Monday, October 28, 2013

Exercise & Nutrition - gaya hidup memuaskan!

Siapa kata exercise tak penting! Kalau ada Herbalife distributor kata exercise tak penting adalah satu ajaran sesat! 
Vice President, Nutrition Education of Herbalife, Dr Luigi Gratton, M.D berkali-kali promote exercise sebagai satu dari gaya hidup untuk menjaga kesihatan badan dalam jangkamasa panjang. Didalam webnya, ia berkata 
"HOW OFTEN SHOULD YOU WORK OUT? How much you work out depends on your schedule, but I recommend three to five times a week. I work out every day..." http://www.drluigi.com/exercises/ 
Vice President Nutrition Education Herbalife, Dr Luigi Gratton
Penerima Noble, Dr Louis Ignarro juga sangat menekankan kepada exercise...
Ignarro also recommended at least 20 minutes of cardiovascular exercise three days a week. “Physical activity is the most important way the body makes nitric oxide,” he said. “When you exercise, the heart beats faster and stronger, increasing blood flow through the arteries, which stimulates nitric oxide production.” 
Louis Ignarro, Phd, Herbalife Nutrition Institut, Nutrition Advisory Board
http://www.herbalifescience.com/advisory-board/louis-iganarro
Dr Ignarro, important of exercise to produce NO,  taken from his training slides
Dr Ignarro promotes exercise
Dan CEO Herbalife, Michael O Johnson (MOJ) juga orang yang paling meminati exercise. Malah beliau adalah seorang trithlon athelete (Bicycle, Running and Swimming). 
26thJune2013, MOJ with Herbalife Team riding 887km journey
Our CEO Michael O. Johnson is just finishing Stage 6 of the Transalp 2013 race.
Today (29thJune2013) they've covered 95 miles and climbed over 9,500 feet.
Sebenarnya kita ada 2 perkara penting dalam penjagaan kesihatan kita sehari-hari.
  1. Gaya hidup aktif
  2. Pemakanan yang seimbang dan mencukupi.

Selalu bila saya syorkan pemakanan seimbang kepada orang yang lebihan berat badan, jawapan mereka saperti ini
"oooo senang je... kalau saya nak turunkan berat badan, saya hanya perlu excercise. Saya hanya perlu Discipline...."
Biasa tak dengar jawapan saperti itu?

Saya pernah mengalami lebihan berat badan, dan saya orang jenis suka kepada exercise. Kelemahan saya ketika itu, saya betul betul tak ada motivasi nak exercise. Sebab
  1. Sukar nak luangkan masa. Sibuk entah apa2...
  2. Bila nak keluar berjogging, terasa badan sangat berat, dan letih dan rasa macam 'nangka berlari'.. Haha
  3. Belakang dan sendi di lutut terasa sakit atas sebab hentakkan ketika berlari. Bila badan 'over weight' sendi yang menjadi mangsa.
  4. Habis berjogging, nak makan.... Whats the point?? Sakit hati je, tapi apa nak buat.
So bagaimana? NO SOLUTION!!

THIS IS THE SOLUTION !!

Kalau nak exercise, pasti you got the SUPPORT SYSTEM!! Kena support lah badan tu dengan makanan berkhasiat. Kenapa?
  1. Apabila kita exercise, badan perlu meningkatkan 'metabolisma' untuk menghasilkan lebih banyak tenaga. Peningkatan ini memerlukan kepada peningkatan bahan-bahan saperti protein, nutrien halus dari herba, buah dan sayuran, air dan oxygen. (INI BAHASA 'BUKAN DOKTOR' YA. INI BAHASA KEDAI KOPI). Tanpa perkara ini semua, mustahil badan boleh membakar lemak untuk hasilkan tenaga.
  2. Bila exercise, kita memerlukan penambahan otot, atau pembaikan semula badan satelah mengalami tekanan dari exercise tadi. Badan juga memerlukan bahan untuk 'repair damage' yang berlaku ketika exercise. Ini semua memerlukan kepada pemakanan seimbang.
Ketahuilah, roti canai, nasi lemak TIDAK CUKUP untuk memenuhi keperluan di atas. Malah dia membawa lebih banyak beban kepada badan. Dah lah nak bersihkan badan dari toksik dan lemak, ini kita tambah lagi.

Susana di Malaysia khususnya, dan di dunia amnya, KEDUA-DUA nya menjadi masaalah besar.
  1. Mereka tak exercise
  2. Mereka tak jaga makan.
Apa yang kami boleh tawarkan dalam Herbalife adalah 50% untuk mencapai gaya hidup sihat, iaitu menjaga pemakanan. Kalau anda boleh buat kedua-duanya sekali, anda mencapai 100% usaha untuk mendapatkan gaya hidup yang sihat.

Bukan kami kata exercise tak penting. PENTING!! Tapi kalau excercise TANPA nutrition, kemungkinan besar anda akan mengalami kegagalan. 


Healthy lifestyle bukan hanya milik orang muda,
tetapi juga milik orang yang dah meningkat umur
Exercise harus di sokong dengan pemakanan seimbang yang mencukupi

Makanan tinggi kabohidrat dan lemak, kurang protein dan nutrisi
penting tidak boleh membantu menyokong aktiviti exercise.





Wednesday, October 23, 2013

Bukan Semua Orang Nak Kesihatan

Bukan semua orang nak sihat kan? Itu satu misteri. Tapi kami coach Herbalife bukanlah kerja kami nak selesaikan misteri tersebut. Apa yang kami buat ialah sampaikan khasiat kesihatan apa yang kami makan.

Saya sedih melihat ada seorang kenalan saya, kini mengalami pelbagai cabaran kesihatan, tetapi apabila saya berusaha nak berkongsi apa yang saya ambil yang ternyata membawa hasil Alhamdulillah, mereka tidak menerima dan malah tidak langsung mau bertanya.

Kalau tidak terkawal semasa muda, ini
mungkin menjadi makanan semasa tua
Kenapa susah sangat nak terima yang ini?
Berkhasiat dan memenuhi keperluan badan.

Saya tak kisah, kalau tak nak beli dari saya pun, ok. Kalau dia datang pada saya dan berkata, "Allen! saya dah  consume Herbalife" saya cukup happy. Walaupun bukan dibeli dari saya. Saya nak mereka sihat dan mendapat hasil yang sama.

Saya ingat satu ketika saya membawa seorang kawan makan di restaurant sea food. Dia tahu saya Alhamdulillah berjaya dalam perniagaan Herbalife. Saya teringin nak belanja dia makan. Saya order macam2, terlupa yang dia ada masalah darah tinggi dan kolesterol yang tinggi. Saya sedih melihat yang dia tak dapat menikmati makanan yang terhidang. Saya berasa bersalah. Dal hal demikian juga dia tidak pernah bertanya kepada saya apa2 cara untuk perbaiki tahap kesihatannya.

Kami hanya boleh menyampaikan, terpulang kepada mereka untuk menerima.

Jim Rohn pernah berkata


Jim Rohn


ANYONE can do this, but not everyone will. Why not? I really don't know, it's a mystery and we aren't paid to solve mysteries.






Saya sentiasa berdoa agar mereka dapat dibantu. Herbalife bukanlah untuk 'kuruskan badan' saja. Apabila umur kita meningkat, kita perlu banyak makanan berkhasiat untuk menampung sel-sel kita yang mula menua.

Kita tidak boleh menahan diri kita dari menjadi tua, tetapi kita boleh memasuki alam 'tua' dalam keadaan yang sihat, mampu bersukan, berupaya menikmati makanan secara sederhana, bermain dengan cucu, melancung bersama anak-anak dan keluarga, dan yang terbaik, beribadah dalam keadaan sihat dan dapat menyumbang banyak perkara balik kepada masyarakat.

Apabila kita mencapai umur 50'an, lama lagi kita perlu hidup. Kalau ditakdirkan umur kita sampai 70'an, makna kita perlu hidup 20 tahun lagi. Soalannya, apakah kita nak hidup dalam keadaan ceria dan sihat atau sebaliknya. 20 tahun bukan sekejap. Tambah2 lagi ianya adalah penghabisan dari umur kita di dunia. Alangkah baiknya, kalau kita boleh menyumbang terbanyak kepada keluarga dan masyarakat pada akhir-akhir hayat kita. Bukan kah itu satu keadaan yang terbaik?

Wallahualam



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...