Monday, October 28, 2013

Exercise & Nutrition - gaya hidup memuaskan!

Siapa kata exercise tak penting! Kalau ada Herbalife distributor kata exercise tak penting adalah satu ajaran sesat! 
Vice President, Nutrition Education of Herbalife, Dr Luigi Gratton, M.D berkali-kali promote exercise sebagai satu dari gaya hidup untuk menjaga kesihatan badan dalam jangkamasa panjang. Didalam webnya, ia berkata 
"HOW OFTEN SHOULD YOU WORK OUT? How much you work out depends on your schedule, but I recommend three to five times a week. I work out every day..." http://www.drluigi.com/exercises/ 
Vice President Nutrition Education Herbalife, Dr Luigi Gratton
Penerima Noble, Dr Louis Ignarro juga sangat menekankan kepada exercise...
Ignarro also recommended at least 20 minutes of cardiovascular exercise three days a week. “Physical activity is the most important way the body makes nitric oxide,” he said. “When you exercise, the heart beats faster and stronger, increasing blood flow through the arteries, which stimulates nitric oxide production.” 
Louis Ignarro, Phd, Herbalife Nutrition Institut, Nutrition Advisory Board
http://www.herbalifescience.com/advisory-board/louis-iganarro
Dr Ignarro, important of exercise to produce NO,  taken from his training slides
Dr Ignarro promotes exercise
Dan CEO Herbalife, Michael O Johnson (MOJ) juga orang yang paling meminati exercise. Malah beliau adalah seorang trithlon athelete (Bicycle, Running and Swimming). 
26thJune2013, MOJ with Herbalife Team riding 887km journey
Our CEO Michael O. Johnson is just finishing Stage 6 of the Transalp 2013 race.
Today (29thJune2013) they've covered 95 miles and climbed over 9,500 feet.
Sebenarnya kita ada 2 perkara penting dalam penjagaan kesihatan kita sehari-hari.
  1. Gaya hidup aktif
  2. Pemakanan yang seimbang dan mencukupi.

Selalu bila saya syorkan pemakanan seimbang kepada orang yang lebihan berat badan, jawapan mereka saperti ini
"oooo senang je... kalau saya nak turunkan berat badan, saya hanya perlu excercise. Saya hanya perlu Discipline...."
Biasa tak dengar jawapan saperti itu?

Saya pernah mengalami lebihan berat badan, dan saya orang jenis suka kepada exercise. Kelemahan saya ketika itu, saya betul betul tak ada motivasi nak exercise. Sebab
  1. Sukar nak luangkan masa. Sibuk entah apa2...
  2. Bila nak keluar berjogging, terasa badan sangat berat, dan letih dan rasa macam 'nangka berlari'.. Haha
  3. Belakang dan sendi di lutut terasa sakit atas sebab hentakkan ketika berlari. Bila badan 'over weight' sendi yang menjadi mangsa.
  4. Habis berjogging, nak makan.... Whats the point?? Sakit hati je, tapi apa nak buat.
So bagaimana? NO SOLUTION!!

THIS IS THE SOLUTION !!

Kalau nak exercise, pasti you got the SUPPORT SYSTEM!! Kena support lah badan tu dengan makanan berkhasiat. Kenapa?
  1. Apabila kita exercise, badan perlu meningkatkan 'metabolisma' untuk menghasilkan lebih banyak tenaga. Peningkatan ini memerlukan kepada peningkatan bahan-bahan saperti protein, nutrien halus dari herba, buah dan sayuran, air dan oxygen. (INI BAHASA 'BUKAN DOKTOR' YA. INI BAHASA KEDAI KOPI). Tanpa perkara ini semua, mustahil badan boleh membakar lemak untuk hasilkan tenaga.
  2. Bila exercise, kita memerlukan penambahan otot, atau pembaikan semula badan satelah mengalami tekanan dari exercise tadi. Badan juga memerlukan bahan untuk 'repair damage' yang berlaku ketika exercise. Ini semua memerlukan kepada pemakanan seimbang.
Ketahuilah, roti canai, nasi lemak TIDAK CUKUP untuk memenuhi keperluan di atas. Malah dia membawa lebih banyak beban kepada badan. Dah lah nak bersihkan badan dari toksik dan lemak, ini kita tambah lagi.

Susana di Malaysia khususnya, dan di dunia amnya, KEDUA-DUA nya menjadi masaalah besar.
  1. Mereka tak exercise
  2. Mereka tak jaga makan.
Apa yang kami boleh tawarkan dalam Herbalife adalah 50% untuk mencapai gaya hidup sihat, iaitu menjaga pemakanan. Kalau anda boleh buat kedua-duanya sekali, anda mencapai 100% usaha untuk mendapatkan gaya hidup yang sihat.

Bukan kami kata exercise tak penting. PENTING!! Tapi kalau excercise TANPA nutrition, kemungkinan besar anda akan mengalami kegagalan. 


Healthy lifestyle bukan hanya milik orang muda,
tetapi juga milik orang yang dah meningkat umur
Exercise harus di sokong dengan pemakanan seimbang yang mencukupi

Makanan tinggi kabohidrat dan lemak, kurang protein dan nutrisi
penting tidak boleh membantu menyokong aktiviti exercise.





3 comments:

andiny oktariana said...

kita juga punya nih artikel mengenai 'Gaya Hidup', silahkan

dikunjungi dan dibaca , berikut linknya
http://repository.gunadarma.ac.id/bitstream/123456789/3608/1/JURNAL.pdf
trimakasih
semoga bermanfaat

Claudia M Hill said...

Herbalife Distributors

I have loved the Herbalife Cellular Nutrition; Multi-level Herbalife products are very expensive. Persons involved with the products and Herbalife Weight Loss Blog with Pictures.

http://www.wellness85034.com/

college of computer said...


I'm really enjoying the design and layout of your website.
Qassim & QU

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...