Friday, June 28, 2013

Kegagalan Adalah Satu Peluang.

Saya bukan lah seorang pelajar cemerlang sewaktu di sekolah dulu. Saya aktif tetapi mungkin tiada penekanan kepada pelajaran. Tapi saya tidak pernah menyesal. Sibuk dengan aktiviti sukan dan sekolah telah sedikit sebanyak memberi pengalaman kepada saya bersosial, organize team dan club dan yang penting terdedah kepada problem solving. 
When we are rejected doesn't meant its the end of story
Dengan keputusan tak seberapa itu, saya mohon untuk masuk ITM (Institut Teknology MARA) tetapi REJECTED.. huh sedih.... Tetap saya tak pernah kecewa. Untuk menunggu next intake, saya masuk kelas Tingkatan 6 bawah. Di sini saya banyak sekali belajar benda baru. Pendek kata, setiap 'kegagalan' itu saya penuhkan dengan peluang. Saya ingat lagi, kami ada seorang guru sains muda, graduate Australia yang sangat creative, aktif dan rajin. Banyak aktiviti2 lab, experiment dan outing yang dibuatnya untuk pelajar. Ada satu hari tu, saya minta ayah saya membeli jantung lembu untuk kami buat kajian lab. Kami juga pernah buat experiment bagaimana daging hancur dalam tabung uji hasil dari tindakan enzim. Sangat2 best!! Seorang pelajar bila didedahkan dengan banyak perkara baru sangat membawa manfaat.
Aktiviti naik gunung semasa sekolah

Saya mohon lagi nak masuk ITM intake yang kedua tahun yang sama, iaitu bulan Disember. Kali ini, saya tidak memohon Diploma. Saya tau saya tak layak dan saya tak nak di 'reject' lagi. Saya sengaja apply PRA-Diploma. Ambil kau! ... begitu lah kuat hati saya nak masuk dalam U. Alhamdulillah saya diterima masuk dan dihantar jauh ke Arau Perlis.

Di situ juga saya banyak belajar. Saya belajar berkawan dengan orang bukan 'Sabahan'. Saya dah mula terdedah dengan orang dari Malaysia amnya - Kelantan, Johor, Penang, Melaka semualah!  Kami ditempatkan di Arau selama 6 bulan sahaja sebelum sambung di ITM Shah Alam. 

First time di Semenanjung, Arau, Perlis, saya terdedah dengan keadaan 'Adaptation', makna saya mesti berubah untuk menyesuaikan diri saya di tempat yang sangat baru. Cara bercakap saya sangat ketara sekali. Buka mulut je, orang dah tau.. "Dari Sabah ke?" Saya mesti sesuaikan diri saya dengan cara saya berfikir, cara saya bersosial, cara saya melawak, cara saya menegur orang, cara saya berjual beli... semua itu adalah satu pengalaman baru. Alhamdulillah saya diterima cepat dan bukan saja tu, saya dilantik menjadi President Pelajar Pra-Diploma semesta tersebut. Saya tak buat apa pun, mungkin saya mudah bergaul dan disenangi orang.

Pelajaran saya juga meningkat. Ketika SPM saya drop subject "Add Math'. Tapi saya terpaksa buat subject tu di ITM. Dan saya boleh. Malah saya score pulak tu. Lecturer bila tahu saya tak ambil Add Math SPM, dia risau. Tapi Alhamdulillah I can do it. Ini menambah keyakinan saya untuk lebih memperbaiki diri sendiri.

By doing something right, even how small it is, you build your confident

Tamat 6 bulan kami di Perlis, semesta seterusnya kami sambung di ITM Shah Alam. Di sini, competition bertambah sengit. Popularity saya di Perlis dulu tenggelam bila berada di tempat yang lebih ramai. Tapi No problem. Saya tetap saperti biasa, aktif, rajin dan bersosial dengan pelbagai jenis orang. Saya bersosial dengan orang 'huha', dengan geng dakwah, dengan orang senyap, dengan orang kaki belajar, dengan orang kaki couple (saya tak pernah couple k) dengan budak baik, dengan budak nakal... semua tu saya berkawan. Yang penting, saya tak pernah cari pasal dengan mereka. kalau tercari pun, cepat-cepat damai. Settle. No need ego. Ego tak boleh bawa kemana. 
Akitiviti sihat semasa muda banyak
membantu membina keperibadian

Sentiasa aktif
Habis 3 tahun, May 1985, saya mendapat diploma dengan 3 pointer CGPA. Yang bestnya, saya diterima sambung ke Glasgow, UK, atas tajaan kerajaan. 

Saya nak cakap sini... dulu nak apply diploma pun kena reject. Apa yang saya buat? Give up? Rosakkan masa depan saya? Alhamdulillah tak. Setiap detik masa berlalu saya penuhkan dengan opportunity to become better person. Walaupun jalannya agak jauh, tapi pembinaan keperibadian dan self development, dan dengan kuasa Allah, tangga yang saya lalu itu setapak demi setapak naik mencapai impian saya.

Apa pun kita lalui dalam kehidupan, sehari demi sehari adalah untuk kita penuhkan dengan manfaat supaya perubahan sedikit semi sedikit itu berlaku. Jangan nak harap perubahan besar saja. Sebab perubahan sedikit dan berterusan itu lebih besar kesanya dijangkamasa panjang.

Kalau saya bersifat complain complain complain.... Ooooo ITM pilih kasih.... Oooo orang semenanjung tak boleh buat kawan.... saya tetap duduk di tempat sama dan tetap akan terus complain complain complain. Tidak akan berlaku perubahan.

Percayalah setiap sesuatu yang berlaku dalam hidup baik kepayahan maupun kemudahan, itu adalah peluang untuk kita belajar dan menjadi orang yang bertambah baik. 

It is Who You Become that is more important than what do you get.

Kalau anda sekarang berada dalam kebingungan dan hampa mungkin atas sebab dalam satu masa banyak perkara tak berlaku sebagaimana yang diinginkan, jangan rosakkan minda, negative atau menghancurkan diri sendiri. Percayalah, setiap apa yang berlaku adalah untuk kita mengambil pelajaran supaya kita menjadi lebih bernilai. Lalui lah dengan kebijaksanaan dan selesaikan masalah yang dihadapi dengan seberapa segera. Peluang yang lebih besar menanti anda dimasa hadapan. InsyaAllah. Ameen.

Wednesday, June 26, 2013

Ramadhan, Puasa dengan Herbalife!


Tidak lama lagi bermulanya kita berpuasa di bulan Ramadhan. Serupa satu perayaan di Malaysia. Meriah!! Memang meriah! Pasar Ramadhan, Jalan Masjid India, di masjid pun meriah, Alhamdulillah. Ada masjid terasa macam kat Makkah pulak. Tak kurang meriahnya di rumah. Minggu pertama pasti meriah, berbuka puasa bersama keluarga.
Meriah sungguh pasar Ramadhan Setiawangsa 2010

Kemeriahan ini tidak dinafikan memusat kepada makanan dan hidangan. Samada masa berbuka atau bersahur. Bangun seawal pagi jam 4:30 untuk bersahur.

Support system apa kurangnya. Nak berbuka, tak nak masak, jom pasar Ramadhan. Berbagai-bagai juadah berbuka ada dijual. Kadang pening kepala nak pilih. Tapi nafsu bergelora, apa nampak semua nak. Akhirnya kita habis dalam RM10-RM20 senang2 je. Lepas tu balik rumah, tak makan pun. Nafsu ketika membeli mangatasi kepuyaan nak makan.

PENGALAMAN SAYA TURUN BERAT BADAN SEMASA BERPUASA


10 tahun dulu, saya mula ikut program turun berat badan dengan Herbalife 10 hari sebelum Ramadhan. Saya serious ikut cakap coach. Dua shakes, 1 meal biasa dan 2 snacking. Minum air secukupnya. Selepas 10 hari, masuklah bulan Ramadhan, saya teruskan program dengan penuh semangat. Selepas seminggu berpuasa, seluar saya terasa longgar, dan saya rasa sangat tidak selesa dengan seluar saya. Saya tak tahu kenapa, saya terlupa perut saya dah mengempis dan seluar saya asyik londe. Haha...  Itu kesan sampingannya makan Herbalife.

Seronok berpuasa dengan shake Herbalife ni,


1) Mudah bersahur dengan Herbalife. Tak perlu masak, tak perlu panaskan makanan dan tak perlu makan berat yang mengandongi minyak dan karbohidrat tinggi. Sebenarnya bila makan makanan berminyak dan karbohidrat tinggi ketika bersahur, badan kita terasa sangat mengantuk dan letih. Sebab organ dalam perut dan hati (lever) terpaksa bekerja keras menstabilkan kandungan makanan yang berlebihan tadi. 

Bila saya mengambil Herbalife shake, yang pasti ianya tidak berminyak, berkarbohidrat sihat dan mencukupi untuk keperluan badan, mengandungi protein, vitamin, mineral, serat dan lain-lain khasiat. Yang bestnya, formula Herbalife dibuat dalam bentuk yang sangat ringkas apabila masuk kedalam badan, mudah untuk dihadam dan diprocess, tidak langsung membebankan organ.
2016 merupakan Ramadhan saya ke 10 menggunakan Herbalife shake untuk bersahur dan berbuka.
Sangat membantu dan sangat memberi menafaat Alhamdulillah
Antara lain yang saya suka adalah Herbalife tea-mix. Ini sangat berguna bila kita bangun awal, mengantuk, dan bila kita minum je Herbalife Refreshment Tea-Mix tu, terus instant terasa segar, hilang mengantuk, dan yang best boleh lakukan solat tahjud dan baca Quran tanpa menguap-nguap. Saya suka suka suka sangat Tea-Mix Alhamdulillah satu kurniaan dari Allah.
Tak caya.... cubalah....

Herbalife Tea Mix mengundungi
natural green tea dan herba lain yang sihat.
2) Berbuka puasa pun mudah. Percayalah, pengalaman saya menggunakan Herbalife shake semasa berpuasa, keinginan membeli juadah berbuka puasa ketika berjalan di pasar Ramadhan sangat berkurangan. Aaa.. ini dah satu kesan boleh jimatkan belanja. Tak tau kenapa? Bila badan kurang nutrisi, badan akan ada cara nak minta dengan meningkatkan nafsu dan keinginan makan. Bersahur dengan Herbalife shake yang lengkap dengan nutrisi membuatkan badan kita kurang meminta-minta. Minum air secukupnya untuk menggantikan air yang hilang ketika berpuasa tadi.

3-5 biji korma, air dengan tea-mix (best best) bersama Herbalife shake. Sekali lagi saya nak highlight, badan ketika berbuka sangat-sangat memerlukan air dan nutrisi. Dia nak cepat! Kalau kita makan makanan berkabohidrat tinggi dan minyak yang tinggi, organ terpaksa bekerja keras memproses makanan tadi. INGAT! Kita ada kerja lain lepas tu, Solat Terawih. Nak tak solat dalam keadaan segar? 
Cobalah Herbalife shake!!


Begitu mudah ambil shake Herbalife semasa berpuasa. Banyak membantu amalan dan kerja harian sepanjang bulan Ramadhan.


Bagi siapa yang berminat nak turunkan berat badan, ambillah peluang semasa berpuasa. Sign up program dan dapatkan coach untuk membantu anda capai target yang diinginkan.

Jom turunkan berat badan sebelum Hari Raya.


Info lanjut sila ikuti link
http://allen-peter.blogspot.my/2016/03/program-turun-berat-badan.html

atau call/whatsapp 0126181095

Disclaimer
***The above product results are not typical. Individual result may vary.
***Hasil produk diatas adalah tidak tipikal. Hasil individu mungkin berbeza-beza
****statement has not been evaluated by Ministry of Health. Product is not intended to cure treat diagnose prevent diseases.




Thursday, June 20, 2013

Turun Berat Badan Satu Keputusan.

Hari ini 20Jun 2013. Dah masuk setengah tahun. Rasanya baru je cakap2 pasal resolusi tahun baru 2013. Ingat tak? Kalau ikut statistik, ramai orang nak berubah. Baik dari segi berat badan maupun pendapatan.

So kalian bagaimana? Setakat ni ada apa-apa progress tak? Atau nak tunggu hujung tahun sekali lagi untuk buat resolusi yang sama dengan resolusi tahun tahun sebelum ini. :)

Awas!! Jangan terperangkap dengan keadaan sekeliling! Antara cabaran ialah banyak kenduri, kawan2 asyik ajak makan, emak suka masak, suami tak support dan pelbagai lagi cabaran. Ada juga stress kerja kat ofis banyak sangat sampai tak sempat nak jaga makan. Ada pulak mengaku kurang exercise. Ada yang salahkan keturunan... dan pelbagai cabaran dan rintangan.
Bukan salah saya...
Mampu ke saya berubah? Apakah saya harus menunggu sehingga semua dalam keadaan 'ideal', tiada masalah, baru saya boleh berubah?

Apakah masa depan saya bergantung kepada keadaan, atau kawan-kawan saya?

Orang lain boleh simpati dengan kita, tapi setakat mana mereka mampu mengubah diri kita melainkan kita sendiri yang membuat keputusan untuk berubah.


Sikap menangguh mengundang kepada kegagalan!

Tunggu punya tunggu nak dapat PERFECT TIME, sekarang dah bulan Jun. Kalau tunggu lagi, hujung tahun. Kalau tunggu lagi, hujung tahun depan. kalau tunggu lagi..... 5 tahun NOTHING HAPPEN!! And kita keep complaining... dengan lain perkataan... 'mangsa keadaan'.

Sebeneranya kita seronok melihat orang yang telah membuat keputusan untuk berubah dan mendapat hasil.

Sharing dari orang yang nak berubah:
Gambar yang diambil pada 20Sept2012 dan 12Jun2013
Turun total 25kg! Tahniah Liza dan Medzie.
Liza menghubungi saya untuk mengetahu bagaimana cara untuk turunkan berat badan. Saya membuat temu janji di salah satu perjumpaan Herbalife di Seremban. 
Hari itu, saya hanya memberi beliau pakej seminggu untuk dia cuba. Saya juga ajak dia untuk ke satu event lain di Putrajaya minggu seterusnya untuk melihat sendiri lebih ramai orang yang dah berjaya menurunkan berat badan. 
Di Putrajaya, dia datang dengan suaminya dan dengan excited dia memberi tahu saya "Saya dah turun 4kg"!! WOW!! hanya 10 hari. Saya sendiri terkejut! Liza melakukannya sendiri. Dia sendiri nak berubah! Yang penting di sini, produk sama je untuk semua orang. Tak de lain nya. Dan saya hanya boleh tunjuk caranya. Tapi Liza lah yang nak berubah. Liza yang mengambil produk secara serious. Sebab dia percaya dan yakin yang dia boleh!!

Anda juga boleh kalau anda nak. Semua orang ada masalahnya yang tersendiri. 


Yang menjadikan orang itu berjaya ialah 
apabila dia mempunyai keinginan yang kuat untuk berubah. 

Kita tidak mungkin boleh tunggu sampai keadaan menjadi sangat ideal, barulah kita nak berubah. Agak mustahil untuk berharap suasana ideal saperti itu untuk wujud.



Setiap masalah yang Allah jadikan itu adalah bertujuan untuk mengwujudkan kesimbangan dalam kehidupan manusia. Orang yang negatif akan mengambil masalah dengan cara negatif. Orang yang positive akan mengambil masalah dengan cara positif.

Satu lagi cerita dari pasangan yang luar biasa ini:

Elmi telah mengambil Herbalife sejak Mac 2012 dan sehingga kini sangat-sangat happy dalam keadaan berat badan dah turun lebih 20kg. 

Bukan saja tu, tunangnya Mym juga sudah lama berusaha untuk mencari perubahan tersebut. Mereka kini BEBAS dari perasaan "aku tidak boleh..." mereka kini tahu dan lebih yakin mereka boleh dan boleh mencapai perkara lebih besar dalam kehidupan mereka hanya dengan membuat keputusan untuk berubah!!



ANDA MESTI BERANI DALAM MEMBUAT KEPUTUSAN UNTUK BERUBAH

Saya mengajak kepada sesiapa yang masih rasa ada peluang untuk berubah untuk menghubungi saya sekarang untuk mendapatkan penerangan bagaimana anda juga boleh berubah.

Lakukannya sekarang, anda juga boleh menjadi saperti mereka diatas.


Call saya di 012-6181095
Herbalife Independent Member

Disclaimer
***The above product results are not typical. Individual result may vary.
***Hasil produk diatas adalah tidak tipikal. Hasil individu mungkin berbeza-beza

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...