Ingat, sedangkan Tiger Wood memerlukan coach untuk membantu ia berada di kedudukan teratas dalam dunia golf.
Sedangkan Pemain No1 dunia memerlukan coach.

7. Akhir sekali, bila anda sudah bermula dengan program, PASTIKAN JANGAN BERHENTI SEHINGGA MENCAPAI KEMENANGAN. Kalau ia memerlukan masa 12 bulan sekali pun, terus terus terus. Jangan berhenti langsung. Ada orang, bila dah turun 5kg, dia rasa nak celebrate. Dia mula balik ke gaya hidupnya yang asal. Disitu dia gagal. ADALAH SANGAT SUSAH UNTUK MEMULAKAN SEMULA SESUATU PERJUANGAN SELEPAS ANDA BERHENTI. 

BERJUANG BERHABIS HABISAN SEHINGGA MENCAPAI KEMENANGAN!!

Saya, isteri dan seluruh keluarga sudah lebih 6 tahun menggunakan produk Herbalife untuk membantu kami turunkan berat badan dan kekal memberi nutrisi harian. Kami sangat bersyukur kami diketemukan dengan Herbalife. Alhamdulillah.



Jika anda berminat nak tahu lebih lanjut mengenai bagaimana kami turunkan berat badan menggunakan produk Herbalife, sila hubungi kami. InsyaAllah kami berusaha membantu.

Bacaan tambahan
http://allen-peter.blogspot.com/2011/05/turun-berat-badan-insyaallah-pasti.html
http://allen-peter.blogspot.com/2012/02/lagi-pasal-turun-berat-badan.html
http://allen-peter.blogspot.com/2012/01/loose-weight-no-excercise-coach.html
http://allen-peter.blogspot.com/2008/04/how-much-healthy-meal-cost-you.html
http://allen-peter.blogspot.com/search/label/Testimonial

Saya dan Keluarga ingin mengambil peluang mengucapkan Selamat Menyambut Tahun Baru 2013.
Disclaimer
***These results are not typical. Individual results will vary.
***Keputusan ini adalah tidak tipikal . Keputusan individu mungkin akan berbeza-beza


Monday, December 3, 2012

Tangisan Seorang Ayah...

Macam baru je rasanya Extravaganza di Singapore June lepas, sekarang dah sampai ke penghujung tahun 2012. Aduh cepatnya masa berlalu. Apakah detik memori yang special di Singapore tu? Recognition kami sebagai President Team dalam Herbalife. 

Enam tahun lama kami mengikuti event Herbalife merata Asia Pacific, yang disertai oleh lebih 15,000-20,000 distributor, pasti keadaan sesak dan berebut untuk mendapatkan tempat duduk selesa semasa training itu satu cabaran. 
Sebagai President Team, Herbalife menyediakan tempat yang mudah untuk masuk, duduk dan pelbagai. Kami diberi sarapan shake, makan tengah hari dan boleh bercampur dengan President Team dari negara lain. Semasa pendaftaran, kami juga ada ruangan khas untuk mendaftar dan ruangan membeli 'merchandise'. Ini kami terasa amat selesa sekali. Terasa sangat berbeza sekali peningkatan dan layanan yang diberi oleh Herbalife apabila seseorang itu berubah menjadi President Team. 
Sewaktu saya dari World Team ke GET dan dari GET ke Millionaire Team, walaupun ada terasa perubahannya, tetapi jauh tidak sama apabila seseorang itu berubah dari Millionaire Team ke President Team.
Semasa kami mendaftar, kami tak perlu que panjang. Sangat selesa.
Kami banyak masa nak pilih merchadise, boleh fitting, dan bila-bila masa ke kaunter untuk membayar.
Setiap hari kami di President Team lounge disediakan dengan Shake dan makan tengah hari
Tempat training yang selesa
Tempat duduk kawasan President Team semasa training biasanya dipagar untuk memisahkan dengan peserta lain. Ini mungkin untuk mengelakkan kesesakan peserta masuk ke ruangan President Team untuk mengambil gambar. Bayangkan kalau ada 400 President Team di dalam dewan yang dipenuhi oleh 20,000 peserta, pasti President Team tak ada kerja lain selain senyum sepanjang masa semasa mengambil photo oleh peserta yang mencari inspirasi dari mereka.
Biasanya lagi, pagar kawasan President Team ini bersebelahan dengan peserta-peserta yang berkualifikasi VIP. Disinilah peserta VIP tadi berpeluang mengambil gambar dengan President Team dengan mudah.
Zul ketika VIP di Extravaganza Singapore mengambil peluang bergambar
dengan President Team dari pelbagai negara
Kami sekeluarga dari mula lagi ketika Extravaganza 2007 di Singapore, kami duduk bersama dalam ruang training, kami naik bus bersama, kami beratur bersama, kami berebut kerusi bersama dan kami makan dan berehat bersama sekeluarga. Tahun ini, saya dan Asriah mula mendapat layanan khas sebagai President Team sementara Amalina dan Abqari masih terpaksa melalui keadaan yang sama bersama 20,000 peserta lain.
Extravaganza pertama kami 2007 Singapore, kami datang sekeluarga. 
Tahun kedua Extravaganza di Bangkok.
Yang amat menyedihkan apabila mereka datang kepada kami dari 'kandang' VIP memanggil kami untuk mengambil gambar. 
Ketika ini, kami amat terasa terpisah sebab tahap President Team sangat berbeza sekali.
Disebabkan mereka duduk VIP, Asiyah sempat kami bawa masuk kandang President Team

Episod Sedih..
Saya tak boleh lupa, semasa training berjalan, Amalina datang kepada saya, terpisah dengan pagar tadi, menangis sambil berkata "Ina nak President Team Abah...." Masih terang lagi ingatan itu dalam memori saya. Tak tahan saya menahan emosi semasa itu,  satelah ia kembali ke tempat duduknya, saya terpaksa mencari seseorang untuk meluahkan rasa sedih saya tadi. Saya tak tahu kenapa, dalam ramai-ramai President Team masa itu, saya memilih Pak Fauzi untuk saya luahkan kesedihan saya tadi. Pak Fauzi duduk selang 5 meja dari kami. Saya terus pergi kearah tempat duduknya, dan terus memeluknya sambil berkata dalam tangisan "tolong kami... tolong kami agar Amalina Abqari jadi President Team". Pak Fauzi ketika itu terkejut sekali sambil melayan kesedihan saya ketika itu. Puas saya luahkan, saya kembali ke tempat duduk saya dengan tenang dan berdoa "Ya Allah, permudahkan lah urusan kami..."
Selepas dari event di Singapore tersebut, kami saperti biasa bekerja untuk mencapai impian masing-masing. Alhamdulillah kami mempunyai team yang sangat berdedikasi, yakin, bekerja keras untuk mencapai impian masing-masing. Setiap orang membuat keputusan untuk berubah. Kami lalui Zero2hero pada bulan July, Herbalife University bulan September dan Amalina Abqari 'hit' Pres 1 mereka bulan September itu juga.
Pada waktu 2nd cut Pres Team mereka bulan Oktober, Pak Fauzi dijemput datang ke Malaysia untuk menjadi Guest Speaker Putrajaya STS. Ketika kami bersama beliau, dia menyebut semula apa yang berlaku ketika di Singapore lalu. Katanya "Saya terkejut Pak Allen datang kepada saya menangis... saya pun menangis juga selepas itu"... SubhaAllah begitu indah nikmat Allah diberi didalam suasana Herbalife, satu persahabatan yang amat unik terhasil. Bagaimana saya boleh berkawan rapat dengan Pak Fauzi dan Ibu Anita? Mereka dari Solo Indonesia. Tak pernah berjumpa melainkan di event Herbalife. Tapi terasa persahabatan yang sungguh unik sekali. Alhamdulillah terima kasih Allah. Terima kasih Allah.
Persahabatan kami dengan President Team Member Pak Fauzi dan Ibu Anita dari Solo
bermula dalam Herbalife
Pak Fauzi dan Ibu Anita sewaktu di Kuala Lumpur sangat membantu Amalina dan Abqari dalam pencapaian PresTeam 2nd cut mereka. Saya amat berterima kasih atas segala pertolongan dan doa mereka kepada kejayaan kami di Malaysia.
Apa yang saya nak sampaikan disini, perjalanan ke President Team memerlukan kepada kehendak yang tinggi, dengan tangisan, berharap kepada Allah, bekerja keras untuk membantu orang lain untuk sama-sama berjaya. Ianya bukan satu yang kita kata "InsyaAllah masa saya akan tiba". Saya tidak pernah nampak, atau saksikan, tahap ke President Team beraku secara sambil lewa. Sesiapa yang nak sangat President team, naaaak sangat untuk berjaya, buanglah sikap acu tak acu tu, buanglah sikap rasa 'tak pe', buang lah sikap rasa "my time will come", you got to work hard to make things happen.
Ia bagaikan sebuah pesawat, untuk ke ketinggian 1,000 meter, mudah je, pesawat kipas memadai. Untuk ke ketinggian 10,000 meter, memerlukan pesawat 'jet turbine'. Tetapi untuk sebuat pesawat menebusi angkasa, memerlukan satu 'booster' yang sangat kuat supaya pesawat itu mempuyai kuasa melawan kuasa graviti dan apabila pesawat itu di angkasa, ia tidak lagi memerlukan kuasa yang banyak untuk bergerak. 
Untuk menjadi President Team, anda perlu kepada 'booster engine' tadi.
Tangisan itu tanda bersungguh-sungguh. Tangisan tadi bukannya kesengsaraan. Tangisan yang berupa semangat yang tinggi untuk berubah, semangat yang amat luar biasa. Kalau saya tidak menangis berdepan Pak Fauzi, mungkin dia juga tidak dapat merasa apa yang saya cuba sampaikan. Tetapi dengan tindakan saya tadi, Pak Fauzi langsung faham apa saya maksudkan. Mungkin dia juga berdoa kejayaan kami.
Untuk team saya, Musab and Qurratu Ain, Maryam and Hafiz, Wan Anuar and Rafiah, Farah Syahirah dan Aziz, Ismail Jaafar dan Ayu, dan ramai lagi, believe me, WORK HARDER, say you really want it, you meant it, cry if you have to, feel the pain if you have to, the journey to President Team is a journey worth striving for. InsyaAllah everyone of you can do it If ONLY you believe you can do it. May Allah ease your journey to success in a very short time from now.



Disclaimer
***These results are not typical. Individual results will vary.
***Keputusan ini adalah tidak tipikal . Keputusan individu mungkin akan berbeza-beza
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...