Monday, October 28, 2013

Exercise & Nutrition - gaya hidup memuaskan!

Siapa kata exercise tak penting! Kalau ada Herbalife distributor kata exercise tak penting adalah satu ajaran sesat! 
Vice President, Nutrition Education of Herbalife, Dr Luigi Gratton, M.D berkali-kali promote exercise sebagai satu dari gaya hidup untuk menjaga kesihatan badan dalam jangkamasa panjang. Didalam webnya, ia berkata 
"HOW OFTEN SHOULD YOU WORK OUT? How much you work out depends on your schedule, but I recommend three to five times a week. I work out every day..." http://www.drluigi.com/exercises/ 
Vice President Nutrition Education Herbalife, Dr Luigi Gratton
Penerima Noble, Dr Louis Ignarro juga sangat menekankan kepada exercise...
Ignarro also recommended at least 20 minutes of cardiovascular exercise three days a week. “Physical activity is the most important way the body makes nitric oxide,” he said. “When you exercise, the heart beats faster and stronger, increasing blood flow through the arteries, which stimulates nitric oxide production.” 
Louis Ignarro, Phd, Herbalife Nutrition Institut, Nutrition Advisory Board
http://www.herbalifescience.com/advisory-board/louis-iganarro
Dr Ignarro, important of exercise to produce NO,  taken from his training slides
Dr Ignarro promotes exercise
Dan CEO Herbalife, Michael O Johnson (MOJ) juga orang yang paling meminati exercise. Malah beliau adalah seorang trithlon athelete (Bicycle, Running and Swimming). 
26thJune2013, MOJ with Herbalife Team riding 887km journey
Our CEO Michael O. Johnson is just finishing Stage 6 of the Transalp 2013 race.
Today (29thJune2013) they've covered 95 miles and climbed over 9,500 feet.
Sebenarnya kita ada 2 perkara penting dalam penjagaan kesihatan kita sehari-hari.
  1. Gaya hidup aktif
  2. Pemakanan yang seimbang dan mencukupi.

Selalu bila saya syorkan pemakanan seimbang kepada orang yang lebihan berat badan, jawapan mereka saperti ini
"oooo senang je... kalau saya nak turunkan berat badan, saya hanya perlu excercise. Saya hanya perlu Discipline...."
Biasa tak dengar jawapan saperti itu?

Saya pernah mengalami lebihan berat badan, dan saya orang jenis suka kepada exercise. Kelemahan saya ketika itu, saya betul betul tak ada motivasi nak exercise. Sebab
  1. Sukar nak luangkan masa. Sibuk entah apa2...
  2. Bila nak keluar berjogging, terasa badan sangat berat, dan letih dan rasa macam 'nangka berlari'.. Haha
  3. Belakang dan sendi di lutut terasa sakit atas sebab hentakkan ketika berlari. Bila badan 'over weight' sendi yang menjadi mangsa.
  4. Habis berjogging, nak makan.... Whats the point?? Sakit hati je, tapi apa nak buat.
So bagaimana? NO SOLUTION!!

THIS IS THE SOLUTION !!

Kalau nak exercise, pasti you got the SUPPORT SYSTEM!! Kena support lah badan tu dengan makanan berkhasiat. Kenapa?
  1. Apabila kita exercise, badan perlu meningkatkan 'metabolisma' untuk menghasilkan lebih banyak tenaga. Peningkatan ini memerlukan kepada peningkatan bahan-bahan saperti protein, nutrien halus dari herba, buah dan sayuran, air dan oxygen. (INI BAHASA 'BUKAN DOKTOR' YA. INI BAHASA KEDAI KOPI). Tanpa perkara ini semua, mustahil badan boleh membakar lemak untuk hasilkan tenaga.
  2. Bila exercise, kita memerlukan penambahan otot, atau pembaikan semula badan satelah mengalami tekanan dari exercise tadi. Badan juga memerlukan bahan untuk 'repair damage' yang berlaku ketika exercise. Ini semua memerlukan kepada pemakanan seimbang.
Ketahuilah, roti canai, nasi lemak TIDAK CUKUP untuk memenuhi keperluan di atas. Malah dia membawa lebih banyak beban kepada badan. Dah lah nak bersihkan badan dari toksik dan lemak, ini kita tambah lagi.

Susana di Malaysia khususnya, dan di dunia amnya, KEDUA-DUA nya menjadi masaalah besar.
  1. Mereka tak exercise
  2. Mereka tak jaga makan.
Apa yang kami boleh tawarkan dalam Herbalife adalah 50% untuk mencapai gaya hidup sihat, iaitu menjaga pemakanan. Kalau anda boleh buat kedua-duanya sekali, anda mencapai 100% usaha untuk mendapatkan gaya hidup yang sihat.

Bukan kami kata exercise tak penting. PENTING!! Tapi kalau excercise TANPA nutrition, kemungkinan besar anda akan mengalami kegagalan. 


Healthy lifestyle bukan hanya milik orang muda,
tetapi juga milik orang yang dah meningkat umur
Exercise harus di sokong dengan pemakanan seimbang yang mencukupi

Makanan tinggi kabohidrat dan lemak, kurang protein dan nutrisi
penting tidak boleh membantu menyokong aktiviti exercise.





Wednesday, October 23, 2013

Bukan Semua Orang Nak Kesihatan

Bukan semua orang nak sihat kan? Itu satu misteri. Tapi kami coach Herbalife bukanlah kerja kami nak selesaikan misteri tersebut. Apa yang kami buat ialah sampaikan khasiat kesihatan apa yang kami makan.

Saya sedih melihat ada seorang kenalan saya, kini mengalami pelbagai cabaran kesihatan, tetapi apabila saya berusaha nak berkongsi apa yang saya ambil yang ternyata membawa hasil Alhamdulillah, mereka tidak menerima dan malah tidak langsung mau bertanya.

Kalau tidak terkawal semasa muda, ini
mungkin menjadi makanan semasa tua
Kenapa susah sangat nak terima yang ini?
Berkhasiat dan memenuhi keperluan badan.

Saya tak kisah, kalau tak nak beli dari saya pun, ok. Kalau dia datang pada saya dan berkata, "Allen! saya dah  consume Herbalife" saya cukup happy. Walaupun bukan dibeli dari saya. Saya nak mereka sihat dan mendapat hasil yang sama.

Saya ingat satu ketika saya membawa seorang kawan makan di restaurant sea food. Dia tahu saya Alhamdulillah berjaya dalam perniagaan Herbalife. Saya teringin nak belanja dia makan. Saya order macam2, terlupa yang dia ada masalah darah tinggi dan kolesterol yang tinggi. Saya sedih melihat yang dia tak dapat menikmati makanan yang terhidang. Saya berasa bersalah. Dal hal demikian juga dia tidak pernah bertanya kepada saya apa2 cara untuk perbaiki tahap kesihatannya.

Kami hanya boleh menyampaikan, terpulang kepada mereka untuk menerima.

Jim Rohn pernah berkata


Jim Rohn


ANYONE can do this, but not everyone will. Why not? I really don't know, it's a mystery and we aren't paid to solve mysteries.






Saya sentiasa berdoa agar mereka dapat dibantu. Herbalife bukanlah untuk 'kuruskan badan' saja. Apabila umur kita meningkat, kita perlu banyak makanan berkhasiat untuk menampung sel-sel kita yang mula menua.

Kita tidak boleh menahan diri kita dari menjadi tua, tetapi kita boleh memasuki alam 'tua' dalam keadaan yang sihat, mampu bersukan, berupaya menikmati makanan secara sederhana, bermain dengan cucu, melancung bersama anak-anak dan keluarga, dan yang terbaik, beribadah dalam keadaan sihat dan dapat menyumbang banyak perkara balik kepada masyarakat.

Apabila kita mencapai umur 50'an, lama lagi kita perlu hidup. Kalau ditakdirkan umur kita sampai 70'an, makna kita perlu hidup 20 tahun lagi. Soalannya, apakah kita nak hidup dalam keadaan ceria dan sihat atau sebaliknya. 20 tahun bukan sekejap. Tambah2 lagi ianya adalah penghabisan dari umur kita di dunia. Alangkah baiknya, kalau kita boleh menyumbang terbanyak kepada keluarga dan masyarakat pada akhir-akhir hayat kita. Bukan kah itu satu keadaan yang terbaik?

Wallahualam



Saturday, August 17, 2013

Berhati2 Dengan Makanan Penyebab Kerandangan Sel (Cell Inflammatory)

Dalam perjalanan saya balik dari Melbourne ke Kuala Lumpur, semasa dalam pesawat MAS, saya tertarik membaca satu dari article dalam surat khabar The Star dan saya ingin berkongsi sedikit dari apa yang saya faham dan apa yang boleh saya kaitkan kepada kebaikkan Herbalife dalam kehidupan kita sehari-hari.
Article ini adalah berkenaan dengan "Inflammation at celullar level" atau keradangan sel.  oooo bunyi dah macam doktor... 

Secara ringkas, saya pernah mendengar mengenai keradangan sel ini semasa Dr Luigi Gratton datang ke Malaysia dan dia menyebut tentang kesan keradangan sel yang disebabkan oleh makanan proses atau lebih khusus iaitu terlebih omega 6 fatty acids. Kesan ini membawa kepada penyakit saperti sakit kepala (migrane), penuaan sel, masalah asthma dan banyak penyakit-penyakit kecil tetapi memerlukan perhatian perubatan. 
Kami dapati apabila seorang itu mengambil produk Herbalife menggantikan makanan tak seimbang tadi, keradangan sel tadi terus berkurangan dan seorang pengguna Herbalife akan secara langsung merasa kesan positive selepas mengambil produk tadi.

Saya copy paste article ini untuk pembacaan semua:



Inflammation has been clearly identified as the key culprit in many chronic diseases that kill millions of people every year, including heart disease and cancer.

According to the World Health Organization (WHO), cardiovascular disease caused an estimated 17.3 million deaths in 2008, while cancer caused 7.6 million deaths in the same year. Millions more people live with the debilitating effects of these diseases.

Inflammation at the cellular level is also implicated in premature ageing, food allergies and asthma.

However, research now shows that the risk of heart disease, cancer and premature ageing can be modified with lifestyle changes, particularly to the diet. The foods we eat have pro- or anti-inflammatory properties and can promote or prevent inflammation in the body.

Sugars

Sugar, found in so many of the processed foods and beverages that are prevalent in our diet today, is an inflammatory compound that increases the risk of obesity, type 2 diabetes and the metabolic syndrome.

Our major sources of sugar are sugar-sweetened beverages like soft drinks and fruit juices, pastries, cakes, candies, chocolates and desserts.

When buying processed foods, check the sugar content on the food labels. They may appear under various names like corn syrup, dextrose, fructose, golden syrup, maltose, sorghum syrup and sucrose.

You can still delight your sweet tooth by eating foods and snacks with natural sugars, not added sugars. Eat fresh or dried fruits like dates, figs, persimmons, kiwis, tangerines and various types of berries. Use natural sweeteners like honey, stevia or blackstrap molasses.

Refined grains

Refined grains have had all the goodness removed from them, such as fibre and vitamin B, and they end up only providing calories. Just like refined sugars, refined grains may promote the onset of cancer, diabetes and coronary disease if consumed excessively.

White rice, white flour, white bread, noodles, pasta, biscuits, cereals and pastries are the most common sources of refined grains. Try to cut down on these and eat more unpolished and unrefined grains.

Dairy products

Although we would like to believe that milk is good for us, it can be a poor food choice for people who cannot digest dairy products. As much as 60% of the world’s population cannot digest milk because it is not the norm to be able to digest milk once past infancy.

Dairy produces an inflammatory response in those who are intolerant, including stomach discomfort, constipation, diarrhoea, skin rashes, acne, hives and breathing difficulties in susceptible people.

Dairy products do not only include milk, yoghurt and cheese, but also foods with hidden dairy content such as bread, cookies, crackers, cakes, cream sauces and cereals. The presence of milk or dairy will be listed in the ingredients list of the product label.

Alternatives for milk and dairy products are kefir and unsweetened yoghurt, which are more easily broken down in the stomach.

Common vegetable cooking oils

The ratio of omega-6 to omega-3 fatty acids in our diet can affect the level of inflammation in the body. If you consume a lot of common vegetable oils like grapeseed, cottonseed, safflower, corn and sunflower oils, you will have too much omega-6 compared to omega-3, which promotes inflammation.

You should be aware that you could consume these oils not only from home-cooked food, but also in hawker stalls, restaurants and from processed foods.

As much as possible, replace these omega-6-rich oils with other types of oils that have a more balanced omega-6 to omega-3 ratio (if possible, one-to-one), such as macadamia oil or extra virgin olive oil. Cut down on eating or buying outside food.

Trans fats

You probably already know about trans fatty acids and their detrimental effects on heart health. Trans fats increase LDL (“bad”) cholesterol in the body while reducing HDL (“good”) cholesterol.

But trans fats also promote inflammation and insulin resistance, further increasing the risk of heart disease and metabolic syndrome.

Trans fats can be found in any foods prepared using partially hydrogenated vegetable oil, margerine and/or vegetable shortening. These are usually deep-fried foods, fast foods and commercially-baked goods.

To reduce your intake of trans fats, avoid eating deep-fried foods and fast foods prepared outside. Choose processed foods that do not contain partially hydrogenated vegetable oils or vegetable shortening in the ingredients list.

Feedlot farm animals

Remember the pro-inflammatory high omega-6, low omega-3 ratio? Animals bred on feedlot farms are fed this type of pro-inflammatory diet, consisting of grains like soybeans and corn.

These animals are raised in cramped environments, making them highly sedentary and fat. They are also injected with hormones and antibiotics so that they grow faster and do not fall ill.

Instead of eating meat from these feedlot-bred animals, choose organic, free-range meat instead. These animals are fed grass and can roam freely, so they contain higher levels of omega-3 and less saturated fats.

Red meat and processed meat

Lovers of steak, pork and lamb chops beware: red meat has been found to contain a molecule called Neu5Gc that stimulates an immune response from the body after it is eaten. The immune response may trigger a low-grade, chronic inflammatory response that has been linked to cancer and heart disease.

Those who love eating sausages, ham, salami and burgers are also in trouble. The World Cancer Research Fund and the American Institute for Cancer Research has found that processed meats that have been smoked, cured, salted or chemically preserved are possibly a cause of colon, rectal, oesophageal and lung cancer.

Cut down on your red meat intake to once a week and eat more organic vegetables, poultry and fish. Avoid processed meats as much as possible.

Alcohol

Drinking alcohol on a regular basis can increase inflammation in the body, especially to the oesophagus, larynx and liver. This could eventually lead to tumour growth in these sites and cause cancer.

Instead of alcohol, just drink plain water or green tea, which anti-oxidant and anti-inflammatory properties. Limit alcohol to no more than one drink per day.

Artificial food additives

Artificial sweeteners like aspartame and seasoning like monosodium glutamate (MSG) are believed to trigger inflammatory responses, particularly in people who are already suffering from inflammatory diseases like rheumatoid arthritis.

These food additives can be found in pre-packaged foods or food prepared in hawker stalls and restaurants. You can either reduce your intake of these foods or ask for “no MSG” when ordering food. If you must use any food additives, choose natural ones like herbs, spices or natural sweeteners.

This is not an exhaustive list of inflammatory foods, but you can use it as a guide to start eating a healthier diet. Some people may have an inflammatory response to other types of foods that they are sensitive to, such as gluten, nuts or eggs.

Pay more attention to your body and any symptoms that may occur and look at what food you may have eaten to trigger that response. If you feel better from having avoided that food for about two weeks, then it is probably the culprit.

The food could be something perfectly “normal” that you have been eating all along, and the symptoms could be as benign as headaches or tiredness. But imagine how much better you will feel if you eliminate the cause of these symptoms.

Datuk Dr Nor Ashikin Mokhtar is a consultant obstetrician & gynaecologist (FRCOG, UK). For further information, visitwww.primanora.com. The information provided is for educational and communication purposes only and it should not be construed as personal medical advice. Information published in this article is not intended to replace, supplant or augment a consultation with a health professional regarding the reader’s own medical care. The Star does not give any warranty on accuracy, completeness, functionality, usefulness or other assurances as to the content appearing in this column. The Star disclaims all responsibility for any losses, damage to property or personal injury suffered directly or indirectly from reliance on such information.
Kalau baca article diatas, pening juga kan? Apa pun tak boleh makan. Tambah2 lagi kita jenis tak sempat nak masak di rumah, atau selalu memilih makanan proses disebabkan harganya yang murah dan mudah.

Dalam satu article lain di website Naturalnews.com, sains kini mendapat banyak penyakit yang boleh dikaitkan dengan kerandangan sel. Sebahagian article saya share dibawah:
(NaturalNews) There is a surprising link between Heart Attacks, Cancer, Alzheimer's and other diseases. These other diseases include all forms of Autoimmune disorders including Arthritis and MS, Parkinson's, Osteoporosis, Diabetes, Obesity, Allergies including Asthma and Food Intolerances, Chronic Fatigue Syndrome, Fibromyalgia and many other pain disorders. And there is much evidence to suggest that the link is inflammation. The modern diet and lifestyle is likely to cause inflammation in the body, and this can lead to a variety of illnesses.
Inflammation is now the hottest area of medical research, as drug companies rush to find remedies for this modern day epidemic. Unfortunately, these drugs are generally dangerous and don't get to the root of the problem.
Alhamdulillah satelah dikenalkan dengan produk Herbalife, kami merasa terselamat dari pendedahan makanan proses yang disebut diatas, dengan izin Allah. Kajian di UCLA (University Carlifonia Los Angeles) yang diketuai oleh Professor dari University tersebut Dr David Heber dan beberapa ahli sains hebat di dunia insyaAllah memastikan makanan yang diambil baik untuk sel dan seterusnya untuk kesihatan badan.

Herbalife bukan sahaja mengenai menurunkan berat badan, tetapi dia adalah menggantikan makanan yang tidak seimbang kepada yang lebih seimbang yang mencukupi untuk keperluan badan.

Kita mempunyai kecenderungan untuk mengambil satu jenis makanan setiap hari (ie nasi lemak atau roti canai). Kalau makanan yang diambil tadi ketiadaan protein, dan protein merupakan keperluan asas harian manusia, bayangkan setelah 5 tahun apa yang akan berlaku kepada badan kita. Kita pasti mengalami situasi protein deficiency dalam badan. Imune system kita lemah, otot berkurangan, darah juga tidak sihat, dan disebabkan itu, banyak penyakit2 lain muncul. Walaupun puncanya adalah kekurang makanan seimbang, manusia akan lebih cendrung kepada mengambil ubat (drugs) untuk mengatasi penyakit tadi.

Herbalife bukan ubat. Tetapi jika pengambilan shake Herbalife setiap hari boleh mengurangkan pengambilan makanan yang menyebabkan keradangan sel tadi, badan kita pastikan akan mendapat manfaat darinya.

Saya sekeluarga mengambil Herbalife shake setiap hari. EVERYDAY ALHAMDULILLAH. Seriously, saya melihat manfaat yang kami alami dan kami tidak pernah merasa bebanan untuk mengambilnya setiap hari. Kami suka rasanya. Kami mendapat manfaat dari memakannya. Kami rasa lebih ceria bertenaga.
Kedua ibubapa saya Alhamdulillah mengambil
Herbalife untuk sarapan mereka setiap hari.

Ayah Asriah, lebih 80 tahun, menyediakan
 Herbalife shakenya sendiri setiap pagi, Alhamdulillah.


Bersyukur sangat kami diketemukan dengan Herbalife, Alhamdulillah.

Anda pulak bagaimana?


Disclaimer
***The above product results are not typical. Individual result may vary.
***Hasil produk diatas adalah tidak tipikal. Hasil individu mungkin berbeza-beza

Wednesday, July 24, 2013

Kalau Cristiano Ronaldo boleh ambil produk Herbalife....

Semasa kami buat roadshow minggu lepas di Giant Batu Caves, saya sempat bersembang dengan seorang pengunjung booth kami iaitu seorang ahli Tae Kwan Do mewakili negeri (terlupa nak tanya negeri mana). Dia juga mempunyai masalah lebihan lemak walaupun membuat latihan padat lebih 3 kali seminggu. Secara spontan saya bertanya, "Kamu tak ada ke program pemakanan nutrisi untuk support aktiviti sport yang kamu lakukan"? Dia hanya mampu menggelengkan kepalanya menandakan tak de. Saya merasa sedih sekali, ahli sukan di Malaysia yang diharap untuk bekerja keras tetapi tidak mendapat sokongan nutrisi yang mencukupi.

Kebanyakkan ahli sukan di Malaysia akan makan makanan saperti orang biasa padahal mereka diharapkan membuat latihan yang banyak untuk meningkatkan prestasi sukan mereka. Malangnya mereka tidak terdedah pun kepada nutrisi seimbang. Saya suka mengambil pendekatan, jika anda nak berbeza dari orang lain, maka gaya hidup anda juga perlu berbeza. Ini termasuk makanan yang diambil.

Saya tahu, ahli sukan antarabangsa sangat menitik beratkan kepada pemakanan seimbang harian yang  diambil. Tiger Wood, pemain No 1 dalam dunia golf adalah antara contoh:


When it comes to eating right, I'm pretty easy to please. I stick to lean meats and seafood, lots of fruits and vegetables and no junk food. My typical breakfast is an egg-white omelet with vegetables. Lunch and dinner is usually grilled chicken or fish with salad and vegetables. Protein ranks high in my diet because it helps build muscle tissue. I also take daily supplements for bone protection and nutritional support. (Source: http://www.tigerwoods.com/fitness/dietAndNutrition)
Pendek kata, kalau nak maximise performance, kena serious dengan apa yang kita makan. Kalau masuk 'sampah', jadi sampah lah daging, tulang, sel, yang ada dalam badan kita. Perkara asas ini tidak semestinya untuk orang orang hebat saperti Tiger Wood saja. Apa yang kita makan, itulah yang akan jadi pada badan kita.


Setiap 35 hari, kulit kita bertukar dan badan kita menghasilkan sel baru
dari makanan yang kita makan. Apa yang kita makan, itulah yang menjadikan
badan kita sekarang. Anda punya pilihan untuk memilih.

Cristiano Ronaldo juga tidak terkeluar dari kepentingan nutrisi untuk memastikan prestasi sukannya meningkat. Tambahan pulak beliau antara pemain hebat dunia, pasti makanan menjadi satu aspek penting dalam kehidupannya. Baru-baru ini Herbalife telah menjadi Official Sport Nutrition Sponsor untuk Pemain dunia tersebut.

Semasa membuat penggambaran promosi beliau dengan Herbalife yang pertama, Ronaldo kelihatan memberi perhatian yang serious kepada cara menyediakan produk Herbalife oleh scientist Dr Heiss. Saya tidak nampak ini sebagai lakonan, tetapi minat Ronaldo kepada Nutrition Herbalife yang dia akan ambil itu sangat ketara. Sudah pasti ini sebahagian dari langkahnya untuk mendapat nutrisi bagi meningkatkan prestasinya dalam dunia sukan.








 Berikut ada gambar yang diambil dari akaun twitter beliau:

Kata2nya dalam Twitter: "@Herbalife Talking nutrition with
scientist John Heiss #SportsNutrition"

Kata2nya dalam Twitter: "Happy to be part of Team
@Herbalife - nutrition for a better life :)"
Kalau pemain hebat dunia boleh memilih Herbalife untuk prestasi sukan mereka, kenapa tidak kita orang biasa ni?

Walaupun rata-rata, distributor Herbalife banyak mempromosikan turun berat badan, tidak semestinya Herbalife adalah 'ubat kurus'. Herbalife adalah nutrisi. Herbalife adalah makanan. Apa yang membuatkan kita naik berat badan BUKAN disebabkan keturunan, tetapi gaya hidup, pilihan makanan seharian yang kurang bijak.


Bila kami mempromosikan menggunakan produk Herbalife untuk menurunkan berat badan, kami sebenarnya mengajak anda semua untuk makan makanan yang sama dengan apa yang Cristiano Ronaldo makan. 

Tak usah lah fikir lama2... dengan testimonial yang begitu banyak dan masih bertambah, buatlah keputusan terbaik untuk diri sendiri. Buatlah keputusan untuk berubah menjadi orang luar biasa.

Lakukan sekarang, call saya untuk temu janji dan saya akan tunjukkan apa Cristiano Ronaldo makan.



Tuesday, July 16, 2013

Segar Ketika Lakukan Qiamulail

Bulan Ramadhan bukan sahaja bulan kita berpuasa di siang hari sepanjang bulan, tetapi juga, kita digalakan melakukan ibadah-ibadah sunat saperti solat terawih dan qiamulail di malam hari. Banyak fadhilat melakukan ibadat-ibadat tambahan pada malam hari.


Sebelum masa sahur, kita digalakan untuk bangun lebih awal sedikit untuk lakukan sekurang-kurangnya 2 rakaat qiamulail. Doa ketika itu sangat bermakna tambahan ketika dalam keadaan sunyi sepi, jiwa kita sangat rapat pada Allah. Tiada perantaraan. Apa pun kita minta, apa pun kita luahkan dan tangisan mengingatkan dosa yang dilakukan dan mengharapkan pengampunan dari Allah.



Cabaran untuk setengah orang termasuk saya ketika saya sangat mengantuk ketika melakukan ibadat tadi.  Tindakan diluar kawalan adalah menguap sepanjang ibadat dan sering terganggu daripada khusuk dan focus untuk menjiwaii amalan kita awal pagi tersebut.



Herbalife NRG Tea menyegar minda ketika melakukan solat
Selama tujuh tahun saya telah menggunakan produk Herbalife untuk pemakanan dan kesihatan dan saya dapati NRG Tea banyak membantu saya untuk segar minda. Sebelum tidur, saya akan sediakan sebotol air, cawan dan Guarana Powder Plus Tea sebelah tempat tidur saya. Bila jam loceng berdering, ketika dalam keadaan 'mamai' dan mengantuk, saya campurkan 1-2 sudu teh Guarana Powder Plus masuk ke dalam cawan tadi dan dicampur dengan air kosong. Saya minum dan Alhamdulillah terasa segar serta merta (itu pengalaman saya berkali-kali).


Dengan NRG ini, tak perlu lagi saya berlawan dengan mengantuk yang saya langsung tidak boleh kawal.



Sedikit maklumat mengenai apa itu Guarana Powder Plus Tea, boleh dengar penerangan dari Dr Luigi Gratton dalam Youtube dibawah:




Jom lengkapkan diri kita dengan nutrisi seimbang sepanjang bulan puasa dan aktifkan malam kita dengan ibadat dengan sempurna.


Semuga dapat membantu anda semua.

Selamat Berpuasa dan menjalankan ibadat Qiamulail.

*statement has not been evaluated by Ministry of Health. Product is not intended to cure treat diagnose prevent diseases.



Info Lanjut 

atau 

hubungi saya Coach AllenAsriah 0126181095

Friday, July 12, 2013

Puasa Sambil Turun Berat Badan. Jom Ambil Peluang!

Alhamdulillah, hari ni masuk hari ke-3 berpuasa. Selain membuat keputusan untuk tambahkan ibadah dekatkan diri pada Allah, apakah anda sudah membuat keputusan untuk turunkan berat badan?
Misi menolong orang lebih sihat di bulan Ramadhan - Giant Batu Caves
Tahun ini saya mengambil tugas untuk bersama buat roadshow di Giant Batu Caves bersama distributor Herbalife yang lain. Saya dapati rata-rata bila saya mulakan pertanyaan kepada pengunjung Giant, "Pernahkah anda terfikir nak turunkan berat badan semasa bulan Ramadhan"? Hampir semua tidak 'menidakkan' soalan tersebut, malah hampir semua pernah terfikir untuk ambil peluang turun berat badan, kalau tak banyak, sedikit, semasa bulan Ramadhan.


Mungkin jalannya dan caranya tak jumpa. Atau pengalaman kegagalan itu menghantui harapan menyebabkan keinginan tadi ditelan ketakutan.



Apa kata kalau saya boleh tunjukkan anda ramai orang telah berjaya menurunkan berat badannya secara sihat, bertenaga dan mengekalkannya berat badannya sehingga selepas hari raya. Maukah anda melihat?



Jangan tunggu sampai akhir Ramadhan. Masa ini lah tepat untuk bermula. Lagi lama fikir, raya dah nak tiba, semangat dah mula pudar, kuih raya dah menghantui kita. Cepat cepat cepat... buat keputusan sekarang.



Penting bukan beli produk Herbalife. PENTING!! Dapatkan coach yang dapat membantu anda untuk berjaya.






Saya berbuka dengan Herbalife shakes dicampur dengan buah pelbagai warna.
Alhamdulillah sangat menyelerakan.

Friday, June 28, 2013

Kegagalan Adalah Satu Peluang.

Saya bukan lah seorang pelajar cemerlang sewaktu di sekolah dulu. Saya aktif tetapi mungkin tiada penekanan kepada pelajaran. Tapi saya tidak pernah menyesal. Sibuk dengan aktiviti sukan dan sekolah telah sedikit sebanyak memberi pengalaman kepada saya bersosial, organize team dan club dan yang penting terdedah kepada problem solving. 
When we are rejected doesn't meant its the end of story
Dengan keputusan tak seberapa itu, saya mohon untuk masuk ITM (Institut Teknology MARA) tetapi REJECTED.. huh sedih.... Tetap saya tak pernah kecewa. Untuk menunggu next intake, saya masuk kelas Tingkatan 6 bawah. Di sini saya banyak sekali belajar benda baru. Pendek kata, setiap 'kegagalan' itu saya penuhkan dengan peluang. Saya ingat lagi, kami ada seorang guru sains muda, graduate Australia yang sangat creative, aktif dan rajin. Banyak aktiviti2 lab, experiment dan outing yang dibuatnya untuk pelajar. Ada satu hari tu, saya minta ayah saya membeli jantung lembu untuk kami buat kajian lab. Kami juga pernah buat experiment bagaimana daging hancur dalam tabung uji hasil dari tindakan enzim. Sangat2 best!! Seorang pelajar bila didedahkan dengan banyak perkara baru sangat membawa manfaat.
Aktiviti naik gunung semasa sekolah

Saya mohon lagi nak masuk ITM intake yang kedua tahun yang sama, iaitu bulan Disember. Kali ini, saya tidak memohon Diploma. Saya tau saya tak layak dan saya tak nak di 'reject' lagi. Saya sengaja apply PRA-Diploma. Ambil kau! ... begitu lah kuat hati saya nak masuk dalam U. Alhamdulillah saya diterima masuk dan dihantar jauh ke Arau Perlis.

Di situ juga saya banyak belajar. Saya belajar berkawan dengan orang bukan 'Sabahan'. Saya dah mula terdedah dengan orang dari Malaysia amnya - Kelantan, Johor, Penang, Melaka semualah!  Kami ditempatkan di Arau selama 6 bulan sahaja sebelum sambung di ITM Shah Alam. 

First time di Semenanjung, Arau, Perlis, saya terdedah dengan keadaan 'Adaptation', makna saya mesti berubah untuk menyesuaikan diri saya di tempat yang sangat baru. Cara bercakap saya sangat ketara sekali. Buka mulut je, orang dah tau.. "Dari Sabah ke?" Saya mesti sesuaikan diri saya dengan cara saya berfikir, cara saya bersosial, cara saya melawak, cara saya menegur orang, cara saya berjual beli... semua itu adalah satu pengalaman baru. Alhamdulillah saya diterima cepat dan bukan saja tu, saya dilantik menjadi President Pelajar Pra-Diploma semesta tersebut. Saya tak buat apa pun, mungkin saya mudah bergaul dan disenangi orang.

Pelajaran saya juga meningkat. Ketika SPM saya drop subject "Add Math'. Tapi saya terpaksa buat subject tu di ITM. Dan saya boleh. Malah saya score pulak tu. Lecturer bila tahu saya tak ambil Add Math SPM, dia risau. Tapi Alhamdulillah I can do it. Ini menambah keyakinan saya untuk lebih memperbaiki diri sendiri.

By doing something right, even how small it is, you build your confident

Tamat 6 bulan kami di Perlis, semesta seterusnya kami sambung di ITM Shah Alam. Di sini, competition bertambah sengit. Popularity saya di Perlis dulu tenggelam bila berada di tempat yang lebih ramai. Tapi No problem. Saya tetap saperti biasa, aktif, rajin dan bersosial dengan pelbagai jenis orang. Saya bersosial dengan orang 'huha', dengan geng dakwah, dengan orang senyap, dengan orang kaki belajar, dengan orang kaki couple (saya tak pernah couple k) dengan budak baik, dengan budak nakal... semua tu saya berkawan. Yang penting, saya tak pernah cari pasal dengan mereka. kalau tercari pun, cepat-cepat damai. Settle. No need ego. Ego tak boleh bawa kemana. 
Akitiviti sihat semasa muda banyak
membantu membina keperibadian

Sentiasa aktif
Habis 3 tahun, May 1985, saya mendapat diploma dengan 3 pointer CGPA. Yang bestnya, saya diterima sambung ke Glasgow, UK, atas tajaan kerajaan. 

Saya nak cakap sini... dulu nak apply diploma pun kena reject. Apa yang saya buat? Give up? Rosakkan masa depan saya? Alhamdulillah tak. Setiap detik masa berlalu saya penuhkan dengan opportunity to become better person. Walaupun jalannya agak jauh, tapi pembinaan keperibadian dan self development, dan dengan kuasa Allah, tangga yang saya lalu itu setapak demi setapak naik mencapai impian saya.

Apa pun kita lalui dalam kehidupan, sehari demi sehari adalah untuk kita penuhkan dengan manfaat supaya perubahan sedikit semi sedikit itu berlaku. Jangan nak harap perubahan besar saja. Sebab perubahan sedikit dan berterusan itu lebih besar kesanya dijangkamasa panjang.

Kalau saya bersifat complain complain complain.... Ooooo ITM pilih kasih.... Oooo orang semenanjung tak boleh buat kawan.... saya tetap duduk di tempat sama dan tetap akan terus complain complain complain. Tidak akan berlaku perubahan.

Percayalah setiap sesuatu yang berlaku dalam hidup baik kepayahan maupun kemudahan, itu adalah peluang untuk kita belajar dan menjadi orang yang bertambah baik. 

It is Who You Become that is more important than what do you get.

Kalau anda sekarang berada dalam kebingungan dan hampa mungkin atas sebab dalam satu masa banyak perkara tak berlaku sebagaimana yang diinginkan, jangan rosakkan minda, negative atau menghancurkan diri sendiri. Percayalah, setiap apa yang berlaku adalah untuk kita mengambil pelajaran supaya kita menjadi lebih bernilai. Lalui lah dengan kebijaksanaan dan selesaikan masalah yang dihadapi dengan seberapa segera. Peluang yang lebih besar menanti anda dimasa hadapan. InsyaAllah. Ameen.

Wednesday, June 26, 2013

Ramadhan, Puasa dengan Herbalife!


Tidak lama lagi bermulanya kita berpuasa di bulan Ramadhan. Serupa satu perayaan di Malaysia. Meriah!! Memang meriah! Pasar Ramadhan, Jalan Masjid India, di masjid pun meriah, Alhamdulillah. Ada masjid terasa macam kat Makkah pulak. Tak kurang meriahnya di rumah. Minggu pertama pasti meriah, berbuka puasa bersama keluarga.
Meriah sungguh pasar Ramadhan Setiawangsa 2010

Kemeriahan ini tidak dinafikan memusat kepada makanan dan hidangan. Samada masa berbuka atau bersahur. Bangun seawal pagi jam 4:30 untuk bersahur.

Support system apa kurangnya. Nak berbuka, tak nak masak, jom pasar Ramadhan. Berbagai-bagai juadah berbuka ada dijual. Kadang pening kepala nak pilih. Tapi nafsu bergelora, apa nampak semua nak. Akhirnya kita habis dalam RM10-RM20 senang2 je. Lepas tu balik rumah, tak makan pun. Nafsu ketika membeli mangatasi kepuyaan nak makan.

PENGALAMAN SAYA TURUN BERAT BADAN SEMASA BERPUASA


10 tahun dulu, saya mula ikut program turun berat badan dengan Herbalife 10 hari sebelum Ramadhan. Saya serious ikut cakap coach. Dua shakes, 1 meal biasa dan 2 snacking. Minum air secukupnya. Selepas 10 hari, masuklah bulan Ramadhan, saya teruskan program dengan penuh semangat. Selepas seminggu berpuasa, seluar saya terasa longgar, dan saya rasa sangat tidak selesa dengan seluar saya. Saya tak tahu kenapa, saya terlupa perut saya dah mengempis dan seluar saya asyik londe. Haha...  Itu kesan sampingannya makan Herbalife.

Seronok berpuasa dengan shake Herbalife ni,


1) Mudah bersahur dengan Herbalife. Tak perlu masak, tak perlu panaskan makanan dan tak perlu makan berat yang mengandongi minyak dan karbohidrat tinggi. Sebenarnya bila makan makanan berminyak dan karbohidrat tinggi ketika bersahur, badan kita terasa sangat mengantuk dan letih. Sebab organ dalam perut dan hati (lever) terpaksa bekerja keras menstabilkan kandungan makanan yang berlebihan tadi. 

Bila saya mengambil Herbalife shake, yang pasti ianya tidak berminyak, berkarbohidrat sihat dan mencukupi untuk keperluan badan, mengandungi protein, vitamin, mineral, serat dan lain-lain khasiat. Yang bestnya, formula Herbalife dibuat dalam bentuk yang sangat ringkas apabila masuk kedalam badan, mudah untuk dihadam dan diprocess, tidak langsung membebankan organ.
2016 merupakan Ramadhan saya ke 10 menggunakan Herbalife shake untuk bersahur dan berbuka.
Sangat membantu dan sangat memberi menafaat Alhamdulillah
Antara lain yang saya suka adalah Herbalife tea-mix. Ini sangat berguna bila kita bangun awal, mengantuk, dan bila kita minum je Herbalife Refreshment Tea-Mix tu, terus instant terasa segar, hilang mengantuk, dan yang best boleh lakukan solat tahjud dan baca Quran tanpa menguap-nguap. Saya suka suka suka sangat Tea-Mix Alhamdulillah satu kurniaan dari Allah.
Tak caya.... cubalah....

Herbalife Tea Mix mengundungi
natural green tea dan herba lain yang sihat.
2) Berbuka puasa pun mudah. Percayalah, pengalaman saya menggunakan Herbalife shake semasa berpuasa, keinginan membeli juadah berbuka puasa ketika berjalan di pasar Ramadhan sangat berkurangan. Aaa.. ini dah satu kesan boleh jimatkan belanja. Tak tau kenapa? Bila badan kurang nutrisi, badan akan ada cara nak minta dengan meningkatkan nafsu dan keinginan makan. Bersahur dengan Herbalife shake yang lengkap dengan nutrisi membuatkan badan kita kurang meminta-minta. Minum air secukupnya untuk menggantikan air yang hilang ketika berpuasa tadi.

3-5 biji korma, air dengan tea-mix (best best) bersama Herbalife shake. Sekali lagi saya nak highlight, badan ketika berbuka sangat-sangat memerlukan air dan nutrisi. Dia nak cepat! Kalau kita makan makanan berkabohidrat tinggi dan minyak yang tinggi, organ terpaksa bekerja keras memproses makanan tadi. INGAT! Kita ada kerja lain lepas tu, Solat Terawih. Nak tak solat dalam keadaan segar? 
Cobalah Herbalife shake!!


Begitu mudah ambil shake Herbalife semasa berpuasa. Banyak membantu amalan dan kerja harian sepanjang bulan Ramadhan.


Bagi siapa yang berminat nak turunkan berat badan, ambillah peluang semasa berpuasa. Sign up program dan dapatkan coach untuk membantu anda capai target yang diinginkan.

Jom turunkan berat badan sebelum Hari Raya.


Info lanjut sila ikuti link
http://allen-peter.blogspot.my/2016/03/program-turun-berat-badan.html

atau call/whatsapp 0126181095

Disclaimer
***The above product results are not typical. Individual result may vary.
***Hasil produk diatas adalah tidak tipikal. Hasil individu mungkin berbeza-beza
****statement has not been evaluated by Ministry of Health. Product is not intended to cure treat diagnose prevent diseases.




Thursday, June 20, 2013

Turun Berat Badan Satu Keputusan.

Hari ini 20Jun 2013. Dah masuk setengah tahun. Rasanya baru je cakap2 pasal resolusi tahun baru 2013. Ingat tak? Kalau ikut statistik, ramai orang nak berubah. Baik dari segi berat badan maupun pendapatan.

So kalian bagaimana? Setakat ni ada apa-apa progress tak? Atau nak tunggu hujung tahun sekali lagi untuk buat resolusi yang sama dengan resolusi tahun tahun sebelum ini. :)

Awas!! Jangan terperangkap dengan keadaan sekeliling! Antara cabaran ialah banyak kenduri, kawan2 asyik ajak makan, emak suka masak, suami tak support dan pelbagai lagi cabaran. Ada juga stress kerja kat ofis banyak sangat sampai tak sempat nak jaga makan. Ada pulak mengaku kurang exercise. Ada yang salahkan keturunan... dan pelbagai cabaran dan rintangan.
Bukan salah saya...
Mampu ke saya berubah? Apakah saya harus menunggu sehingga semua dalam keadaan 'ideal', tiada masalah, baru saya boleh berubah?

Apakah masa depan saya bergantung kepada keadaan, atau kawan-kawan saya?

Orang lain boleh simpati dengan kita, tapi setakat mana mereka mampu mengubah diri kita melainkan kita sendiri yang membuat keputusan untuk berubah.


Sikap menangguh mengundang kepada kegagalan!

Tunggu punya tunggu nak dapat PERFECT TIME, sekarang dah bulan Jun. Kalau tunggu lagi, hujung tahun. Kalau tunggu lagi, hujung tahun depan. kalau tunggu lagi..... 5 tahun NOTHING HAPPEN!! And kita keep complaining... dengan lain perkataan... 'mangsa keadaan'.

Sebeneranya kita seronok melihat orang yang telah membuat keputusan untuk berubah dan mendapat hasil.

Sharing dari orang yang nak berubah:
Gambar yang diambil pada 20Sept2012 dan 12Jun2013
Turun total 25kg! Tahniah Liza dan Medzie.
Liza menghubungi saya untuk mengetahu bagaimana cara untuk turunkan berat badan. Saya membuat temu janji di salah satu perjumpaan Herbalife di Seremban. 
Hari itu, saya hanya memberi beliau pakej seminggu untuk dia cuba. Saya juga ajak dia untuk ke satu event lain di Putrajaya minggu seterusnya untuk melihat sendiri lebih ramai orang yang dah berjaya menurunkan berat badan. 
Di Putrajaya, dia datang dengan suaminya dan dengan excited dia memberi tahu saya "Saya dah turun 4kg"!! WOW!! hanya 10 hari. Saya sendiri terkejut! Liza melakukannya sendiri. Dia sendiri nak berubah! Yang penting di sini, produk sama je untuk semua orang. Tak de lain nya. Dan saya hanya boleh tunjuk caranya. Tapi Liza lah yang nak berubah. Liza yang mengambil produk secara serious. Sebab dia percaya dan yakin yang dia boleh!!

Anda juga boleh kalau anda nak. Semua orang ada masalahnya yang tersendiri. 


Yang menjadikan orang itu berjaya ialah 
apabila dia mempunyai keinginan yang kuat untuk berubah. 

Kita tidak mungkin boleh tunggu sampai keadaan menjadi sangat ideal, barulah kita nak berubah. Agak mustahil untuk berharap suasana ideal saperti itu untuk wujud.



Setiap masalah yang Allah jadikan itu adalah bertujuan untuk mengwujudkan kesimbangan dalam kehidupan manusia. Orang yang negatif akan mengambil masalah dengan cara negatif. Orang yang positive akan mengambil masalah dengan cara positif.

Satu lagi cerita dari pasangan yang luar biasa ini:

Elmi telah mengambil Herbalife sejak Mac 2012 dan sehingga kini sangat-sangat happy dalam keadaan berat badan dah turun lebih 20kg. 

Bukan saja tu, tunangnya Mym juga sudah lama berusaha untuk mencari perubahan tersebut. Mereka kini BEBAS dari perasaan "aku tidak boleh..." mereka kini tahu dan lebih yakin mereka boleh dan boleh mencapai perkara lebih besar dalam kehidupan mereka hanya dengan membuat keputusan untuk berubah!!



ANDA MESTI BERANI DALAM MEMBUAT KEPUTUSAN UNTUK BERUBAH

Saya mengajak kepada sesiapa yang masih rasa ada peluang untuk berubah untuk menghubungi saya sekarang untuk mendapatkan penerangan bagaimana anda juga boleh berubah.

Lakukannya sekarang, anda juga boleh menjadi saperti mereka diatas.


Call saya di 012-6181095
Herbalife Independent Member

Disclaimer
***The above product results are not typical. Individual result may vary.
***Hasil produk diatas adalah tidak tipikal. Hasil individu mungkin berbeza-beza

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...