Monday, December 29, 2014

Anak Melihat Apa Yang Ibubapa Mereka Lakukan.

Saya teringat masa saya di University dulu, awal lagi berminat kepada perniagaan. Mungkin pengaruh saya dibesarkan oleh keluarga yang berniaga. Emak bapa saya berniaga. 
Walaupun asalnya bapa saya bekas polis dan emak saya seorang suri rumah tetapi telah membuat keputusan untuk berniaga selepas itu.
Gambar Hiasan
Cerita bermulanya emak saya berniaga adalah asalnya beliau sangat suka bercucuk tanam pokok-pokok hiasan di keliling rumah sebagai 'hobby'. Sekali-sekala emak saya akan membawa pokok-pokok hiasanya ke bazaar 'fund-raising' dan pasar minggu untuk dijual untuk mendapat pendapatan sampingan. Satu hari, ada seorang pegawai dari badan berkanun kerajaan datang ke rumah menawarkan emak saya untuk menyewa pokok-pokok perhiasan dalam pasu untuk dihantar ke pejabat mereka dalam bilangan yang agak besar. Pendapatan dari perniagaan pokok hiasan tadi melonjak.
Binaan untuk peneduh pokok.
Saya ketika itu masih belajar di sekolah menengah. Kami tidak mempunyai pekerja untuk membantu emak saya. Waktu bilangan pokok-pokok hiasan tadi bertambah, kami menambah keluasan peneduh untuk menyimpan pokok-pokok tadi. Saya teringat bila balik dari sekolah, saya tukar pakaian kerja untuk membina binaan peneduh pokok-pokok emak saya tadi setiap hari sehingga siap. Kami juga membantu menyiram pokok-pokok tersebut.
Setiap hari Sabtu, kami anak-beranak akan bekerja menghantar pokok-pokok hiasan ke pejabat-pejabat yang menyewa pokok-pokok hiasan tadi. Inilah kerja kami setiap minggu.
Adakan aktiviti bersama dengan anak-anak
Satu perkara yang saya pelajari dalam pengalaman ini ialah dalam mendidik anak-anak, pastikan LIBATKAN anak-anak anda untuk membantu anda dalam apa pun pekerjaan anda lakukan. Apa yang berlaku pada saya, walaupun saya kadangkala merungut kerana terpaksa menolong emak ketika itu, tapi secara tak langsung saya belajar. Saya tahu susah senang berusaha untuk berjaya. Saya dibesarkan dalam suasana itu. Dialog kami di rumah juga banyak mengenai urusan perniagaan. Kami terpaksa mendengar. Disebabkan kami terpaksa mendengar tadi, sebenarnya telah memberi pendedahan yang banyak tentang perniagaan. 
Pendedahan perniagaan kami lebih kepada kontrak, pelanggan, saingan, service, penjualan, membeli benih pokok untuk menambah bilangan, keuntungan, kerugian dan pelbagai.
Yang penting di sini, emak bapak kami TAK PERNAH sengaja nak mengajar kami berniaga, tetapi disebabkan kesungguhan mereka dalam bidang yang mereka usahakan, membuatkan kami juga minat berniaga. Kesemua 4 orang anak-anak mereka sehingga kini terlibat dalam perniagaan.
Saya teringat kata-kata Jim Rohn.... "Success is something you attract by the person you become"...
Ibubapa saya focus kepada kerja-kerja mereka tetapi dengan secara tak langsung melibatkan kami dalam suasana ini. Mereka sering jadikan kami teman bercerita termasuk hal-hal perniagaan mereka. Kami tidak pernah merasa tercicir dalam perbincangan mereka di rumah. Malah kadangkala pendapat kami diambil kira dalam beberapa keputusan yang  dibuat.
Saya amat bersyukur kepada Allah swt telah memberi taufiq dan hidayahnya kepada kami dan telah menyusun kehidupan kami sedemikian rupa. Tidak lupa saya bersyukur dan rasa terima kasih saya kepada kedua ibubapa saya yang telah bersusah payah membesarkan dan mendidik kami. Moga usaha mereka tidak menjadi sia-sia dan Allah terus memberi taufiq dan hidayahnya seterusnya kepada keturunan mereka supaya digolongkan dalam golongan orang-orang yang Soleh.

ALHAMDULILLAH.

Wednesday, November 26, 2014

Apakah Herbalife masih relevan di Malaysia?

Apakah Herbalife masih lagi relevan di Malaysia? Sudah 8 tahun Herbalife bertapak, dan ramai orang tahu pasal Herbalife (andaian je ok), ramai dah cuba, ada yang berhasil dan ada yang tak berhasil. Ada pulak yang bila dah guna produk Herbalife, dah turun (Alhamdulillah), lepas tu naik balik berat badan... (macam biasa je..:)) 
So apakah Herbalife ni berkesan? 
Antara lain soalan-soalan lazim yang saya sering terima adalah: "Sampai bila harus saya mengambil produk Herbalife ni?" Dan ada pulak yang kata "Saya tak mau terikat dengan produk..."
Ok. Tak pe. Soalan diatas semua valid. Betul! Apa kata kita lihat dulu senario pemakanan di Malaysia khususnya.
Apakah sarapan rakyat Malaysia secara amnya. Jika saya Google image "Malaysian Breakfast", yang keluar adalah gambar berikut.


FAKTA: Kalau inilah secara amnya sarapan rakyat Malaysia ambil setiap hari, apakah kesan jangkamasa panjang yang mungkin berlaku. Makanan yang berupa kurang zat, protein, mineral dan vitamin dan terlebih lemak dan kalori akan pasti membawa kesan negative kepada rakyat Malaysia. Tiada seorang boleh menafikannya. Ini adalah fakta sains!
Sila baca atikel The Star 
Dalam artikel diatas, saya cuba gambarkan dalam betuk graphic, bilangan calorie yang akan diambil oleh seseorang dengan hanya satu sarapan saperti yang disebut dalam artikel diatas:
Ini baru sarapan. Apa pulak dengan makan tengah hari dan makan malam?
Dalam keadaan kesibukkan kerja, stress, tak de masa, kita sering memilih makanan untuk menyenangkan hati kita sendiri. Besar kemungkinan seseorang akan mengambil dalam lingkungan 3,000-4,000 kalori setiap hari, walhal badan kebiasaannya hanya perlu 1,500 - 2,500 kalori setiap hari. Walaupun kita excercise, dalam keadaan normal, penambahan kalori dari bersenam sahaja adalah lebih kurang 200 kalori setiap hari (mengambil kira bersenam 3 kali seminggu).
Saya punya pengalaman peribadi, lebih banyak kita bersenam, lebih banyak kita makan. Ini juga menjadi satu cabaran bagi yang memilih bersenam semata-mata untuk turunkan berat badan.
Berbalik kepada soalan asal tadi? Apakah Herbalife relevan lagi masa kini? Jawapan saya, selagi rakyat Malaysia tiada pilihan untuk mengambil makanan yang mempunyai khasiat nutrisi yang mencukupi SETIAP HARI, selagi itu mereka perlu kepada satu solution harian mereka. Herbalife boleh memenuhi kekosongan tersebut.
Soalan kedua: Sampai bila harus saya mengambil produk Herbalife? Jawapan saya, selagi anda tidak punya solution kepada pemakanan yang memberikan khasiat mencukupi kepada badan saperti protein, vitamin dan mineral, secara HARIAN, selagi itu anda perlu kepada produk yang dapat memberi penyelesaian tadi. INGAT! Kesihatan dan makanan kahsiat adalah sesuatu yang dilakukan SETIAP HARI. Bukan seminggu sekali atau sebulan sekali. Apakah anda mampu menyediakan makanan khasiat yang mencukupi setiap hari?
Soalan Ketiga: Saya tidak mau bergantung kepada produk. Jawapan saya: Allah memberi kita perut untuk menghadam dan memecahkan makanan tadi untuk kegunaan keperluan badan. PERUT ANDA BERGANTUNG KEPADA SESUATU. Anda tidak punya pilihan. Sistem badan kita memerlukan kepada pergantungan makanan khasiat. Tugas kita sebagai penjaga amanat badan adalah memberikan badan kita sendiri makanan TERBAIK, bukan makanan yang berupa perosak badan. Anda pilih yang mana?
Soalan keempat: Berat badan saya naik selepas berhenti makan Herbalife: Jawapan saya, bila anda berhenti dari makan produk Herbalife, apakah yang anda makan setiap hari? Jika makanan HARIAN anda berbalik kepada makanan atas tadi yang berupa tinggi kalori dan tinggi lemak, sudah pasti berat badan anda akan naik semula. Bukan produk Herbalife yang menaikkan berat badan anda. ANDA ADALAH APA YANG ANDA MAKAN (Setiap hari). 
Kesimpulannya, selagi anda tidak dapat datangkan solution kepada cabaran makan berkhasiat SETIAP HARI iaitu sarapan pagi, makan tengah hari, makan malam dan SNACKING, selagi itu anda perlu kepada solution yang terbukti hasilnya. 
Saya dah mengambil produk Herbalife lebih 8 tahun dan Alhamdulillah ia telah banyak memberi kebaikkan kepada kami sekeluarga. Tidak dinafikan, kami juga menumpang seronok makanan Malaysia amnya, tapi kami juga dapat mengawal dari naik berat badan secara berlebihan, Alhamdulillah.
Ambillah Herbalife ini sebagai makanan utama harian anda untuk memastikan anda mendapat khasiat mencukupi yang badan perlukan setiap hari. Berbaktilah kepada badan anda sendiri dengan memberikan ia makanan khasiat yang diperlukan.
Untuk pertanyaan lanjut, boleh lah hubungi saya sendiri di 0126181095, insyaAllah saya akan usaha membantu.


Wednesday, January 29, 2014

Berani Membuat Perubahan!

Ramai orang ada impian. Sama ada impian ala 'Mat Jenin' atau impian yang dia yakin dia boleh capai. Sebelum impian itu dapat dicapai, ia perlu melalui proses dahulu. Iaitu USAHA. Ia bagaikan berjual beli. 

Kasut Louis Vuitton harga boleh mencapai RM4000 sepasang
Aku nak BELI kasut mahal. Pokoknya, nak beli guna apa? Mesti ada yang kita boleh gantikan dengan barang yang kita inginkan tadi. Dalam kes masa kini, kita gunakan wang.

Sama juga, nak beli Impian, harus dibeli dengan apa...? Mestilah usaha yang membawa nilai.



So?... Apa yang harus diusahakan?

Ada orang memberi masa yang banyak kepada kerjanya, tetapi satelah 10 tahun dia bekerja, hasilnya sama je. Apakah faktor, berapa banyaknya masa diberi akan menentukan kejayaan? Kalau begitu, kenapa ada orang dah kerja 30 tahun dengan majikan yang sama tidak berubah keadaan kehidupannya. Walaupun gajinya naik sedikit demi sedikit, tetapi dengan nilai harga barang dan inflasi yang juga turut menaik, serupa macam gaji tak naik juga.

So apakah masa menentukan kejayaan? Tentunya tidak. Jadi apa yang menentukan usaha kita membawa kajayaan?


Saya tertarik dengan pepatah Jim Rohn
"Bring value to the market place...."
"Membawa nilai kepada pasaran..."




Lihat perbezaan 2 orang ini:

Kerani dibayar RM8 sejam
CEO dibayar RM100 sejam

Kenapa bayaran yang ketara itu? Kita tahu masing2 juga menggunakan 24 jam sehari untuk hidup dan kerja. Masing2 menghirup udara yang sama, berdiri di bumi yang sama dan byk lagi persamaan. Tetapi kenapa perbezaan nilai pendapatan yang begitu besar?

Inilah yang dimaksudkan dengan nilai seseorang. The value that you can bring to the marketplace.

Nilai anda tertakluk kepada apa yang anda boleh berikan, atau solution yang ada boleh beri, yang boleh dimanfaatkan oleh orang lain.

Maka untuk kita menjadi lebih bernilai, maka kita WAJIB berubah!!
Diamond di gali secara terbuka bersama tanah.
Perubahan memerlukan proses. Saperti sebutir berlian (diamond), ianya datang dari tanah dalam bentuk yang belum diprocess. Ia belum ada nilai lagi. Walaupun potensi nilainya sudah diketahui. Selagi ia belum dilalui proses pembersihan, saringan, pemotongan dan pengilapan, maka berlian tadi tidak ada nilai.
Ramai yang terlibat untuk mendapatkan
diamond berkualiti tinggi
Sama juga kita manusia. Semua orang nak jadi saperti berlian tadi. Dan semua orang ada potensi untuk menjadi berlian tadi. Tetapi tidak semua orang bersedia untuk melalui proses untuk berubah supaya potensinya tadi menjadi kenyataan. Selagi dia tidak melalui proses perubahan itu, ia tetap menjadi orang yang sama, serbuk tanah dan batu yang tidak bernilai sama sekali.

Didalam perniagaan Herbalife, kita semua terlibat dengan benda yang sama. Contoh, produk yang sama, market yang sama, syarikat yang sama. Maka kenapa ada menjadi  President Team dalam masa 6 tahun, dan ada yang kekal World Team sehingga 6 tahun. Walaupun kelihatan masing-masing membuat kerja yang sama, pergi Walk&Talk, ikut event, exited, dapat customer, dan pelabagai aktivity yang sama.
Apakah pin yang membawa nilai, atau orang
yang mendapatnya membawa nilai?
Jawapannya tentu sekali 'nilai' yang mereka bawa berbeza antara satu dengan yang lain. Kita tidak nafikan rezki di tangan Allah, tetapi kita juga tidak nafikan Allah memberi ruangan kepada kita yang berusaha.

Saya tertarik dengan pepatah Jim Rohn lagi...
"For things to change, YOU have to change. For things to get better, YOU have to get better."
Ungkapan ini menekankan kepada diri sendiri. Nak berjaya, sendiri kena berubah. Nak berjaya, sendiri kena menjadi lebih baik.

Pepatahnya lagi:
Success is not something you chase or you pursue. Success is something you attract by the person you become. Then shouldn't you spend a great deal of your time on becoming attractive...?
Be attractive katanya. Jadilah orang yang menarik. Jadilah orang yang membawa nilai. Someone who brings value. Seorang yang membawa manfaat kepada orang lain.

Sedikit tips untuk menambah nilai:
  1. Mula baca buku 'Personal Development'. Setiap hari. Apabila terasa minda kita kosong, atau perniagaan tidak menjadi, cari jawapannya dalam diri sendiri melalui buku-buku tersebut.
  2. Tingkatkan skills melalui 
    • membaca - cari buku mengenai sales, building relationship dll
    • menghadiri training - selalu cari jawapan dalam training.
    • memilih mentor - bukan satu, tetapi banyak. Anda perlu idea yang banyak. Seorang mentor adalah terhad kepada 1 atau 2 idea sahaja.
    • buat kerja yang banyak (field work). Lakukan banyak kesilapan dan belajar betulkan. Cari jawapannya dari senarai diatas.
  3. Bergaul dengan orang yang lebih berjaya. Anda akan mendapat manfaat dari cara mereka berfikir dan menyelesaikan masalah, impian mereka, sikap mereka dan banyak lagi sikap yang membantu mencapai kejayaan.
  4. Melakukan kerja dengan CEMERLANG (EXCELENT). Elakkan diri dari melakukan kerja saperti melepas batuk di tangga. Ini akan membantu membina sikap anda.
  5. Kurangkan berfikir.... buat je kerja. Kita tidak dibayar untuk berfikir dan membuat analisa. Kita dibayar untuk melakukan kerja. (Ramai orang suka membuat analisa politik dari surat khabar yang mereka baca. Malangnya, kebanyakkan mereka tidak menyumbang apa2 pun kepada masyarakat melalui analisa mereka).
Kejarlah impian anda. Impian anda sedang menunggu anda sekarang. UBAH cara anda berfikir. Jika anda masih berfikiran cara yang sama, anda akan sampai pada hasil yang sama.

Tujuan anda join Herbalife adalah untuk berubah, betul? Baik berubah kesihatan maupun berubah gaya hidup. Maka laluilah proses perubahan itu. Elakkan malas dan ragu-ragu. Terus terjun dan terus berubah.


Semuga Allah sentiasa memberi kita petunjuk untuk berjaya dunia dan akhirat.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...